Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας επιστρέφουν για 8η χρονιά

Για ακόμη μια χρονιά διοργανώνονται ημέρες αφιερωμένες στη κλασική, και όχι μόνο, μουσική με καλλιτέχνες/ιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

καλαμάτα.

Από τις 26 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί και φέτος το διεθνές φεστιβάλ "Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας", ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής στην περιφέρεια, ,ε ένα πολυσυλλεκτικό συναυλιακό πρόγραμμα, masterclasses και εκδηλώσεις που συνδυάζουν διαφορετικές τέχνες. Η 8η έκδοση του φεστιβάλ, "αγκαλιάζει" την έννοια του πλουραλισμού, εστιάζει στις μουσικές αντιθέσεις και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ανταλλαγή καλλιτεχνικών ιδεών. Η σύζευξη οργανικών και φωνητικών συνόλων, η αντίθεση των μουσικών ειδών και παραδόσεων, καθώς και η συνεργασία μουσικών, οι οποίοι, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν απίθανο να συναντηθούν, τονίζει την καθολικότητα της μουσικής γλώσσας και στοχεύει στη διαμόρφωση νέων κοινών εμπειριών μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού.

Αλεξία και felix

Το φεστιβάλ ξεκινάει με τα καθιερωμένα masterclasses πιάνου και βιολιού με την Αλεξία Μουζά και τον Felix Froschhammer, αντίστοιχα, που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 26–31 Αυγούστου 2024. Στις 28 Αυγούστου οι δύο καθηγητές θα μοιραστούν τη σκηνή για ένα κοινό ρεσιτάλ στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Και τα δύο masterclasses θα κλείσουν με κοινή συναυλία των συμμετεχόντων τους στις 31 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", που φέτος εστιάζει στην έννοια της Σύγκρουσης, στις 29 και 30 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί η παράσταση "Χιονάτες". Οι "Χιονάτες" είναι ένα έργο για δύο αφηγητές και ένα τετραμελές οργανικό σύνολο σε πρωτότυπη μουσική του Στάθη Γυφτάκη. Πρόκειται για μία παραγωγή της Mission Art ΑΜΚΕ.

Jean-Guihen Queyras

Την 1η Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης τσελίστας Jean-Guihen Queyras θα παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης· μία ιερή τοποθεσία που προκαλεί δέος. Ταυτόχρονα, από 1–6 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται ένα masterclass βιολοντσέλου με τον Jean-Guihen Queyras που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Η τελική συναυλία του masterclass θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Spiral Triο

Το Spiral Trio, με έδρα την Αθήνα, το οποίο ενσαρκώνει την πιο εκλεκτή εκδοχή της ελληνικής μοντέρνας τζαζ μουσικής, επανεμφανίζεται στις 2 Σεπτεμβρίου, στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις νέες του συνθέσεις, που θα αποτελέσουν και το υλικό του επερχόμενου τρίτου άλμπουμ του συνόλου.

Caerus Chamber Ensemble

Το διεθνές Caerus Chamber Ensemble, αποτελούμενο από τους Ιόνιαν Ηλία ΚαντέσαPablo Hernán Benedí, Lily FrancisVashti Hunter και Noam Greenberg, θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα για μία σειρά τριών συναυλιών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μοιραστούν τη σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με τους Καλαματιανούς παραδοσιακούς μουσικούς Νικόλα Παλαιολόγο και Διοτίμα Σπαντιδέα, με το καλαματιανό Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Μελίφωνο", καθώς και με άλλους καλλιτέχνες.

Pablo Hernán Benedí

Ένα κοινό masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με καθηγητές τον Ιόνιαν Ηλία Καντέσα και τον Pablo Hernán Benedí και ένα masterclass πιάνου με τον Noam Greenberg θα πραγματοποιηθούν από 1-8 Σεπτεμβρίου. Και τα δύο masterclasses θα κλείσουν με μια κοινή συναυλία των συμμετεχόντων τους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Moving Band

Καθιερωμένες εκδηλώσεις και σειρές συναυλιών του φεστιβάλ που θα συνεχίσουν την παράδοσή τους κατά την 8η διοργάνωση είναι, μεταξύ άλλων, η "βραδιά βωβού κινηματογράφου" και η σειρά "Young talents in concert". Κατά τη φετινή προβολή, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας "Filmhouse", θα παρουσιαστεί ένα τρίπτυχο ταινιών μικρού μήκους του Buster Keaton υπό την έξυπνη μουσική συνοδεία της Moving Band που εδρεύει στην Καλαμάτα.

τσελίστα Μελίντα Κωνσταντινίδου

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στις 4 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στη δεύτερη σειρά συναυλιών, στις 9 Σεπτεμβρίου στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα εμφανιστούν η τσελίστα Μελίντα Κωνσταντινίδου και οι κιθαρίστες Κωνσταντίνα Μαλαπάνη και Άκης Σιψάς – όλοι απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Το έργο "Άρια & φανταστικός χορός" για βιολοντσέλο και δύο κιθάρες, Op.117 του Στάθη Γυφτάκη θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα κατά τη διάρκεια αυτής της συναυλίας.

