Η Αθηνοραματική πλευρά μου: Ο Μάριος Νταβέλης αγαπά το Περιστέρι από τότε που τον άφηναν να βλέπει τις πρόβες των Στέρεο Νόβα

Ο τραγουδιστής των Fundracar μας μιλάει για την Αθήνα λίγο πριν το live τους στη Τεχνόπολη.

Νταβέλης- Fundracar © Ραφαήλ Τσακμάκης

Οι Fundracar μετρούν σχεδόν 20 χρόνια πορείας στην ελληνική σκηνή έχοντας δείξει την ποικιλία των επιρροών τους και το μοναδικό στυλ τους. Εμφανίζονται στη σκηνή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, για μια μοναδική συναυλία με πολλούς guests για να θυμηθούμε παλία τους κομμάτια και να ακούσουμε τον νέο τους δίσκο με τίτλο "4.4.4.". Λίγο πριν το επικείμενο live τους Ο Μάριος Νταβέλης μιλάει στο "α" για τη σχέση του με την Αθήνα.

μάριος νταβέλης Fundracar
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Η Αθήνα είναι μια πόλη των 5 εκατομμυρίων με τα θετικά της και τα πολλά αρνητικά της. Τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτή;
Η Αθήνα είναι πιθανότατα από πολλές απόψεις και εκδοχές, η Μητρόπολη των Βαλκανίων που προσπάθησε να το παίξει Ευρώπη και τελικά δεν της βγήκε. Πάρα ταύτα την αγαπάμε γιατί μέσα στο ατελείωτο γκρίζο μωσαϊκό της, έχουμε ζήσει και συνεχίζουμε να ζούμε τις πιο ακραίες έγχρωμες  χαρές και ασπρομαυρες λύπες , μέσα από την σύνθεση των αντιθέσεων της. Έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που έγιναν οικογένεια μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Επίσης, αγαπώ όλες τις μουσικές σκηνές της καθώς έχω συνδεθεί άρρηκτα μαζί τους για ευνόητους λόγους όπως καταλαβαίνετε. Είναι οι τόποι σύνδεσης με το κοινό μας που είναι ο βασικός πυρήνας ενέργειας και ύπαρξης των Fundracar εδώ και 20 χρόνια σχεδόν.

Ποια είναι η αγαπημένη σου γειτονιά στην Αθήνα;
Εκ προοιμίου θα ζητήσω συγνώμη από όλες τις γειτονιές της Αθήνας γιατί κάθε μία έχει την ιστορία της, τον πόνο της και την ομορφιά της. Όμως το Περιστέρι είναι αυτόματα η γειτονιά που μου σκάει αμέσως ως η πρώτη περιοχή που αγάπησα πραγματικά. Έτσι για τα πρακτικά , λίγα σπίτια πιο δίπλα από εμένα έμελε να γραφτεί μουσική ιστορία καθώς είχα την τύχη να με αφήνουν μικρό να αράζω και να χαζεύω προβες των Στέρεο Νόβα αρχές 90s. Πως να μην λατρέψω γειτονιά;

μάριος νταβέλης Fundracar
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Ποιο μπαρ τιμάς περισσότερο αυτόν τον καιρό;
Αν και δεν έχω ιδιαίτερο χρόνο να απολαμβάνω ένα ποτό λόγω επαγγελματικών, οικογενειακών και καλλιτεχνικών υποχρεώσεων πηγαίνω όσο περισσότερο μπορώ στο Lovely Days στο Περιστέρι για την local και φιλική ατμόσφαιρα στεκιού ενώ κάποιες φορές που κάνω dj set ή βγαίνω να ακούσω κάποι@, θα πάω "μπη σάιντ" στο κέντρο, "Last Row" βόρεια π.χ. Μαρούσι σε πιο χαλαρή φάση.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου θερινό σινεμά της Αθήνας;
Κοίτα θα με περάσεις για τοπικιστή όμως θα πω ανεπιφύλακτα Σινέ Πέραν στο Περιστέρι. Έχω απίστευτα πολλές και όμορφες  αναμνήσεις.

