5 μουσικά δρώμενα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που δεν πρέπει να χάσετε

Τα συναυλιακά ραντεβού του ΦΑΕ απαιτούν προγραμματισμό για να μην “μείνετε στην απ’ έξω” και το Uber Reserve μπορεί να σας παρέχει τη λύση.

Λουκάς Καρυτινός © Margarita Nikitaki

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται το επόμενο διάστημα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Έλληνες και τη Μικρή Επίδαυρο, καταξιωμένους προσκεκλημένους από τον χώρο της όπερας, της τζαζ, της κλασικής, της σύγχρονης και της πειραματικής μουσικής σε έναν πολύπλευρο προγραμματισμό. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού με το κοινό του ΦΑΕ κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό σε μια σειρά από βραδιές που υπόσχονται μεγάλες συγκινήσεις θυμίζοντας ότι η μουσική μπορεί μόνο να μας ενώσει. Το ίδιο όραμα μοιράζεται και η Uber που μέσω της εφαρμογής της δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε ραντεβού με τη μουσική, χάρη στην υπηρεσία Reserve, της προκράτησης ταξί έως δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη σας έξοδο.

Συνάντηση κορυφής στη σκιά της Ακρόπολης

Khatia Buniatishvili
© Esther Haase

Η Γεωργιανή βιρτουόζα πιανίστα Κάτια Μπουνιατισβίλι ερμηνεύει το δημοφιλέστατο Πρώτο Κοντσέρτοτου Τσαϊκόφσκι, στο Ηρώδειο, στις 12 Ιουλίου. Συνοδοιπόροι της οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την οποία θα καθοδηγήσει στην ερμηνεία του Κοντσέρτος για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ ο μαέστρος της Λουκάς Καρυτινός. Σε μια βραδιά που υπόσχεται μεγάλες αισθητικές συγκινήσεις τα μέλη της ΚΟΑ μετατρέπονται σε σολίστ για να αποδώσουν το εντυπωσιακό συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση. 

Τα πολλά πρόσωπα του Jakub Józef Orliński

5 μουσικά δρώμενα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 2

Τι σχέση έχει το λυρικό τραγούδι με το breakdance; Καμία θα απαντούσε κανείς πριν από μερικά χρόνια μέχρι και την εμφάνιση του ανατρεπτικού κόντρα τενόρου και breakdancer Jakub Józef Orliński. Στη φωνή του πολυβραβευμένου Πολωνού αποδίδεται ο χαρακτηρισμός η "πιο απόκοσμα όμορφη στον πλανήτη", αλλά ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό φαίνεται να προκαλεί η ευελιξία του στο να μοιράζει το χρόνο του στις δύο μεγάλες αγάπες του. Στο Ηρώδειο έρχεται με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές μουσικούς του συνόλου Il Pomo d’ Oro, στις 16 Ιουλίου, για μια βραδιά με τίτλο "Beyond" και συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, που σπανίως ακούγονται ζωντανά.

Ο Charles Lloyd συναντά ξανά τη Μαρία Φαραντούρη

Charles Lloyd

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ο 86χρονος τζαζίστας Charles Lloyd επιστρέφει στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο, για να μοιραστεί και πάλι τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά το ιστορικό "Athens Concert" του 2010, που ηχογραφήθηκε ζωντανά χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στον τζαζ αυτοσχεδιασμό και το ελληνικό τραγούδι. Ο μυθικός σαξοφωνίστας και συνθέτης έρχεται με το Sky Quartet του που θα συμπράξει με τον Έλληνα λυράρη Σωκράτη Σινόπουλο, σε αγαπημένα κομμάτια από την πολυετή πορεία του αλλά και νέες συνθέσεις από το δίσκο "The Sky Will Still Be There Tomorrow".

Ο Χατζιδάκις και ο Τσιτσάνης του Δημήτρη Καλαντζή

Δημήτρης Καλαντζής

Ένας από τους πιο δημιουργικούς Έλληνες τζαζίστες, ο πιανίστας έρχεται στη Μικρή Επίδαυρο για μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο "Master's Voice" επιχειρώντας να ανοίξει ένα παράθυρο στο σύμπαν δύο σπουδαίων δημιουργών της ελληνικής μουσικής: του Μάνου Χατζιδάκι και του Βασίλη Τσιτσάνη. Μάλιστα, ο Καλαντζής έχει ήδη στο ενεργητικό του τρεις δίσκους με τζαζ διασκευές έργων των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Γιαννίδη και Καπνίση μεταξύ άλλων άλλων. Στις 20 Ιουλίου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δική του τζαζ "μετάφραση" σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. 

"Τραβιάτα" δια χειρός Κωνσταντίνου Ρήγου

5 μουσικά δρώμενα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 5

Το οπερατικό αριστούργημα του Βέρντι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή το καλοκαίρι του 2019 επιστρέφει στο Ηρώδειο, για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Ο άτυχος έρωτας της "Κυρίας με τις καμέλιες" για τον Αλφρέντο Ζερμόν, ζωντανεύει με ένα καστ λαμπερών πρωταγωνιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό [Ναντίν Σιέρα, Φρέντι Ντε Τομάζο, Δημήτρης Πλατανιάς (α' διανομή) και Βασιλική Καραγιάννη, Τάσσης Χριστογιαννόπουλος και Φραντσέσκο Ντεμούρο (β' διανομή)]. Την απόδοση της μοναδικής δύναμης και μελωδικότητας μουσικής αναλαμβάνει ο αρχιμουσικός Τζόρτζιο Μοράντι. (27, 28, 30 & 31/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Judas Priest, Bruce Dickinson & Accept: Η μεταλλική "τρίαινα" του Release Athens 2024

Βγαλμένη από hard & heavy όνειρο μοιάζει η προτελευταία μέρα του φεστιβαλικού μαραθώνιου στην Πλατεία Νερού (Κυριακή 21/7), αφού ενώνει δύο θρυλικές φωνές της βρετανικής ατσάλινης εποποιίας των 1980s με το γκρουπ που προσωποποίησε τη γερμανική σχολή.

"Majesty Queen": Το αφιέρωμα στους θρυλικούς Queen επιστρέφει στην Αθήνα

Ο Σέθ Ντάνιελς εμφανίζεται ως ένας μικρός Φρέντι Μέρκιουρι στη σκηνή του City Garden Festical.