Το 3ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες στο Ξυλόκαστρο τα είχε όλα, από όπερα και VR μέχρι πάρτι με τον Pan Pan

Αριστοναύτες

Όπως μας έχει συνηθίσει σε πληθωρικές πολιτιστικές περιπλάνησεις στο Ξυλόκαστρο,  το Φεστιβάλ Αριστοναύτες για 3η χρονιά φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει σε 4 μέρες 15 πολυθεματικές δράσεις με μουσική, χορό, animation… και VR! Τόσο πολυσυλλεκτικό όσο και πρωτότυπο το νεόκοπο φεστιβάλ έφερε το κοινό -όλων των ηλικιών- από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο ευρύτερο φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών, χαρίζοντας χαμόγελα και μοναδικές εμπειρίες. Πίσω από την εξαιρετική αυτή διοργάνωση βρίσκονται πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που δεν επαναπαύονται αλλά στρέφουν ήδη το βλέμμα στην επόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, που εμπνεύστηκε τους Αριστοναύτες και συνεργάστηκε με το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, η ομάδα του οποίου υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ που για φέτος έθεσε στο επίκεντρο του την τέχνη του χορού.

Αριστοναύτες

Σε μυσταγωγικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου, στην πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο. Τρεις Έλληνες τενόροι, ο διεθνούς φήμης Δημήτρης Πακσόγλου συνοδευόμενος από τους Χρήστο Δεληζώνα και Αντρέα Καραούλη και τον Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου στο πιάνο, άνοιξαν την αυλαία των Αριστοναυτών με ένα πρόγραμμα όπερας που περιελάμβανε αγαπημένα κλασικά κομμάτια από την κεντρική Ευρώπη, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα που μας ταξίδεψαν στο χώρο και στο χρόνο.

Στο πλαίσιο της φετινής κεντρικής θεματικής του Φεστιβάλ "Η Ελευθερία της Όρχησης”, στον εξωτερικό χώρο της εμβληματικής Βίλλας Σικελιανού στη Συκιά, παρουσιάστηκε η χορευτική performance Inter-esse από την ομάδα YELP danceco, μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Επίσης, αφιερωμένο στην τέχνη του χορού ήταν το φετινό Aristonautes Lab, όπου καταξιωμένες επαγγελματίες του κλάδου, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, καλλιτέχνιδες και χορογράφοι, μίλησαν για την εξωστρέφεια και τη δικτύωση της ελληνικής χορευτικής σκηνής σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, για την πρόσβαση σε νέα κοινά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αριστοναύτες

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Αριστοναύτες ήταν και αυτή τη χρονιά μία από τις πιο επιτυχημένες του ενότητες όπως το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο χορού και κίνησης που απευθυνόταν σε όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, άτομα 60+, με ή χωρίς αναπηρίες, με έμπνευση από την "Ελευθερία της Όρχησης. Το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων κέρδισε επάξια το stop-motion lab, όπου είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους φιγούρες από πηλό και, στη συνέχεια, να φτιάξουν όλοι μαζί μία stop-motion ταινία, με οδηγούς τον σκηνοθέτη και animator Thomas Künstler και τις κεραμίστριες Χριστίνα Μεντζέλου και Μαρία Παναγουλοπούλου. Πολύ ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τον ίδιο τον εισηγητή, ήταν το εργαστήριο ποίησης που πραγματοποίησε ο ποιητής και επίκουρος καθηγητής Νίκος Ερηνάκης για μέλη του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση στον Πευκιά.

Οι πιο τολμηροί φυσιολάτρες δεν έχασαν την ευκαιρία να ανεβούν στο οροπέδιο της Ζήρειας όπου περιπλανήθηκαν στον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια και συμμετείχαν σε ένα συναρπαστικό βιωματικό σεμινάριο παρέα με την δραματουργό, σκηνοθέτιδα, θεατρολόγο & θεατροπαιδαγωγό Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Τέλος, ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στους συμμετέχοντες η κυριακάτικη δράση "Αρχαία μονοπάτια: η συνάντηση της δύσης και της ανατολής” με τη Μαρία Γιάννου που περιελάμβανε περιήγηση στους ορεινούς όγκους της περιοχής, από τα Τρίκαλα Κορινθίας και το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου μέχρι τη μαγευτική Ζάχολη και τη βουδιστική στούπα στο Γελήνι.