Πού παίζει το καλύτερο βρώμικο της πρωτεύουσας;
Εννοείται η αγαπημένη μας "Βρωμιάρα" του Γιώργη Zoro με ένα μενού που σου τρέχουν τα σάλια μόνο που το διαβάζεις και ο Billys η γωνιακή καντίνα που μας ίσιωνε απο πιτσιρίκια τα ξημερώματα πριν γυρίσουμε σπίτι από κάποια συναυλία ή rave. Παρεμπιπτόντως και τα δυο βρίσκονται Περιστέρι.

μάριος νταβέλης Fundracar
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Ποιο είναι το στέκι των Fundracar;
Το στούντιο όπου γίνονται οι πρόβες για τα live, ή οι παραγωγές  του καινούργιου υλικού. Το βαν που πάμε περιοδείες, τα δωμάτια που κρασάρουμε μετά από μια ζωντανή εμφάνιση που έχουμε ιδρώσει επίπεδο σκληροπυρηνικού χαμάμ.

Υπάρχει κάποια ταινία που να έχει εμπνεύσει κάποιο από τα τραγούδια σας;
Ο κινηματογράφος είναι ένα μαγικό μέσο και κάποιες ταινίες έχουν ξεκινήσει μετα-φιλοσοφικές αιρέσεις καθώς η αναφορά σε γεγονότα βασισμένα από ταινίες ισοδυναμουσε με κριτήριο αλήθειας.  Είμαστε μια σειρά από γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν με το γυαλί σε βάση και τώρα το έχουμε σχεδόν προσκολλήσει στο χέρι μας. Αν και αρχικά βιβλίο στο τελευταίο μας άλμπουμ 4.4.4 έχουμε αναφορά στο 1984 του Orwell ,που είναι καταλυτική ταινία για τους γενικότερους προβληματισμούς μας.

Ποια θεωρείς την πιο αυθεντική περιοχή της Αθήνας και γιατί;
Νομίζω πως αθελά μου απάντησα σε προηγούμενη ερώτηση το συγκεκριμένο δίλημμα. Σέβομαι, εκτιμώ και αγαπώ εν δυνάμει ολες τις γειτονιές της γιατί η καθεμιά έχει την δική της ιστορία για να παραφράσω το γνωστό κομμάτι. Άλλωστε δεν είναι τελικα θέμα τύχης αν γεννηθείς Περιστεριωτης, Εσκιμόος ή στην Μογγολία; Όπου γη και πατρίδα.

Ποιο από τα κομμάτια των Fundracar θα αφιέρωνες σε αυτή την πόλης;

Ένα και ένα όλα αφιερωμένα
Αθήνα,
Απο εμένα σε σένα

Όλα τα κομμάτια μας λόγω αφαιρετικοτητας και ψυχεδελικής απόχρωσης μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως και το καθένα αναλόγως με τον κατάλληλο χωροχρονικό συγχρονισμό αποκτά την απόλυτη σημασία και βγάζει το πιο βαθύ νόημα.

Στον νέο σας δίσκο, "4.4.4”, πειραματίζεστε με διάφορα στυλ, όπως σας έχουμε συνηθίσει άλλωστε. Θα μας πείτε δυο λόγια σχετικά με τη δημιουργία του;
Η δημιουργία του 4ου κατά σειρά άλμπουμ μας φέρνει σε μια καινούργια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς φύγαμε από τις DIY ανεξάρτητες παραγωγές και μπήκαμε μετά από συζητήσεις και συμφωνίες στην δισκογραφική στέγη της Stay Independent. Έχοντας το ίδιο άσβεστο πάθος για μουσική και αναγνωρίζοντας πως μετά από οποία πορεία όσων χρόνων, οφείλουμε να είμαστε αυθεντικοί πρωτίστως στους εαυτούς μας σαν μπάντα και στο ακροατήριο μας καινούργιο και παλιό. Με γνώμονα τα παραπανω και το γεγονός πως δεν ζούμε από την μουσική ήταν μια πρόκληση να βγούμε και να αφουγκραστούμε τον αληθινό παλμό της ζωής. Εσείς θα μας πείτε αν πέτυχε το αποτέλεσμα.

