Soul, ψυχεδέλεια και χρώματα: Το αναπάντεχο success story των Black Pumas

Ποια συνταγή ευθύνεται για την αστραπιαία άνοδο του διδύμου Eric Burton - Adrian Quesada, που έρχεται στο Release Athens 2024 μαζί με τους Thievery Corporation(9/7);

Black Pumas © Jody Domingue

Η μεγαλύτερη (ευχάριστη) είδηση-έκπληξη από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των βραβείων Grammy για το 2019 ήταν με διαφορά η δυναμική είσοδος των Black Pumas σε μερικές από τις κορυφαίες κατηγορίες βραβεύσεων της Ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του "Άλμπουμ της χρονιάς". Πώς όμως το δίδυμο των Eric Burton και Adrian Quesada κατέληξε να κοντράρεται με όχημα το επώνυμο ντεμπούτο του –που δεν είχε σημειώσει κάποια σημαντική εμπορική επιτυχία-  μερικές από τις πιο καυτές κυκλοφορίες της χρονιάς από τους Lizzo, Billie Eilish, Lil Nas X, Yola, Maggie Rogers και Rosalia;

Ήταν 2017 όταν οι δύο μουσικοί συναντήθηκαν στο Όστιν του Τέξας μετά από προτροπή ενός κοινού τους φίλου. Ο βραβευμένος με Grammy παραγωγός και κιθαρίστας Adrian Quesada χάραζε ήδη μια ανήσυχη πορεία ξεκινώντας από τα βραχύβια σχήματα των Blue Noise Band, Brownout, Ocote Soul Sound, Spanish Gold, Echocentrics αλλά και τους εκκεντρικούς Grupo Fantasma, με τους οποίους παρέμεινε για μια δεκαπενταετία. Ωστόσο, ακόμη και μέσα σε αυτή τη σύνθεση που αποζητούσε πάντα τον πειραματισμό με νέα στιλ και επιρροές, ο Quesada συνέχισε να αναζητά σχεδόν εμμονικά την προσωπική του μουσική ταυτότητα. Η γνωριμία με τον Eric Burton αποδείχτηκε μάλλον καταλυτική απ' ό,τι φάνηκε στη συνέχεια.

Προερχόμενος από ένα τελείως διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο και μια πολύ νεότερη γενιά τραγουδοποιών, ο Burton γαλουχήθηκε στις εκκλησιαστικές εκκλησίες, το μουσικό θέατρο και παίζοντας σαν μουσικός του δρόμου. Θα ήταν ίσως ένα αταίριαστο δίδυμο αν δεν έβγαζαν ο ένας το καλύτερο εαυτό του άλλου, όπως γρήγορα απέδειξαν με τα singles "Black Moon Rising" και "Fire". Στο πρωτόλειο "Black Pumas" οι psych-rock, funk και R&B old-school ενορχηστρώσεις του Quesada αγκάλιασαν το αχαλίνωτο soulful συναίσθημα της φωνής του Burton δημιουργώντας κάτι ανακουφιστικά φρέσκο.


Μπορεί να μην ήταν ποτέ σκοπός των Black Pumas μια soul αναβίωση –πράγμα που εν πολλοίς κατάφεραν να αποφύγουν ξορκίζοντας τη νοσταλγία και μπολιάζοντας γερές δόσεις ψυχεδέλειας στα τραγούδια τους- αλλά άθελά τους αναδείχτηκαν στο psychedelic soul φαβορί της εποχής μας. Και μάλλον αυτή ήταν η συνταγή που τους έφερε τις επτά υποψηφιότητες του ’19. Το 2021 επέστρεψαν στην τελετή απονομής των Grammy για ένα εκρηκτικό performance του μεγαλύτερου hit τους, "Colors”, που άλλαξε τη μοίρα τους όταν το επέλεξαν για την εκπομπή του Jimmy Kimmel, ενώ, εμφανίστηκαν επίσης μετά από πρόσκληση του Joe Biden, στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μετά από μια έντονη συναυλιακή φάση με sold-out περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη, κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2023 το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, το "Chronicles of a Diamond”, που επιβεβαίωσε της προσδοκίες που έχτισαν με το τόσο επιτυχημένο ντεμπούτο τους. Ήδη από τα πρώτα δύο singles-προπομπούς του δίσκου, "More Than A Love Song" και "Mrs. Postman", έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια streams κατακτώντας νέες κορυφές στο αμερικανικό και το εγχώριο ραδιόφωνο.

