"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Σταύρος Ξαρχάκος

Το "Νυν και αεί", μια σειρά επεισοδίων στο youtube, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Σταύρου Ξαρχάκου. Μέσα από συνολικά 20 επεισόδια γνωρίζουμε σε βάθος τον καλλιτέχνη, αλλά και τον άνθρωπο πίσω από τον ιδιοφυή δημιουργό, ο οποίος με τη μουσική του όχι μόνο χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή, αλλά εξακολουθεί "Νυν και αεί" να μας συνεπαίρνει και να μας συγκινεί.

Σε ένα γρήγορο μοντάζ εικόνες και αφήγηση εισχωρούν στις σημαντικές στιγμές της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας που συνδυάζει μοναδικά τις ιδιότητες του ενορχηστρωτή, του συνθέτη και του μαέστρου και θα εστιάσουμε  στις επιρροές του και στους παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε να παράξει το σπουδαίο του έργο. Μια αφηγηματική "μηχανή" που μας μυεί στο σύμπαν του Σταύρου Ξαρχάκου. 

Σταύρος Ξαρχάκος

Το creative και το art direction υπογράφει η Κάτια Παπανικόλα, τα motion graphics o Robert Brorens και η παραγωγή είναι του Filmosophy. Την εκφώνηση κάνει ο Ξενοφών Ραράκος, ενώ, η σύλληψη και το κείμενο είναι της Ηρώς Σαΐα. Η μουσική, οι πληροφορίες και το αρχείο παρέχονται από τον ίδιον τον καλλιτέχνη μέσα από μια αφήγηση πολλών ωρών.

Επεισόδιο Πρώτο: Η παιδική ηλικία

Πώς είναι να είσαι παιδί στην Ελλάδα σε εποχή πολέμου; Πώς σε επηρεάζει και σε διαμορφώνει αυτή η εμπειρία; Σε αυτό το επεισόδιο παρακολουθούμε τον μικρό Βάκη να γεννιέται το 1939 στα Εξάρχεια, μια αντιστασιακή γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας και να μεγαλώνει με τη μητέρα του και τη γιαγιά του σε ένα σπίτι με πολλή μουσική, πίνακες και δωμάτια στην οδό Θεμιστοκλέους 43. Παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος, περιπολίες, συσσίτια και θάνατος παντού. Μια ανάσα σε όλο αυτό οι χάρτινες φιγούρες από εφημερίδα και η μουσική. Και ο μικρός Βάκης κάνει τον Μαέστρο με τις βελόνες πλεξίματος της γιαγιάς του.

Δείτε εδώ το πρώτο επεισόδιο 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"…μετά τον Σοστακόβιτς": Μια συναυλία με έργα της Σοβιετικής Ένωσης από τη δεκαετία 1973-1983

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και σολίστες τους Ηλία Σδούκο και Μαρία Κατσούρα, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη σοβιετική μουσική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/01/2025

Ενδιαφέροντα ρεσιτάλ τραγουδιού καταξιωμένων λυρικών μονωδών (Χριστογιαννόπουλος, Βασ. Καραγιάννη, Στυλιανάκη) συνοδεία πιάνου και ορχήστρας

Τρεις καταξιωμένους λυρικούς μονωδούς, τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τις υψιφώνους Βασιλική Καραγιάννη και Άννα Στυλιανάκη απολαύσαμε τον περασμένο Νοέμβριο σε αθηναϊκές αίθουσες συναυλιών.

"Dare to Dance / Try Not to Dance": Μια μουσική εξερεύνηση του ρυθμού με τη Μάτα Κατσούλη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η συναυλία προσκαλεί το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι που εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τον ρυθμό και τη μουσική, συνδέοντας διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις και εποχές.

Μουσικοθεατρικό αναλόγιο για την "Αθάνατη Αγαπημένη" του Μπετόβεν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε ιδέα και κείμενο της Μάγδας Μαυρογιάννη, επιχειρεί να φωτίσει το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα της "Αθάνατης Αγαπημένης" του συνθέτη.

"Το τραίνο": Κυκλοφόρησε νέο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου

Δυο σημαντικοί συνοδοιπόροι του Θάνου Μικρούτσικου συνεργάστηκαν για την ηχογράφηση του τραγουδιού που γράφτηκε για την παράσταση "Η κυρία του Τραίνου".

200 χρόνια Johann Strauss: Μια μουσική βραδιά της Χρυσής Εποχής της Βιέννης στο Παλλάς

Η μουσική παράδοση της Βιέννης αναβιώνει, καθώς οι Strauss Virtuosi και κορυφαίοι σολίστ ετοιμάζονται να μας ταξιδέψουν στην εποχή των βαλς και των οπερετών.

Με νέους δεξιοτέχνες καλωσορίζουμε τη χρονιά στο Μέγαρο

Οι τέσσερις διακριθέντες στο διαγωνιστικό τμήμα του προγράμματος "Ακούμε τους νέους" παρουσιάζουν μία συναυλία με συνθέσεις μουσικής δωματίου.