Ibrahim Ferrer Jr., πώς είναι μια "Νύχτα στην Αβάνα" για τους Buena Vista All Stars;

Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τη σπουδαία ιστορία του Buena Vista Social Club και την ανθεκτικότητα της κουβανέζικης μουσικής, με τον frontman των Buena Vista All Stars, λίγο πριν τη συναυλία τους στο ΚΠΙΣΝ (29/6).

Buena Vista All Stars

"Chan-Chan", "Dos Gardenias", "El Cuarto De Tula", "Candela", "Carretero": τα διαχρονικά τραγούδια του Ibrahim Ferrer, ιδρυτή του θρυλικού Buena Vista Social Club, κυλάνε στο αίμα του γιου του, Ibrahim Ferrer Jr. Αυτή η παρακαταθήκη τον ώθησε να δημιουργήσει τους Buena Vista All Stars, που το Σάββατο 29 Ιουνίου θα μας επισκεφτούν στο πλαίσιο της συναυλιακής σειράς Parklife, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", με ελεύθερη είσοδο. Εμείς ζητήσαμε από τον επικεφαλής της χαρούμενης ομάδας μουσικών να μας μιλήσει για τη μουσική του κληρονομιά αλλά και για το οδοιπορικό στους δρόμους της Κούβας, που υπόσχεται το show τους "Una Noche en La Habana Tour".

"Το όνομα αυτού του μικρού και άγνωστου Social Club των μαύρων και των μιγάδων της Αβάνας έγινε συνώνυμο με τη "χρυσή” μουσική των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60, μιας εποχή με μεγάλες ορχήστρες και σπουδαίους μουσικούς. Η συνέχιση αυτής της κληρονομιάς είναι μεγάλη ευθύνη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και δικαίωμα: είμαι Κουβανός, μεγάλωσα στην Αβάνα και ο πατέρας μου ανήκει σε εκείνη τη γενιά μουσικών που πάτησε σε αυτούς τους ρυθμούς, έγραψε αυτούς τους πανέμορφους στίχους και δημιούργησε τον τέλειο συνδυασμό μουσικής και χορού. Η μουσική μου κληρονομιά ξεκινά από αυτήν τη ρίζα της παραδοσιακής κουβανέζικης μουσικής, η οποία είναι ακόμα ζωντανή, καθώς εξελίσσεται και ερμηνεύεται από μια νέα γενιά σύγχρονων μουσικών και τραγουδιστών".

"Το κλειδί της επιτυχίας του Buena Vista Social Club ήταν τα σπουδαία ταλέντα του, τόσο οι μουσικοί όσο και οι τραγουδιστές που έπαιζαν παρά την προχωρημένη ηλικία τους. Συνέχισαν να παίζουν ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους –σε μια μουσική βιομηχανία που υπερεκτιμά την ομορφιά και τη νεότητα– επειδή έδειξαν ότι είχαν ακόμα τη θέληση, το ταλέντο και την ενέργεια να δίνουν σπουδαίες παραστάσεις".

Buena Vista All Stars

"Το Buena Vista Social Club ήταν κάτι μοναδικό που δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί, μιας και αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει πια από τη ζωή. Σκοπός μου είναι να δείξω ότι η παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική μένει ζωντανή, εξελίσσεται και ξεπερνά τις διάφορες γενιές. Είναι η σημερινή αντανάκλαση της κουβανέζικης κουλτούρας μας. Αυτή η μουσική δεν έχει γλωσσικούς ή φυλετικούς φραγμούς".

"Δεν θέλω να γράψω το δεύτερο κεφάλαιο του BVSC. Γράφω ένα δικό μου ως "γιος” αυτής της μουσικής. Είναι η κληρονομιά μου, η οποία αρχίζει εκείνες τις υπέροχες μέρες, όταν δημιουργήθηκε το BVSC το 1996, και αποφάσισα να αφήσω την επαγγελματική μου καριέρα ως ναυτικός και να αφοσιωθώ σε κάτι που πάντα ήθελα να κάνω, να γίνω μουσικός, να τραγουδήσω και να μεταφέρω την κουλτούρα μου σε άλλα μέρη εκτός του νησιού".

