Το Λεσβιακό Καλοκαίρι 2024 γεμίζει μουσική τον Δήμο Μυτιλήνης

Στα τέλη του Ιουλίου η Μυτιλήνη εισάγει ένα Μουσικό Φεστιβάλ για πρώτη φορά.

Εριφύλη Χιωτέλλη

Το φεστιβάλ Λεσβιακό Καλοκαίρι 2024 γεμίζει το νησί της Λέσβου με μουσική από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου,  Ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης, που αποτελεί διαχρονικά σημείο πολιτιστικών συναντήσεων για κατοίκους και επισκέπτες του τόπου μας, διοργανώσεις που αποτελούν πλέον θεσμό, όπως η Έκθεση Βιβλίου "Στράτης Μυριβήλης" αλλά και το νέο Μουσικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης, ενώ δεν λείπουν και οι μουσικές εκδηλώσεις, γιορτές και παραδοσιακά πανηγύρια σε κάθε οικισμό. 

Η πρώτη μέρα, 25 Ιουλίου, του Φεστιβάλ ξεκινά με μια χορωδιακή συνάντηση.Στο πλαίσιο των συνεργασιών με καλλιτεχνικά σύνολα άλλων χωρών, το φεστιβάλ, φιλοξενεί το "φωνητικό σύνολο” του Δήμου Λάρνακας υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα  Γερολέμου.Το φωνητικό σύνολο Δήμου Λάρνακας θα παρουσιάσει τραγούδια αφιερωμένα στην Κύπρο, ένας φόρος τιμής για τους ήρωες και γι’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους το 1974.

Συμμετέχουν επίσης, η Δημοτική Χορωδία Δήμου Μυτιλήνης "Νίκος Μυρογιάννης", η Μικτή Χορωδία "Animato", η παιδική χορωδία "Animato" και η "Animato" Youth voices, όπου θα παρουσιάσουν έργα Ελλήνων και Κύπριων συνθετών, αλλά και έργα από το Παγκόσμιο ρεπερτόριο.Ένώ θα εμφανιστούν και στις 27 Ιουλίου, μια μουσική σύμπραξη δύο χορωδιών από την Λάρνακα και την Μυτιλήνη σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Στις 26 Ιουλίου, θα ακούσουμε τη Άρτεμις Μπόγρη να τραγουδά σε μια παράσταση με τίτλο "Μ’ ένα τριφύλλι φως". Στη παράσταση αυτή θα δούμε το λυρισμό της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Ένα ταξίδι μιας ώρας στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από ένα πρόγραμμαλόγου και μουσικής, τραγουδιών και ποιημάτων.Ο στοχασμός, τα λυρικά χρώματα, οι αισθήσεις, η υπερβατική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη συναντούν την πνευματικότητα και την ευαισθησία της μουσικής του Γιώργου Κουρουπού, δίνοντας πλήθος ονειρικών, θαλασσινών, πολύσημων εικόνων.Τη παράσταση θα παλισιώσουν ο Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο και η  Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα απαγγείλει.

Στις 28 Ιουλίου, το τμήμα Σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου με δάσκαλο το λαϊκό μουσικό Κώστα Ζαφειρίου, θα εντυπωσιάσουν με τα σαντούρια, το δύσκολο αυτό όργανο, αλλά τόσο μελωδικό, που πραγματικά γοητεύει και εντυπωσιάζει. Τα Σαντούρια έχουν ένα πλουσιότατο ρεπερτόριο με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας: συρτά, χασάπικα, χαζαποσέρβικα, καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα, καντάδες αλλά και επίλεκτα ρεμπέτικα και λαϊκά.

SIKIOTI

Στις 29 Ιουλίου, ένα γκαλά όπερας θα λάβει χώρα με τίτλο "Φωνές θερινής νυκτός".
Ένας λυρικός διάλογος ανάμεσα σε δύο φωνές κι ένα πιάνο, που συστήνει την πιο αρχετυπική θερινή, ονειρική νύχτα, μέσα από δημοφιλή, λυρικά έργα, αλλά και μελωδίες Ελλήνων συνθετών. Σοπράνο η Βιβή Συκιώτη, τενόρος ο Γιάννης Φίλιας και πιάνο ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου. Ακόμα,στις 30 Ιουλίου,  μια συναυλία από το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης και καλλιτεχνικό σύνολο προσφύγων θα ηχήσει στο Πάρκο παραλίας  Παμφίλων.

