Η Σοφία Μανουσάκη μιλάει για όλα: τη συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή, τη συνάντηση με τον Θεοδωράκη και τους Aerosmith

Μια συζήτηση με αφορμή τη συναυλία "Με τη φωνή του φεγγαριού", που θα παρουσιάσουν στο CT Garden Festival μαζί με τον Στ. Κορκολή (3/7).

Σοφία Μανουσάκη

Το χειμώνα που μας πέρασε, η Σοφία Μανουσάκη παρουσίασε το νέο της άλμπουμ "Music Box Sessions" με επανεκτελέσεις γνωστών ελληνικών και ξένων τραγουδιών, αλλά και νέα δείγματα της δουλειάς της, όπως τα "Γεράνια" και η "Μαύρη καρδιά" σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, που αποδεικνύουν τη μεγάλη ερμηνευτική της γκάμα και την ιδαίτερη της φωνή της. Η ερμηνεύτρια που γνωρίσαμε από τις εντυπωσιακές ερμηνείες της στο πλευρό του Στέφανου Κορκολή μιλάει στο "α" για τη βραδιά "Με τη φωνή του φεγγαριού", που θα παρουσιάσουν μαζί με τον μεγάλο συνθέτη στο CT Garden Festival, στις 3 Ιουλίου. Στη συναυλία τους ανοίγουν έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ μουσικών ειδών συγκεντρώνοντας αγαπημένα τους τραγούδια - "Σκόνη και θρύψαλα”, "Δεν είσαι εδώ", "Στους πέντε ανέμους” ,"Ο άγγελός μου", "Κάθε φορά που με κοιτάζεις", "Σ' έχω ερωτευτεί", "Λατέρνα", "Εκατό φορές κομμάτια", "Θες", "Σβήσε το φεγγάρι", "Κάποιες φορές" - αλλά και τραγούδια των Leonard Cohen, Aerosmith, Rolling Stones, Donna Summer, Γιώργου Δημητριάδη, Αντώνη Μιτζέλου, και άλλων. 

Πότε θέλησες να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Μου άρεσε να τραγουδάω από πολύ μικρή ηλικία αλλά θέλησα ν’ ασχοληθώ σοβαρά, στην ηλικία των δεκαπέντε ετών. Τότε, μου γεννήθηκε η επιθυμία να μάθω περισσότερα σχετικά με την τέχνη της μουσικής, ξεκινώντας μαθήματα φωνητικής, ορθοφωνίας, θεωρίας της μουσικής, ρυθμού και πιάνου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων με την καθηγήτρια φωνητικής Δέσποινα Δρακάκη, η οποία, μόλις, αντιλήφθηκε τις φωνητικές μου δυνατότητες, μου πρότεινε να μπω στην χορωδία του δήμου Χανίων, την οποία διηύθυνε. Έτσι είχα την δυνατότητα να βιώσω την μαγεία της ομαδικής δουλειάς, εκτός από τα ιδιαίτερα μαθήματα, που έκανα εκείνο το καιρό.

Σοφία Μανουσάκη

 
Έχεις ζυμωθεί στην ερμηνεία "μεγάλων" τραγουδιών σε μουσική και στίχους ή ποίηση σπουδαίων συνθετών και στιχουργών. Ποια είναι η δική σου προσέγγιση, για να τα αποδώσεις μ’ έναν τρόπο "δικό" σου;
Νιώθω μεγάλη χαρά, που είχα την τύχη να ξεκινήσω με μελοποιημένη ποίηση. Κυρίως με τα έργα του Μ.Θεοδωράκη αλλά και με τις μελοποιήσεις του Στέφανου Κορκολή στα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη. Σε αυτήν την περίπτωση, είχα την μεγάλη τύχη οι ίδιοι οι συνθέτες να με καθοδηγήσουν στο θέμα της ερμηνείας όπως, επίσης, μου δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσω βαθύτερα τον κόσμο της ποίησης και των ποιητών. Όσον αφορά στα τραγούδια, που έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, προσπάθησα να τα ερμηνεύσω όπως εγώ τα ένιωθα, γνωρίζοντας ότι θα γινόταν ενδεχομένως η σύγκριση αλλά αυτό δεν μου στέρησε την χαρά να ερμηνεύσω τόσο όμορφα τραγούδια.
 
Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για τον δίσκο "Music Box Sessions” που κυκλοφόρησες πρόσφατα; 
Το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν ιδέα του Σπύρου Σταμούλη, διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Heaven Music, που με εκπροσωπεί τον τελευταίο χρόνο. Μου είπε συγκεκριμένα "πως θα σου φαινόταν η ιδέα να διάλεγες τραγούδια, που αγαπάς και να τα κάνουμε επανεκτέλεση;" Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα κι έτσι επέλεξα μαζί με τους συνεργάτες μου αλλά και μόνη μου τραγούδια όπως: το "Σ’ έχω ερωτευθεί", "ο Άγγελος μου", "Δεν είσαι εδώ", "Τράβα σκανδάλη", "Με το ίδιο μακό", "I don’t want to miss a thing", "Malo" και πολλά άλλα. Αποφασίσαμε μαζί με τους μουσικούς να μπούμε στο στούντιο και να τα ηχογραφήσουμε, όπως ακριβώς τα ερμηνεύουμε στις συναυλίες μας, ώστε να καταγραφεί η ίδια ενέργεια και στην ηχογράφηση.

Σοφία Μανουσάκη

Πώς ήταν η περίοδος της δημιουργίας και της ηχογράφησής του;
Περάσαμε πολύ όμορφα στις ηχογραφήσεις, μοιραστήκαμε ιδέες και ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Η όλη διαδικασία θύμιζε τον τρόπο που ηχογραφούσαν παλιά τα συγκροτήματα. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να πω, επίσης, πως ένιωσα πάρα πολύ χαρούμενη, όταν οι θρυλικοί Aerosmith μου έδωσαν κατ' εξαίρεση την άδεια της διασκευής του "I don’t want to miss a thing" λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα τους άρεσε το συγκεκριμένο τραγούδι ν’ αποκτήσει την γυναικεία του εκδοχή. 
 
Πώς ένιωσες με την κυκλοφορία του; 
Πολύ χαρούμενη. Το περίμενα πως και πως, διότι ήμουν ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα κι ανυπομονούσα να δω και ν’ ακούσω σχόλια κι αντιδράσεις από τους ακροατές, τα οποία ήταν πολύ όμορφα και τους ευχαριστώ.
 
Τι ιστορίες ήθελες να διηγηθείς μέσα από αυτό; 
Ιστορίες αγάπης, χωρισμού, νοσταλγίας, φόβου, εικόνες και συναισθήματα, που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. 

Σοφία Μανουσάκη

 
Τι θυμάσαι από την συνάντησή σου με τον Μίκη Θεοδωράκη;
Τα τόσο σημαντικά λόγια, που είπε για μένα. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα κοντά του, δίπλα στον τεράστιο συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, σε απόσταση αναπνοής, στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου, όπου μου ζήτησε να του ερμηνεύσω τους "Δρόμους Παλιούς" του Μανώλη Αναγνωστάκη με τον Στ.Κορκολή στο πιάνο. Όταν ξεκίνησα να ερμηνεύω το τραγούδι, σήκωσε τα χέρια του χέρια του να με διευθύνει και ένιωσα αμέσως την ενέργεια του και την χαρά του να με διαπερνούν. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για μένα και ακόμα πιο μεγάλα τα λόγια, που ειπώθηκαν μετά το τέλος του τραγουδιού. Λόγια που κρατάω στην καρδιά και στο μυαλό μου για πάντα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη συμπόρευσή σου με τον Στέφανο Κορκολή;
Πολλά μαθήματα σε σχέση με την τέχνη της μουσικής. Είμαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί του και που μου εμπιστεύεται τα τραγούδια του. Ο Στέφανος Κορκολής είναι μια προσωπικότητα με τεράστιες μουσικές γνώσεις, έχω μάθει δίπλα του μουσική, να κατανοώ την ενορχήστρωση, να είμαι κοινωνική με τον κόσμο, όταν βρίσκομαι πάνω στην σκηνή αλλά το πιο σημαντικό που έχω μάθει και με το οποίο πορεύομαι μέχρι σήμερα, είναι η συμβουλή που μου έχει δώσει: "Να μην χρησιμοποιήσω ποτέ την μουσική για την αυτοπροβολή μου αλλά να την υπηρετώ κι αυτή κάποια στιγμή, θα με ανταμείψει". 
 
