Massive Attack στο Release Athens 2024: Μια βραδιά όπου η σκέψη κατακερματίστηκε ακριβώς όπως η πραγματικότητα

Οι Βρετανοί trip hop ήρωες των 90s επέστρεψαν στην Αθήνα με ένα οπτικο-ακουστικό show-καταγγελία σε αλληλεγγύη με τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Massive Attack

Αν δεχτούμε ότι η ελευθερία προϋποθέτει την απόλυτη ειλικρίνεια -τόσο στον εαυτό όσο και στους άλλους ανθρώπους- πόσοι μπορούν να δηλώνουν πραγματικά ελεύθεροι; Πόσοι έχουμε θυσιάσει την αλήθεια για την άνεση; Ήταν δοκιμασία η χτεσινή βραδιά και δεν έφταιγε η άπνοια και οι 33 βαθμοί στο θερμόμετρο που έκαναν την Πλατεία Νερού να μοιάζει με σάουνα. Ήταν βέβαια και κατάμεστη η Πλατεία μιας και οι Massive Attack είχαν να φανούν στα μέρη μας σχεδόν μια δεκαπενταετία. 

Massive Attack
Robert Del Naja

Διαβάστε Επίσης

Από το χειροκρότημα και τις ιαχές όταν ο Robert Del Naja (3D) ανέβηκε στη σκηνή με περιβραχιόνιο που έγραφε "Palestina" και ο Daddy G με παλαιστινιακή καφίγια μπορούσαμε να διαισθανθούμε το τσουνάμι που ερχόταν κατά πάνω μας, με αφετηρία την οθόνη πίσω από το γκρουπ και όσα θα πρόβαλε στη διάρκεια του show. Οι ασυμβίβαστοι trip hop ήρωες των 90s έστησαν στη σκηνή του Release Athens μια από τις πιο εμβυθιστικές εμπειρίες που έχουμε δει. Κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ, εικαστική performance, πολιτικό μανιφέστο και συναυλία ήταν το οπτικό-ακουστικό show που η κολεκτίβα από το Μπρίστολ αφιέρωσε στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Massive Attack
Daddy G

Το μουσικό μέρος της εμφάνισής τους αρκεί για να μιλήσουμε για μια ιστορική βραδιά. Ο ερχομός δε της θρυλικής τραγουδίστριας των Cocteau Twins, Elizabeth Fraser αλλά και άλλων φίλων και σταθερών συνεργατών των Massive Attack απογείωσε την αναδρομή στη δισκογραφία τους. Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της reggae/roots Andy Horace ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε για να τραγουδήσει το "Girl I Love You” πριν εμφανιστεί ξανά για τα "Angel” και "Hymn Of The Big Wheel”. Η Fraser πέρα από τα τραγούδια του "Mezzanine", του τρίτου και για πολλούς αξεπέραστου άλμπουμ των Massive Attack που σφράγισε με την ιδιαίτερη χροιά της, μάς χάρισε και μια στοιχειωμένη εκτέλεση του "Song To The Siren” του Tim Buckley. 

Massive Attack
Andy Horace

Με τους 3D και Daddy G μοιράστηκε τη σκηνή και η εντυπωσιακή βοκαλίστρια Deborah Miller σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων τριάντα χρόνων ("Safe From Harm”, "Unfinished Sympathy"). Massive Attack, Fontaines D.C., και Young Fathers κυκλοφόρησαν πρόσφατα το EP "Ceasefire", του οποίου όλα τα έσοδα θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι headliners της 8ης μέρας του Release Athens 2024 υποδέχτηκαν τους τελευταίους στη σκηνή για ένα καταιγιστικό σερί με τα "Gone”, "Minipoppa” και "Voodoo In My Blood”.

Massive Attack
Elizabeth Fraser

Στην υπηρεσία της αλήθειας μέχρι το τέλος

Ήταν πάντα μια από τις μπάντες με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση, κοινωνικά αντανακλαστικά και έντονη ακτιβιστική δράση αλλά δεν ξέρω αν περίμενε κανείς την "μαζική επίθεση" που εξαπολύσαν στην Πλατεία Νερού χτες. Το κοινό παρακολουθούσε υπνωτισμένο τη σκηνή ή/και τις οθόνες τις σπαρακτικές εικόνες από την εμπόλεμη Γάζα και την Ουκρανία, τα στατιστικά εκτοπισμών, δολοφονιών και εγκλημάτων που αποδεικνύουν τη προσπάθεια αφανισμού των Παλαιστίνιων, τον περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο των πολέμων, τα εκατομμύρια που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ χρηματοδοτώντας τη γενοκτονία που συντελείται. 