"Η αξία του σημερινού line-up έγκειται στο τι φέρνει ο καθένας από τους μουσικούς στην ομάδα, όπως κάθε αστέρι σε έναν μεγάλο ουρανό. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαστε όλοι All Stars. Είμαι ευγνώμων στους μουσικούς που από την πρώτη στιγμή με εμπιστεύτηκαν και δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν δεν μπορούσα να βασιστώ στο ταλέντο των Cristobal Verdecia (μουσική διεύθυνση), Miguel Valdes (κρουστά) Franklin Reytor (tres), Luis Chaves (επικεφαλής τρομπέτας), Dayramir Gonzalez (πιάνο), Elizabeth Meza (φωνητικά) Danay Suarez (φωνητικά) Geovanis Alcantara (πιάνο) μεταξύ άλλων σπουδαίων. Και καθώς το μουσικό αυτό εγχείρημα αποτελεί μέρος της οικογενειακής μου παράδοσης, είναι χαρά μου να μοιράζομαι τη σκηνή με την κόρη μου Liz Ferrer, η οποία εκπροσωπεί τη νέα γενιά και θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία να τη δείτε σε δράση ως σολίστ. Αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας είναι ο Barbarito Torres και το λαούτο του και ο μαέστρος Demetrio Muñiz. Αυτήν τη στιγμή ηχογραφούμε κάποια τραγούδια τα οποία σκοπεύουμε να παίξουμε και στη συναυλία μας, στην Αθήνα, στις 29 Ιουνίου".

Buena Vista All Stars

""Μια νύχτα στην Αβάνα”… Χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση εδώ και αρκετά χρόνια στις συναυλίες μου. Θέλω να πάρω το κοινό μαζί μου σε ένα φανταστικό ταξίδι στο νησί, να περιπλανηθούμε στους δρόμους και να τρυπώσουμε σε διάφορα μέρη για ν’ ακούσουμε μουσικές: trova, danzones, boleros, afrojazz, soul και, φυσικά, son".

"Ένα τυπικό βράδυ στην Αβάνα ξεκινάει με μια βόλτα κατά μήκος του Malecon. Η αίσθηση της θαλασσινής αύρας τα ζεστά απογεύματα είναι ό,τι καλύτερο ύστερα από μια μέρα δουλειάς. Εκεί συναντάς φίλους όσο χαζεύεις το ηλιοβασίλεμα με μια παγωμένη μπίρα. Η βόλτα συνεχίζεται κατά μήκος της Paseo del Prado και στη γειτονιά του Vedado για ένα γρήγορο γεύμα. Επόμενη στάση το jazz club "La Zorra y el Cuervo” και μετά μια περατζάδα στη La Habana Vieja και διάλειμμα στο "Floridita” για ένα Daiquiri ή στο "La Bodeguita del Medio” για ένα Mojito. Η μουσική είναι παντού, από τους καλλιτέχνες του δρόμου μέχρι τα εστιατόρια. Υπάρχει γέλιο, φασαρία. Τα αρώματα του καφέ και του καπνού είναι πάντα παρόντα. Η Αβάνα είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, όπου η χαρά και η δραστηριότητα είναι μεταδοτική".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Buena Vista All Stars

  • Μουσικές του κόσμου

Επισκέπτονται την Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «Μια νύχτα στην Αβάνα», καλώντας το ελληνικό κοινό σε ένα οδοιπορικό στους δρόμους της Κούβας, με διαχρονικά τραγούδια, όπως τα «Chan-Chan», «Dos Gardenias», «El Cuarto De Tula», «Candela», «Carretero»… Πρώτοι προσκεκλημένοι της δωρεάν συναυλιακής σειράς Parklife στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος θα είναι οι διακεκριμένοι Κουβανοί Buena Vista All Stars (29/6). Πρόκειται για τους μουσικούς κληρονόμους του θρυλικού Buena Vista Social Club, με επικεφαλής τον Ibrahim Ferrer Jr. (γιο του ιδρυτικού μέλους των βετεράνων BVSC, Ibrahim Ferrer).

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.