Οι δύο πλευρές του Jakub Józef Orliński, του ανατρεπτικού κόντρα τενόρου breakdancer που έρχεται στο Ηρώδειο

Τι κοινό έχει η παλαιά μουσική με την urban κουλτούρα; Μα φυσικά τον ανατρεπτικό κόντρα τενόρο/breakdancer, που έρχεται στο Ηρώδειο με το μουσικό σύνολο Il Pomo d’ Oro, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (16/7).

Jakub Józef Orliński © Honorata Karapuda

Είναι μια επείγουσα ανάγκη του καιρού μας να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ότι οι άνθρωποι (μπορούμε να) είμαστε παραπάνω από ένα πράγμα, απορρίπτοντας τον παραδοσιακό διχοτομικό τρόπο σκέψης, που στριμώχνει το άτομο στο τάδε ή το δείνα κουτάκι. Ο πολυπράγμων Jakub Józef Orliński φαίνεται να έκανε την ειρήνη του από νωρίς με αυτήν τη συνειδητοποίηση, αποφασίζοντας να κάνει και τα δύο όνειρά του πραγματικότητα. Τι σχέση έχει το λυρικό τραγούδι με το breakdance; Καμία θα απαντούσε κανείς πριν από μερικά χρόνια, μέχρι την εμφάνιση του χαρισματικού κόντρα τενόρου και breakdancer, που απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα στους δύο φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους κόσμους. 


Στη φωνή του πολυβραβευμένου Πολωνού αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της "πιο απόκοσμα όμορφης στον πλανήτη", αλλά ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό φαίνεται να προκαλεί η ευελιξία του να μοιράζει το χρόνο του στις δύο μεγάλες αγάπες του. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο ότι ο Orliński έχει καταφέρει να συστήσει την παλαιά μουσική σε μια νεότερη γενιά. Το κοινό που μπορεί να τον γνώρισε χάρη στη χορευτική του δεξιοτεχνία τον αποθέωσε για τις ζωντανές εμφανίσεις του. Ενδεικτικά, η ζωντανά μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία του στην άρια "Vedrò con mio diletto" του Βιβάλντι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 11.000.000 προβολές στο YouTube.

Jakub Józef Orliński
© Honorata Karapuda

Έχει αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μερικές από τις μεγαλύτερες όπερες, συμπεριλαμβανομένων των Metropolitan Opera, Royal Opera House, Warsaw Grand Theatre, Oper Frankfurt κ.ά. Το επόμενο δισκογραφικό πόνημά του Orliński αναμένεται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και αποτελεί άλλο ένα αναπάντεχο στοίχημα: να επαναπροσδιορίσει τη μπαρόκ μουσική, αξιοποιώντας στις εκτελέσεις σύγχρονα όργανα, όπως ντραμς και ηλεκτρικό μπάσο.  

Il Pomo d’ Oro
© Giulia Fassina

Αυτό το καλοκαίρι έρχεται στο Ηρώδειο, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών, με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές μουσικούς του Il Pomo d’ Oro, που συστάθηκε το 2012 από εξειδικευμένους στην παλαιά μουσική σολίστ ως μια αντιπρόταση για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μια ορχήστρα τόσο σε μια αίθουσα συναυλιών όσο και έξω από αυτή, σε κοινωνικό επίπεδο. Το σύνολο έχει διακριθεί για την ακρίβεια των εκτελέσεών του σε έργα του μπαρόκ και της κλασικής περιόδου, έχοντας, επίσης, στο ενεργητικό περισσότερες από 44 ηχογραφήσεις και αμέτρητα sold-out ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Την Τρίτη 16 Ιουλίου θα παρουσιάσουν, σε μια βραδιά με τίτλο "Beyond", συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, που το 2023 ηχογράφησαν για το ομώνυμο κοινό άλμπουμ τους. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν έργα Μαρίνι, Κατσίνι, Φρεσκομπάλντι, Νέτι, Στρότσι, Καβάλι και Παλαβιτσίνο, που σπανίως ακούγονται ζωντανά. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Jakub Józef Orliński

  • Κλασική μουσική

O Πολωνός πολυβραβευμένος κόντρα τενόρος έρχεται, μαζί με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές μουσικούς του συνόλου Il Pomo d’Oro, για να κατακτήσει το ελληνικό κοινό όχι μόνο με τη φωνή του, που έχει χαρακτηριστεί η «πιο απόκοσμα όμορφη στον πλανήτη», αλλά και με τη χαρισματική παρουσία του ως breakdancer. Με το καταξιωμένο σύνολο ιστορικής μουσικής θα παρουσιάσουν σε μια βραδιά με τίτλο «Beyond» συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, που ακούγονται σπάνια ζωντανά.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
15/07/2024

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.

"Majesty Queen": Το αφιέρωμα στους θρυλικούς Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Σέθ Ντάνιελς εμφανίζεται ως ένας μικρός Φρέντι Μέρκιουρι στη σκηνή του City Garden Festical.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη περπατά "Σε άλλα μονοπάτια"

Η σημαντική ερμηνεύτρια έρχεται για δύο συλλεκτικές συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.