Πολλές πρωτιές σηματοδοτεί το ανέβασμα της "Βαλκυρίας" στη Λυρική, μείζον γεγονός για τα μουσικά μας πράγματα. Για πρώτη φορά το έργο παρουσιάζεται από την ΕΛΣ, για πρώτη φορά μια όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ παρουσιάζεται στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" του ΚΠΙΣΝ. Η "Βαλκυρία" είναι το δεύτερο μέρος του σκηνικού φεστιβαλικού έργου "Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ", το οποίο απαρτίζουν ο μονόπρακτος, εισαγωγικός "Χρυσός του Ρήνου" και τρία τρίπρακτα, η "Βαλκυρία", ο "Ζίγκφριντ" και το "Λυκόφως των θεών". Η περίφημη βαγκνερική "τετραλογία", αναπόσπαστο τμήμα του ρεπερτορίου κάθε σοβαρού λυρικού θεάτρου ανά τον κόσμο, έχει μέχρι σήμερα ανεβεί σκηνικά στη χώρα μας –και στην Αθήνα– μόλις μία φορά, το… 1938, από τις δυνάμεις της Όπερας της Φραγκφούρτης.
Η σύνθεση του κολοσσιαίου αυτού έργου, στα πρότυπα της "Ορέστειας" του Αισχύλου, απασχόλησε τον Βάγκνερ επί πολλά χρόνια. Αποτελεί καρπό των ιδεολογικών ζυμώσεων που κυριαρχούσαν στον γερμανικό χώρο κατά τα μέσα του 19ου αιώνα και των οποίων μετείχε ο συνθέτης την περίοδο παραμονής του στη Δρέσδη (1841-1849). Αντλώντας έμπνευση από τη μυθολογία των χωρών του Βορρά, ο Βάγκνερ θέλησε μέσα από το "Δαχτυλίδι" –του οποίου έγραψε και το ποιητικό κείμενο– να ασκήσει κριτική στην πρωτοβιομηχανική κοινωνία της εποχής του, στο θεσμό του γάμου και στις σχέσεις εξουσίας. Στη σύγχρονου στίγματος παραγωγή του γνωστού Άγγλου σκηνοθέτη Τζον Φούλτζεϊμς, ο κεντρικός χαρακτήρας Βόταν αναπαρίσταται ως "φιγούρα εξουσίας του 21ου αιώνα, ως ένας δημιουργικός επιχειρηματίας• ίσως αρχιτέκτονας ή ηγέτης μιας τεράστιας μιντιακής αυτοκρατορίας".
Έργο συγκινητικό και δραματουργικά συμπυκνωμένο, με συναρπαστική μουσική εξαιρετικής ποιότητας, από την οποία όλοι γνωρίζουν τον διάσημο "Καλπασμό των Βαλκυριών", η δημοφιλής "Βαλκυρία" παρουσιάζεται πολύ συχνά αυτόνομα (ακόμη δε συχνότερα μόνο η Α’ πράξη, τα τρία πρόσωπα της οποίας ουσιαστικά δεν συμμετέχουν καθόλου στο υπόλοιπο έργο!). Σε αυτήν γίνονται ορατές οι μουσικές καινοτομίες του Βάγκνερ (αρμονία, προσωδία, χρήση εξαγγελτικών θεμάτων κ.λπ.), που επηρέασαν έντονα την εξέλιξη της μουσικής και τις επόμενες γενιές συνθετών.
Το τετράωρης διάρκειας έργο θα δοθεί σε μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ρόλαντ Κλούτιχ, με μια πολυεθνική διανομή καταξιωμένων βαγκνερικών τραγουδιστών. Τον Ζίγκμουντ ερμηνεύει ο Γερμανός τενόρος Στέφαν Φίνκε, τις Ζιγκλίντε και Βρουγχίλδη οι Αγγλίδες δραματικές υψίφωνοι Άλισον Όουκς και Κάθριν Φόστερ, τον Βόταν ο Φινλανδός βαρύτονος Τόμι Χακάλα, τη Φρίκα η Ρωσίδα μεσόφωνος Μαρίνα Προυντένσκαγια εναλλάξ με την Δανή Χάνε Φίσερ. Συμπράττουν ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς (Χούντινγκ) και οκτώ Ελληνίδες μονωδοί στους ρόλους των Βαλκυριών.