Μια μέρα γεμάτη μουσική: 10 ιδέες για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Εσείς πώς θα γιορτάσετε τη σημερινή Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που θα πλημμυρίσει την πόλη με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις;

Κήπος του Μεγάρου © Akriviadis

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, την 21η ημέρα του Ιουνίου, γεμίζει και φέτος την πόλη με ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο θεσμός καθιερώθηκε το 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού Jack Lang, προκειμένου "να βγούνε όλοι οι μουσικοί στους δρόμους". Από το 1985 ο εορτασμός εξαπλώθηκε εκτός Γαλλικών συνόρων, με πρώτο σταθμό την Αθήνα και μια δεκαετία αργότερα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με αφορμή τη γιορτή ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κατακλύζουν δημόσιους χώρους και αίθουσες αναδεικνύοντάς τη Μέρα της Μουσικής ως τη μεγαλύτερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική διοργάνωση.

Ηρώδειο

Στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο δεκατριάχρονος πιανίστας Ελισέι Μισίν ερμηνεύει στο Ηρώδειο το δεύτερο κοντσέρτο του Σοπέν με την ΕΣΟΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Ημέρα Μουσικής ο δεκατριάχρονος, πολυβραβευμένος σολίστ. Θα συμπράξει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ, που μαζί με την Ορχήστρα θα ερμηνεύσουν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας. (9 μ.μ.)

Κήπος του Μεγάρου

Γιορτάσουμε την πιο μεγάλη μέρα του χρόνου με τρεις συναυλίες στον πιο μελωδικό κήπο της πόλης. Στον Κήπο του Μεγάρου, η ΚΟΑ παρουσιάζει έργα των Μπερνστάιν, Μπιζέ, Στράους και Γκρότε, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν ο Σύλλογος "Δόμνα Σαμίου" και οι εκρηκτικοί Βabo Koro. (8 μ.μ.)

Babo Koro
Babo Koro 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" 

Το Κέντρο Εθνομουσικολογίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων-ICOM και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., συμμετέχει στον εορτασμό με τη μουσική εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής, με τίτλο "Μουσικές συγγένειες και διαδρομές". Θα ακουστούν επιλεγμένα κομμάτια παραδοσιακής μουσικής από όλο τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο. (8.30 μ.μ.)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Αίθουσα του Βωμού θα φιλοξενήσει ένα ρεσιτάλ πιάνου από τον σολίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη. Ο καλλιτέχνης συμπράττει ως σολίστ με πλήθος ορχηστρών σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα και Αυστραλία και δίνει ατομικά ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει διδάξει πιάνο στο Royal College of Music του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και το Εθνικό Ωδείο Αλίμου. (12 μ.)

Μια μέρα γεμάτη μουσική: 10 ιδέες για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής - εικόνα 2

Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνά μας προσκαλούν στον Κήπο του Μουσείου σε μια συναυλία με έργα των Χατζιδάκι, Αντωνίου, Κυπουργού αλλά και Φορέ, Πιατσόλα και Καμίγ Σαιν-Σανς και, τέλος, τα σύνολα μουσικής δωματίου της Camerata Junior γιορτάζουν στη Μουσική Βιβλιοθήκη. (7.30 μ.μ.)

Μουσείο Μαρία Κάλλας

Μια περιήγηση στο Μουσείο με ένα δροσερό κοκτέιλ και μελωδίες πιάνου από τον ταλαντούχο πιανίστα Θάνο Μαργέτη. Ο 3ος όροφος του μουσείου θα γεμίσει με τους μελωδικούς ήχους του πιάνου από τον Θάνο Μαργέτη, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα στο μπαλκόνι με τη μοναδική θέα στην Ακρόπολη που οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν δοκιμάζοντας τα μοναδικά απεριτίφ του μουσείου, καθώς περιηγούνται στους εκθεσιακούς χώρους. (Απαραίτητη κράτηση με δελτία εισόδου εδω, 8 μ.μ.)

Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"

Στη συναυλία των Συνόλων Μουσικής Δωματίου της Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής θα ακουστούν έργα όλων των εποχών της μουσικής δημιουργίας, ξεκινώντας από τον Λουίτζι Μποκκερίνι και τον Λούντβιχ Βαν Μπεετόβεν και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες Γιώργο Βούκανο και Ιάσονα Κόλλια. (6 μ.μ.)

Camerata Junior
Camerata Junior

Πλατεία Μοναστηρακίου

Ένας μουσικός περίπατος γεμάτος δημοφιλείς μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. (11.30 μ.μ.)

Εθνικός Κήπος

Η Big Band υποδέχεται τον εκπληκτικό ερμηνευτή της jazz Alex Affolter, σε μια συναυλία αφιερωμένη στις διαχρονικές επιτυχίες της χρυσής εποχής της. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, ενορχηστρώσεις πασίγνωστων μελωδιών, που έχουν διαγράψει τη δική τους μουσική ιστορία στο ιστορικό πάνθεον της jazz μουσικής σκηνής. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων σε μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη ενέργεια και αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων δημιουργών, όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, κ.α. Ερμηνεύουν οι Δώρα Λοΐζου και ο Μανώλης Σκουλάς. (Τοποθεσία "Αστέρι", 7 μ.μ.)

Προπύλαια 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνδιοργανώνουν συναυλία σε ένα κομβικό αλλά και ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας. Οι "Music Odyssey”(επιμέλεια – συντονισμός, Γιάννης Μαλαφής), θα παρουσιάσουν ένα μουσικό ταξίδι με αγαπημένες μελωδίες που άφησαν το στίγμα τους στην Ελληνική Μουσική, από το Νέο Κύμα, την Έντεχνη και τη Δημοφιλή Μουσική Σκηνή. (8 μ.μ.)

Περισσότερες πληροφορίες

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικός Κήπος

Kεντρική είσοδος από Λεωφ. Αμαλίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Μουσείο Μαρία Κάλλας

Μητροπόλεως 44, Κέντρο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.