Italia 90 - Post punk επιπέδου Μουντιάλ στη σκηνή του Arch

Μία τίμια, λαϊκή και ψυχωμένη πρώτη αθηναϊκή εμφάνιση για τους Βρετανούς που έπαιξαν στα έβδομα γενέθλια της Syd Records.

Italia 90 Arch 1

Όντας αγέννητος το 1990, η μοναδική ετεροχρονισμένη ανάμνηση που έχω από το Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς είναι αυτή του Ντιέγκο Μαραντόνα να κερνάει οργισμένα "hijos de puta" τους Ιταλούς οπαδούς, κουνώντας νευρικά επιτόπου το πόδι του την ώρα της ανάκρουσης του αργεντίνικου εθνικού ύμνου στον τελικό κόντρα τη Γερμανία. Παίκτης της Νάπολι τότε, ο Μαραντόνα "πλήρωνε" τον εντός έδρας αποκλεισμό της σκουάντρα ατζούρα με έναν ομολογουμένως ασεβή τρόπο, εάν λάβουμε υπόψη τα τρομερά κατορθώματα του παίκτη στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Πιθανώς αυτή η "αντε γ*******ε" στάση ζωής του Μαραντόνα να βρίσκεται πίσω από την έμπνευση του ονόματος των Italia 90, μια ευθεία αναφορά στο εν λόγω παγκόσμιο κύπελλο από τη βρετανική μπάντα η οποία φέτος κυκλοφόρησε το άψογο ντεμπούτο "Living Human Treasures". Ένα από τα καλύτερα post punk άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο η early ‘80s punk παράδοση της Γηραιάς Αλβιόνας συναντά το μοντέρνο ήχο αντίστοιχων συγκροτημάτων της Γαλλίας, όπως οι Frustration και οι Suicide City. Η έλευση των Italia 90 στην Αθήνα αποτέλεσε μια απρόσμενη ευχάριστη είδηση για τα συναυλιακά πράγματα της πόλης, καθώς με αφορμή τα έβδομα γενέθλια της Syd Records είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να δούμε ζωντανά ένα σχήμα την ώρα ακριβώς που "σκάει" στο προσκήνιο.

Italia 90 Arch 2

Πρώτα, όμως, στη σκηνή του ανανεωμένου Arch ανέβηκαν οι Cosmonuts ξεδιπλώνοντας το ψυχεδελικής κοπής ροκ εντ ρολ τους, όπως έχει διατυπωθεί στις έως τώρα κυκλοφορίες τους. Το συγκρότημα που μετρά ήδη μια δεκαετία ενεργούς δράσης και δύο EP ("Holidays in Andromeda", "Leaps of Fate") μοιάζει πανέτοιμο για το πρώτο full-length βήμα του, κάτι που έκαναν φέτος οι Αθηναίοι Notowns οι οποίοι τους διαδέχτηκαν on stage έχοντας ως (ειρωνική) ηχητική υπόκρουση ένα ποτ πουρί από ατάκες πολιτικών, όπως μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με τίτλο "Joyride", το άλμπουμ που κυκλοφορεί στην Inner Ear παρακαλώ, απηχεί την αποξένωση της καραντίνας, εξάλλου η μπάντα σχηματίστηκε εξαιτίας της, ενώ συνδυάζει την κοινωνική καταγγελία με τα ρυθμικά grooves. Χαιρετίζουμε, επίσης, τον μερακλή κιθαρίστα των Notowns ο οποίος teasαρε το κοινό πριν από ένα κομμάτι τους, παίζοντας το εισαγωγικό ριφ του "Sentinel" (Judas Priest). Τα σέβη μας.

Italia 90 Arch 3

Γύρω στις 23.00 έφτασε η στιγμή για την τελευταία φετινή εμφάνιση των Italia 90, με τον κιθαρίστα Unusual Prices στα αριστερά να μοστράρει ένα μαύρο σφυροδρέπανο πάνω στην κιτρινωπή κιθάρα του, στα δεξιά ο μπασίστας Bobby Portrait έδινε την αίσθηση δεκαεννέα στον ισπανικό εμφύλιο εξαιτίας του παλιομοδίτικου κασκέτου του, στη μέση ο τραγουδιστής Les Miserable έμοιαζε ταυτόχρονα με τον πιο επικίνδυνο και αξιαγάπητο άνθρωπο στο Arch έχοντας τον Τζόι Στράμερ των Clash τατού στον πήχη και φορώντας ένα θεόστενο μωβ Fred Perry, την ώρα που ο J Dangerous στα τύμπανα είχε μόνο το ψευδώνυμό του να εκθέσει ως κάτι δυνάμει απειλητικό. Όταν τελείωσε το εναρκτήριο κομμάτι ("Leisure Activities"), ο μόνο κατ’ όνομα Miserable μας χαιρέτησε λέγοντας: "Συνήθως προσπαθώ να μάθω κάτι από την τοπική διάλεκτο κάθε μέρους όπου παίζουμε, αλλά αποκλείεται να το προσπαθήσω αυτό εδώ". Κρίμα, γιατί πριν από λίγες εβδομάδες στα social media δήλωναν, χαριτολογώντας, πανέτοιμοι για ρωμαλέους σωκρατικούς διαλόγους…

Ακολούθησε ένα ψυχωμένο, ανεπιτήδευτο και τιμιότατο σετ αναπόφευκτα βασισμένο στο "Living Human Treasures", με τους Italia 90 να αποδίδουν άρτια το υλικό τους αποφεύγοντας περιττές επικοινωνιακές επαφές με το δοτικό κοινό, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται ψυχροί. Πολύτιμος βοηθός σε αυτό όχι μόνο η δεδομένα καλή μουσική της μπάντας αλλά και οι στίχοι, οι οποίοι μπορεί να τραγουδούν το κόστος της καπιταλιστικής αλλοτρίωσης στον άνθρωπο, αλλά μιλούν για εμπειρίες οικίες και άγχη κοινά. Αποκορύφωμα της εμφάνισης των Βρετανών ήταν με διαφορά το εκκωφαντικό "Competition", το οποίο θα μπορούσε να λέγεται και ταχύρρυθμο μάθημα ταξικής συνείδησης που θα επιδοκίμαζε ο Αλτουσέρ αν άκουγε punk. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το κυρίως μέρος της εμφάνισης του συγκροτήματος, το οποίο επανήλθε με δύο ακόμα κομμάτια, εκ των οποίων την ταιριαστή διασκευή του "Rockin’ All Over The World" (Τζον Φόγκερτι).

Και εάν αναρωτιέστε για το πλήρες setlist, καλή τύχη αποκρυπτογραφώντας το παρακάτω:

Italia 90 Arch setlist

Περισσότερες πληροφορίες

Arch Club - Live Stage

Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.