μάριος νταβέλης Fundracar
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Είχατε και αρκετές συνεργασίες από τη hip hop σκηνή (Negro tou Moria, Harito, Zoro, Septimo, DJ Marvel). Πώς προέκυψαν οι συνεργασίες και πόσο εύκολο ήταν να βρείτε τη κατάλληλη μουσική υπόκρουση;
Σαν Fundracar πάντα γουστάραμε τις συνεργασίες και στον τελευταίο δίσκο όντως υπήρχαν πολλές συμμετοχές από την hip hop σκηνή καθώς το συγκεκριμένο ρευμα εκφράζει τις νεότερες γενιές αυτήν την περίοδο. Πάντα υπάρχει μια προσωπική σχέση με τους συμμετέχοντες καθώς έτσι βγαίνει καλύτερο αποτέλεσμα και οι μουσικές υποκρουσεις είναι προϊόν jamming βασισμένο σε ήδη υπάρχουσες ιδέες, άλλοτε αβίαστα άλλοτε με παραπάνω πρόβες.

Τι ετοιμάζετε για το live σας στην Τεχνόπολη;
Το live στην Τεχνόπολη θα είναι μια παρουσίαση και αναδρομή στο συνολικό υλικό που έχουμε κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια. Θα έχουμε φίλους και φίλες guests επί σκηνής και για να μην χαλάσουμε την έκπληξη θα πω μόνο πως πρόκειται για μια γιορτή των Fundracar για τον κόσμο μας.

μάριος νταβέλης Fundracar
© Ραφαήλ Τσακμάκης

Θα υπάρχουν special guests;
Βέβαια, όπως κάθε φορά άλλωστε. Έχουμε Zoro & Buzz, Εισβολέα,  Harito, Septimo, Milky Way από Gemma, DJ Marvel…

Θα θέλατε να πείτε κάτι στο κοινό που σας ακούει χρόνια;
Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε η δύναμη των Fundracar και ραντεβού στις αρένες.

Μετά το live στη Τεχνόπολη τι ακολουθεί;
Σίγουρα ένα μικρό διάστημα ξεκούρασης καθώς οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ απαιτητικοί και σχεδιασμός για την χρόνια που έρχεται καθώς και κάποιες συναυλίες εκτός Αθήνας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Fundracar

  • Rock-pop-folk

Οι γνωστοί ψυχεδελο-ρεγκε-πάνκηδες επανέρχονται στη δισκογραφική δράση με το νέο τους πόνημα «444». Στην εποχή των μεγάλων πολιτιστικών συγκινήσεων, οι Fundracar επιστρέφουν στις συναυλιακές σκηνές και την δισκογραφική επικαιρότητα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου -τέταρτου σε σειρά- full album "444". Με songwriting βγαλμένο από την κόλαση, ατμόσφαιρα γεννημένη στα πιο σκοτεινά ψυχεδελικά όνειρα, ένταση και παλμό Νοτιοαμερικάνικου ποδοσφαιρικού αγώνα και ηλεκτρισμό ικανό να προκαλέσει μεταφυσικές εμπειρίες, το psychoreggaepunk big band από την Αθήνα δίνει και πάλι στίγμα στην σύγχρονη μουσική πραγματικότητα, με ένα δημιούργημα που θα συζητιέται για καιρό και συναυλιακές εμφανίσεις, που προκαλούν κενά μνήμης και near-death experiences.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
15/07/2024

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.

"Majesty Queen": Το αφιέρωμα στους θρυλικούς Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Σέθ Ντάνιελς εμφανίζεται ως ένας μικρός Φρέντι Μέρκιουρι στη σκηνή του City Garden Festical.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη περπατά "Σε άλλα μονοπάτια"

Η σημαντική ερμηνεύτρια έρχεται για δύο συλλεκτικές συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.