Black Pumas

Η νέα παγκόσμια περιοδεία τους φέρνει τους Black Pumas στην καλύτερη ίσως φάση τους για πρώτη φορά στα μέρη μας και την Πλατεία Νερού. Την Τρίτη 9 Ιουλίου έρχονται για ένα high energy set ως co-headliners των αγαπημένων του ελληνικού κοινού Thievery Corporation, ένα όνομα που έχει συνυφανθεί με τα χρόνια με αθηναϊκό καλοκαίρι. Tο line-up της έκτης μέρας του Release Athens 2024 συμπληρώνουν το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη Budos Band και ο Anduze, που γνωρίσαμε από την κεφάτη παρέα του έτερου παλιού γνώριμού μας, Parov Stellar.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens 2024 - Thievery Corporation & Black Pumas

  • Soul-Funk-R&B

Mια ημέρα αφιερωμένη στους ήχους της downtempo, dub, electronica και της soul. Μαζί τους, το πολυμελές supergroup από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band και ο υπέροχος Anduze. Οι Thievery Corporation, το πρωτοποριακό ντουέτο από τη Washington, είναι μια από τις σταθερές αξίες της ηλεκτρονικής μουσικής, εδώ και χρόνια, με μια ανεξάντλητη δεξαμενή επιρροών που ξεκινά από τις παραδόσεις της dub/reggae και φτάνει έως τη jazz και τη bossanova των 60s. Ιδρύθηκαν το 1995, από τον Rob Garza και τον Eric Hilton, και στις δεκαετίες που ακολούθησαν όχι μόνο εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα του είδους, αλλά καθόρισαν την downtempo/trip hop σκηνή με τις καινοτόμες παραγωγές και τα εξαιρετικά τραγούδια τους.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Διπλό ραντεβού στην Πλατεία Νερού

Ένα δυνατό διήμερο στη σκηνή του Release Athens 2024 με headliners τους Duran Duran και τους Massive Attack.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2024

Η Δήμητρα Γαλάνη επιστρέφει στο Θέατρο Αλσος

Έρχεται με αφορμή το νέο άλμπουμ "Είσοδο Κινδύνου" και συντροφιά την Παυλίνα Βουλγαράκη.

5 πράγματα που δεν ήξερες για το μουσικό φαινόμενο Jacob Collier

Ο "πολύχρωμος Mozart της Gen Z", όπως τον χαρακτήρισαν οι New York Times, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνοντάς μας την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Μεγάλες ορχήστρες υπό αφόρητη ζέστη στο Ηρώδειο: Ρατλ και Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης συναρπάζουν περισσότερο από Ρόουβαλι και Φιλαρμόνια

Η αφόρητη ζέστη του Ιουνίου έπαιξε το ρόλο της στις συναυλίες των δύο σημαντικότερων ξένων ορχηστρών που φιλοξένησε το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, της "Φιλαρμόνιας" του Λονδίνου και της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης.

Η Πέγκυ Ζήνα για ακόμη μια βραδιά στο Άλσος

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια επιστρέφει μετά το τελευταίο μεγάλο sold-out της.

Η θερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για όγδοη χρονιά

Σταθερό στο ύφος του, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα που δίνουν βήμα σε τοπικές και διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, οι οποίες θα μεταφέρουν μήνυμα χαράς και αλληλεγγύης.

Αναβάλλεται η συναυλία του Pan Pan στον Λυκαβηττό λόγω κακοκαιρίας

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μία επιτυχημένη sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.