Fake news από επίσημα δελτία ειδήσεων, συνωμοσιολογικοί τίτλοι άρθρων, αντιεμβολιαστές, ο Νετανιάχου, ο Τραμπ και ο Πούτιν, ένα κορίτσι που αναρωτιέται γιατί υπάρχει, η Jennifer Aniston και η Taylor Swift, τα "ψέματα" για την κλιματική αλλαγή, τα πειράματα του Elon Musk: αναρωτιέμαι αν ζαλίζομαι από τα γεγονότα, την κλειστοφοβική αίσθηση της μουσικής των Massive Attack ή την αποπνικτική ζέστη αλλά πλέον δεν έχει σημασία γιατί η σκέψη έχει κατακερματιστεί ακριβώς όπως η πραγματικότητα.

Massive Attack

Μπορεί να νιώθω το κεφάλι μου να γυρίζει αλλά σκέφτομαι ότι θα μπορούσε και να ήταν χειρότερα βέβαια. Άλλοι αναρωτιούνται γιατί γίνεται λόγος για την Παλαιστίνη σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (βλέπε τα του Σαββάτου στην Επίδαυρο) ή οπουδήποτε αλλού. Μετά από δύο ώρες σχεδόν οι Massive Attack φεύγουν απλά από τη σκηνή αφήνοντάς μας ισοπεδωμένους και με καμία αμφιβολία για το αν θα βγουν και πάλι στη σκηνή αλλά σίγουρους ότι είχαμε γίνει κοινωνοί μιας ανεπανάληπτης βραδιάς. Ήταν νομίζω η πιο ήσυχη αποχώρηση από την Πλατεία Νερού.

Ειδική μνεία αξίζουν τόσο οι Mount Kimbie, που παρόλο που έπαιξαν πολύ νωρίς έδωσαν με ψυχή μερικά από τα καλύτερα δείγματα των πιο πρόσφατων κυκλοφοριών τους ("Love What Survives" και "The Sunset Violent") όσο και oι Beak> που βγήκαν στη σκηνή κατά τις 8 μ.μ. Η υπερ-cool παρέα του Geoff Barrow (Portishead) κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον με τον motorik ήχο της και επιλογές από το σύνολο της δισκογραφίας της, μέχρι τα φετινά "The Seal” και "Windmill Hill".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens 2024 - Massive Attack

  • Φεστιβάλ

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας φέρνοντας μαζί το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα. Μαζί τους, οι Beak> του Geoff Barrow (Portishead) και οι Λονδρέζοι Mount Kimbie. Ξεκινώντας από το Bristol της Αγγλίας, το 1988, και έχοντας τις ρίζες τους στην κολεκτίβα The WildBunch, οι Massive Attack παραμένουν μόνιμα μπροστά από την εποχή τους. Mε μόλις 5 studio albums, άλλαξαν τη σύγχρονη μουσική για πάντα. Αμφισβητώντας κάθε γνωστή pop φόρμα και κλισέ, γέννησαν το trip hop, έναν δικό τους ήχο που δεν μπορούσε να μπει σε καμία κατηγορία. Ένας σκοτεινός και αισθαντικός συνδυασμός ηλεκτρονικών ήχων, hip-hop, samples, επιρροών από τη dub / reggae / soul, ακόμα και από το post-punk, που συνεπήρε την παγκόσμια σκηνή στις αρχές των 90s και μας προσέφερε μερικά από τα σπουδαιότερα δείγματα μουσικής δημιουργίας των τελευταίων 30 ετών.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Τετάρτες στο ΚΠΙΣΝ έχουν DJ sets, spritz και ηλιοβασιλέματα

Για σχεδόν ένα μήνα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί πολλούς djs και πολλούς ήχους στη ταράτσα του Φάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Γάλλοι L’ Entourloop επιστρέφουν στην Ελλάδα

Μαζί με τους N’Zeng, Troy Berkley και BlabberMouf θα εμφανιστεί το γαλλικό δίδυμο για δύο μοναδικές συναυλίες.

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.