Αριστοναύτες

Ένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ ήταν, το βράδυ του Σαββάτου, τα εγκαίνια του εντυπωσιακού τμήματος μιας μυκηναϊκής εικοσόρου, ενός πολεμικού πλοίου της εποχής του Χαλκού, που κατασκευάστηκε βάσει των περιγραφών που εντοπίζονται στα κείμενα της περιόδου, υπό την επιστημονική εποπτεία της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού και σε σχεδιασμό Χρήστου Γκοβότσου, και κοσμεί τη μαρίνα του Ξυλοκάστρου.

Ασφαλώς, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών ανιμέισον, που πραγματοποιήθηκαν τα βράδια του Σάββατου και της Κυριακής, με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Οι φίλοι της 7ης τέχνης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο ταινίες κορυφαίων δημιουργών από τη Γαλλία, το "Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα” του Michel Ocelot και το "Adama” του Simon Rouby.

Αριστοναύτες

Μικροί και μεγάλοι που επισκέφτηκαν στη Βίλλα Σικελιανού, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, εντυπωσιάστηκαν από την συναρπαστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που επιφύλαξε γι’ αυτούς η Chronoscope VR. Φορώντας απλώς τα VR γυαλιά τους, και με οδηγό τον δημιουργό του project Γιώργο Ζεστανάκη, επισκέπτες του Φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στην καρδιά της αρχαίας Ελλάδας και να εξερευνήσουν τα θαύματα της κλασικής Αθήνας, όπως ποτέ άλλοτε!

​​​​αριστοναυτες

Το καλύτερο βέβαια το φυλάξαμε για το τέλος, την συναυλία του Pan Pan με χορό, κέφι και ενέργεια στην πλατεία Ειρηνοδικείου στο Δερβένι. Ο Pan Pan και ο Years of Youth παρέα με τη VASSIŁINA ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους με αγαπημένα κομμάτια, το "Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα”, "Τα παιδιά θέλουν χορό” και - φυσικά! - την "Ανισόπεδη Ντίσκο" και χάρισαν μια απελευθερωτική αίσθηση χαράς σε όλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι "Telenova" επιστρέφουν στην Αθήνα σύντομα

Η σκηνή του "Fuzz Live Music Club" θα φιλοξενήσει στην Αθήνα το συγκρότημα από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, λίγους μήνες μετά την ενθουσιώδη εμφάνισή τους στο Release Athens 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/07/2024

"Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά ’24": Κλαρίνα, πίπιζες και νεοκρυφο-αποικιοκράτες στην Κόνιτσα

Ταξιδέψαμε ως την Κόνιτσα παρέα με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις ιδιότυπες μουσικές των Βαλκανίων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά ‘24".

Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ καταλαμβάνει ξανά την ΠΛΥΦΑ

Ένα διήμερο line-up με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι Λένα Πλάτωνος, Κ. Βήτα, Molyneaux+Agatha, Regressverbot, Expe και Metaman μεταξύ άλλων.

"60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος" με μια μεγάλη μουσική γιορτή στο Ηρώδειο

O Χρήστος Νικολόπουλος γιορτάζει τα 60 χρόνια της σπουδαίας πορείας του στο ελληνικό λαϊκό με μια επίλεκτη παρέα μουσικών, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Η Emma Shapplin έρχεται στο Ηρώδειο

Θα ερμηνεύσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, από νεοκλασική μουσική έως ποπ, καθώς και διάσημες οπερατικές άριες.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί τον Λεωνίδα Καβάκο στην αρχαία Μεσσήνη

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο Λεωνίδας Καβάκος αφιερώνουν τη συναυλία στην αρχαία Μεσσήνη στον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη.

Η σπουδαία Dionne Warwick στη σκιά της Ακρόπολης

Με μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερα από 60 χρόνια, επιστρέφει στην Ευρώπη με το ολοκαίνουργιο της σόου "Don’t Make Me Over".