Στις 31 Ιουλίου, θα εκτυλίσσεται ένα μουσικό – θεατρικό αναλόγιο, με τίτλο "Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα" ανάμεσα στην πρωτότυπη μουσική και τον λόγο. Στόχος είναι η ανάδειξη της εσωτερικής σύγκρουσης του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και των ερωτικών,κοινωνικών, αλλά και πολιτικών συγκρούσεων μέσα από τα ποιήματά του. Επί σκηνής οι δύο "Καρυωτάκηδες" ο λυρικός - ποιητής (Γιάννης Χριστόπουλος) και ο καθημερινός άνθρωπος μιας καταδικασμένης πραγματικότητας (Νικόλας Παπαγιάννης). Η ποίηση και τα πεζά του Καρυωτάκη σε ένα πλάνο, οι σκέψεις που γεννούν την εσωτερική σύγκρουση σε ένα άλλο πλάνο, όχι δευτερεύον αλλά συνδεδεμένο και ομοούσιο του πρώτου. 

FESTIVAL MYTILINI

Με την έναρξη του τελευταίου μήνα του καλοκαιρίου, δηλαδή στη 1 Αυγούστου, θα δοθεί ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής.Στο πλαίσιο των συνεργασιών με καλλιτεχνικά σύνολα και καλλιτέχνες άλλων χωρών, το φεστιβάλ, φιλοξενεί το βιολονίστα Mehmet Yasemin και τον  Derya Turkan στο παραδοσιακό μουσικό όργανο Klasik Kemence.Στο πρώτο μέρος ένα ρεσιτάλ από δύο καταξιωμένους Βιολονίστες, τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, concertino της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ο Τούρκος Mehmet Yasemin. Στο δεύτερο μέρος το καταξιωμένο "κουαρτέτο Αθηνών",  θα συμπράξει με τον Derya Turkan σε ένα συνδυασμό κλασικής και παραδοσιακής μουσικής των δύο λαών. Επίσης  το "κουαρτέτο Αθηνών",  θα παρουσιάσει μία σειρά έργων Ελλήνων συνθετών αποκλειστικά διαμορφωμένα για το συγκεκριμένο σύνολο. 

DILEK

Στις 2 Αυγούστο, θα δούμε ένα μουσικό κύκλο συνεργασιών με καλλιτέχνες άλλων χωρών.Στη συναυλία θα αποδοθούν φωνητικές και οργανικές συνθέσεις από το αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης -με λόγιο αλλά και λαϊκό πρόσημο-, καθώς επίσης και αγαπημένα τραγούδια και χορευτικοί σκοποί από τη Λέσβο. Το φωνητικό ρεπερτόριο θα αποδοθεί κατά βάση από την εξαιρετική τραγουδίστρια Dilek Türkan, γνωστή από το ευρύ καλλιτεχνικό (επιτελεστικό-δισκογραφικό) της έργο. Οι δυο τους, επί σκηνής θα συμπράξουν με τον μυτιληνιό μουσικό με μακροχρόνια σπουδή και καλλιτεχνική δράση στην Κωνσταντινούπολη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκο Ανδρίκο. Το ρεπερτόριο θα αποδοθεί από τον καθιερωμένο στον αστικό χώρο της Πόλης τύπο ορχήστρας, που αποτελείται από πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο, ενώ ο ρόλος των φωνών θα είναι κυρίαρχος σε τραγούδια και αντίστοιχους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς (Gazel). 

Στη τελετή λήξης στις 4 Αυγούστου, θα συμμετέχουν μαθητικά σύνολα των σεμιναρίων του φεστιβάλ και το μουσικό συγκρότημα "Encardia".H Εν καρδία σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, από την ταραντέλα  του Σαλέντο και της Νάπολης, τα τραγούδια της ξενιτειάς και τη φρουτοπία , μέχρι τον Ερωτόκριτο του Vincenzo Kornaro,  τον Ράικο της Μακεδονίας, τον Ίλιγγο του Γιάννη Ρίτσου από τη σονάτα του Σεληνόφωτος και στο τέλος να βλέπουμε το κοινό να παρασύρεται στα βήματα της ταραντέλας, του πιο δυναμικού χορού της Μεσογείου. Επί σκηνής θα βρεθούν οι Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Bαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι), Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι), Γιώργος Ντάνης (κοντραμπάσο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Καλκάνη (χορός), Αναστασία Δρούγα (χορός), Πασχάλης Κολέντσης (Σχεδιασμός ήχου).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
15/07/2024

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.

"Majesty Queen": Το αφιέρωμα στους θρυλικούς Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Σέθ Ντάνιελς εμφανίζεται ως ένας μικρός Φρέντι Μέρκιουρι στη σκηνή του City Garden Festical.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη περπατά "Σε άλλα μονοπάτια"

Η σημαντική ερμηνεύτρια έρχεται για δύο συλλεκτικές συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.