Open call από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για τον "Κύκλο Eργαστηρίων Σύνθεσης"

Στόχος της δράσης είναι η επιμόρφωση νέων συνθετριών/τών σε ένα ευρύ φάσμα συνθετικών τάσεων και ο εμπλουτισμός της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

εθνική λυρική σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί νέες και νέους συνθέτριες/τες για τη συμμετοχή τους στη δράση "Κύκλος Εργαστηρίων Σύνθεσης" που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2024-2025 στο πλαίσιο του έργου "Sub. 6.6 Δράσεις εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού". Στόχος της δράσης και των εργαστηρίων είναι τόσο η επιμόρφωση νέων συνθετριών/τών σε ένα ευρύ φάσμα συνθετικών τάσεων όσο και ο εμπλουτισμός της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με νέα έργα των συμμετεχόντων που θα προκύψουν μέσω της συνεργασίας τους με έμπειρους συνθέτες και μουσικούς.

Οκτώ διακεκριμένοι συνθέτες θα αναπτύξουν ειδικά θέματα μέσω εισηγήσεων, παρουσιάσεων και εργαστηριακών μαθημάτων και θα καθοδηγήσουν το κάθε ενεργό μέλος στη σύνθεση έως δύο νέων έργων τα οποία θα παρουσιαστούν σε συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του κύκλου. Στις εισηγήσεις, τα εργαστήρια και τις τελικές συναυλίες θα συμμετέχει το μουσικό σύνολο in residence της ΕΛΣ Ergon Ensemble δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης και δημιουργικής διάδρασης συνθετών και ερμηνευτών. Ο κύκλος των εργαστηρίων θα παρέχεται από την ΕΛΣ στα ενεργά μέλη δωρεάν ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης από ακροατές τόσο του συνόλου όσο και των επιμέρους δράσεων.

Εθνική Λυρική Σκηνή.
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι δράσεις του Εργαστηρίου Σύνθεσης θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της ΕΛΣ με συχνότητα ένα διήμερο ανά μήνα κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Σεπτέμβριος 2025.

Τρεις συνθέτες-μέντορες, οι Γιάννης Αγγελάκης, Νικόλας Τζώρτζης και Δήμητρα Τρυπάνη, θα επιβλέπουν την πρόοδο των ενεργών συνθετριών/τών σε όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ πέντε συνθέτες-καλεσμένοι, οι Χαράλαμπος Γωγιός, Γιώργος Κουμεντάκης, Περικλής Λιακάκης, Μηνάς Μπορμπουδάκης και Ιωσήφ Παπαδάτος, θα συμβάλλουν με παρουσιάσεις και εργαστηριακά μαθήματα σε συγκεκριμένα διήμερα της δράσης.

Το ευρύτερο αντικείμενο των εισηγήσεων και των δράσεων των εργαστηρίων άπτεται του Μουσικού Θεάτρου, σε κάθε μορφή του, εξερευνώντας ζητήματα σύνθεσης, τη χρήση της ανθρώπινης φωνής και την αξιοποίηση της μουσικής τεχνολογίας.

Χρονοδιάγραμμα δράσης

Έναρξη εισηγήσεων, παρουσιάσεων, workshops: Σεπτέμβριος 2024
Συχνότητα εργαστηρίων / συναντήσεων: ένα διήμερο κάθε μήνα
Ολοκλήρωση Κύκλου Εργαστηρίων Σύνθεσης: Σεπτέμβριος 2025
Συναυλία – Παρουσίαση έργων: Οκτώβριος 2025

Επιλογή των ενεργών μελών

Θα επιλεγούν έως οκτώ (8) συνθέτριες/τες που θα συμμετέχουν ως ενεργά μέλη στις δράσεις του Κύκλου Εργαστηρίων Σύνθεσης, ενώ για τα ενεργά μέλη δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Οι ενδιαφερόμενες/οι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Κύκλο Εργαστηρίων Σύνθεσης μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά τη διαδικασία αίτησης, τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής τους στις δράσεις των Εργαστηρίων στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ εδώ και να αποστείλουν το υλικό της αίτησής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση protocol@nationalopera.gr με τίτλο: Κύκλος Εργαστηρίων Σύνθεσης μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 14.00.

Κατόπιν εξέτασης των φακέλων μια βραχεία λίστα υποψηφίων θα κληθεί σε συνέντευξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 15-25 Ιουλίου 2024 μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης.

Η τελική επιλογή́ των ενεργών μελών θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
15/07/2024

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.

"Majesty Queen": Το αφιέρωμα στους θρυλικούς Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Σέθ Ντάνιελς εμφανίζεται ως ένας μικρός Φρέντι Μέρκιουρι στη σκηνή του City Garden Festical.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη περπατά "Σε άλλα μονοπάτια"

Η σημαντική ερμηνεύτρια έρχεται για δύο συλλεκτικές συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.