Με τη γνώση του σήμερα θα έκανες κάτι διαφορετικά;
Θα ήθελα να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα, να πειραματιστώ με την μουσική και με την φωνή μου και να εξελίσσομαι διαρκώς.
 
Που φιλοδοξείς να φτάσεις με τη μουσική σου;
Δεν θέλω να φτάσω κάπου, δεν το βλέπω ως μια διαδρομή, που πρέπει να με οδηγήσει κάπου. Η ίδια η μουσική με πάει και με καθοδηγεί, έχω αφεθεί σε αυτήν και την αφήνω να με ταξιδέψει και να με πάει μέχρι εκεί, που πιστεύει πως μπορώ να φτάσω φωνητικά. Η μόνη μου σκέψη είναι πιο απλή και ρεαλιστική, να είμαι υγιής, να μπορώ να συνεχίζω να την υπηρετώ και να ερμηνεύω τραγούδια, που αγγίζουν την ψυχή μου και εγώ με την σειρά μου ν’ αγγίζω τις ψυχές των ανθρώπων. 


 
Τι θα παρουσιάσετε με τον Στέφανο Κορκολή στη βραδιά "Με τη φωνή του φεγγαριού", στο CT Garden Festival;
Για τις 3 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη, έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο περιέχει μεγάλες επιτυχίες, που έχει ερμηνεύσει ο Στέφανος Κορκολής την δεκαετία του 90’, τεράστιες επιτυχίες, που έχει δώσει σε καταξιωμένους τραγουδιστές, τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ μου και από το "Μusic Box Sessions" αλλά και τραγούδια ξένου ρεπερτορίου. Ζητούμενο μας σε αυτό το πρόγραμμα είναι ο κόσμος, που θα έρθει, να περάσει όμορφα, να τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να χορέψει και πάνω από όλα ακροατές και μουσικοί να γίνουμε ένα και νιώθουμε πανέτοιμοι γι’ αυτό.
 
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; 
Να ολοκληρώσουμε το καινούργιο μου άλμπουμ με γενικό τίτλο "Τι είναι ν’ αγαπάς" σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Στέφανου Κορκολή, δύο δημιουργών, που σέβομαι κι εκτιμώ απεριόριστα. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό το δισκογραφικό μου βήμα κι ακόμα πιο χαρούμενη, που την παραγωγή του όλου άλμπουμ την έχει αναλάβει ο παγκοσμίως θρυλικός παραγωγός Haydn Bendall. Προς το παρόν έχουμε κυκλοφορήσει κάποια singles διαδικτυακά και μόλις ολοκληρωθεί το άλμπουμ θα εκδοθεί και σε βινύλιο από την δισκογραφική εταιρεία Heaven Music. 
 
Τι ετοιμάζεις για το καλοκαίρι;
Κυρίως θα βρίσκομαι στο στούντιο για την ολοκλήρωση του άλμπουμ, που σας ανέφερα προηγουμένως και ενδεχομένως κάποιες συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι
  • Συναυλίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.