Jean-Guihen Queyras

Μία ακόμα εδραιωμένη δράση του φεστιβάλ είναι και το masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein, το οποίο, φέτος, θα ξεκινήσει στις 6 Σεπτεμβρίου και θα κλείσει με την τελική συναυλία των  συμμετεχόντων του στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Lau Noah

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι πως το 8ο φεστιβάλ "τολμά" να κλείσει τη σειρά συναυλιών του αυτή τη φορά με κάτι εντελώς διαφορετικό από την κλασική μουσική: η Lau Noah με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενσαρκώνοντας την τελευταία λέξη της ανεξάρτητης σύγχρονης τραγουδοποιίας, θα εμφανιστεί σε μια σόλο συναυλία, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, στις 10 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Όλα τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο και στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας και είναι δωρεάν για το κοινό.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Τετάρτη 28.08.2024 στις 8:00μ.μ., Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας – Είσοδος 10/5 €
Love triangle
Μουσική του Brahms και των Schumann
Αλεξία Μουζά – πιάνο & Felix Froschhammer – βιολί
 
Πέμπτη 29.08.2024 & Παρασκευή, 30.08.2024 στις 9:00μ.μ., Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης – ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Χιονάτες
Μυθική αφήγηση μιας προαιώνιας σύγκρουσης
Πρωτότυπη μουσική Στάθη Γυφτάκη
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "'Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".
 
Σάββατο 31.08.2024 στις 8:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος
Συναυλία σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου
 
Κυριακή 01.09.2024 στις 8:00μ.μ., Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης – Ελεύθερη είσοδος
Queyras SOLO
Έργα για τσέλο των  Bach, Saygun, Barriere και Kodály
 
Δευτέρα 02.09.2024 στις 8:00 μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας –Είσοδος 10/5 €
New Turn
Καινούργιες συνθέσεις του Spiral Jazz Trio
 
Τρίτη 03.09.2024 στις 8:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Είσοδος 10/5 €
Antitheseis
Caerus Ensemble & Νικόλας Παλαιολόγος 
 
Τετάρτη 04.09.2024 στις 8:30 μ.μ., Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων – Ελεύθερη είσοδος
Ταινίες του Buster Keaton
Με μουσική συνοδεία από τους Moving Band
 
Πέμπτη 05.09.2024 στις 8:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος
Συναυλία σπουδαστών masterclass βιολοντσέλου
 
Παρασκευή 06.09.2024 στις 8:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Είσοδος 10/5 €
Suite Case
Caerus Ensemble & Μελίφωνο
 
Σάββατο 07.09.2024 στις 8:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Είσοδος 10/5 €
Poepic
Caerus Ensemble & co. 

Κυριακή 08.09.2024 στις 9:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος
Συναυλία σπουδαστών masterclasses πιάνου, εγχόρδων & μουσικής δωματίου
 
Δευτέρα 09.09.2024 στις 8:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος
Young talents in concert - Έργα για κιθάρα & βιολοντσέλο
Μελίντα Κωνσταντινίδου – βιολοντσέλο
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη – κιθάρα
Άκης Σιψάς – κιθάρα

 
Τρίτη 10.09.2024 στις 7:00 μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Ελεύθερη είσοδος
Συναυλία σπουδαστών masterclass διεύθυνσης ορχήστρας
 
Τρίτη 10.09.2024 στις 9:00μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Είσοδος 10/5 €
Lau Noah in concert
Πρωτότυπες συνθέσεις για κιθάρα και φωνή

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μάνος Χατζιδάκις - "30": Μια μοναδική συναυλία με Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Ηρώδειο

Η βραδιά θα αναδείξει δύο πτυχές του έργου του Μάνου Χατζιδάκι: την επαναστατική "Μυθολογία" του 1965 και 19 τραγούδια μιας "άλλης μυθολογίας" που συνδυάζουν καθημερινές και φανταστικές εικόνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2024

Οι Πυξ Λαξ αναζωπυρώνουν το ροκ στο Θέατρο Άλσος

Οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν στη σκηνή στο Θέατρο Αλσος, έτοιμοι να μαγέψουν ξανά με την ενέργεια της ελληνικής ροκ μουσικής.

Mάρθα Φριντζήλα και Δημήτρης Μυστακίδης στο Θέατρο Βράχων

Δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες επανέρχονται στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων, έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας μια μοναδική βραδιά γεμάτη μελωδίες, χιούμορ και συγκίνηση, συνδυάζοντας τη δύναμη της τέχνης τους με την αυτοσαρκαστική τους διάθεση.

90 χρόνια Γιώργος Κατσαρός: Μια μουσική γιορτή στήνεται στο Ηρώδειο

Μια παράσταση με καταξιωμένους ηθοποιούς και ερμηνευτές γιορτάζει τα 90 χρόνια ζωής και δημιουργίας του θρυλικού συνθέτη και μαέστρου Γιώργου Κατσαρού.

Αύγουστος με μουσική και πολιτισμό στο 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ"

Το 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" φέρνει μοναδικές μουσικές βραδιές στη Δυτική Φωκίδα τον Αύγουστο, με δωρεάν συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Μια warm up playlist πριν δούμε τους Placebo ξανά στην Αθήνα

30 χρόνια ροκ περιπέτειας για τους Placebo τους οδηγούν στην κορυφή του Λυκαβηττού.

Anilio Park Festival: Ραντεβού στην κορυφή της Πίνδου για ένα μουσικό τριήμερο

Πυξ Λαξ, Ιουλία Καραπατάκη, Εισβολέας, Nightstalker, Παύλος Παυλίδης και Πάνος Βλάχος ανάμεσα σε μερικούς από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη σκηνή.