Oι acid πειραματισμοί των Red Snapper

Ένα από τα πιο σηµαντικά και πρωτοπόρα βρετανικά συγκροτήµατα των τελευταίων δεκαετιών επιστρέφει στην Ελλάδα για να να µας χαρίσει τις καλύτερες στιγµές της δισκογραφίας του.

Red Snapper

Οι Red Snapper, ένα από τα πιο σηµαντικά και πρωτοπόρα βρετανικά συγκροτήµατα των τελευταίων δεκαετιών αλλά κι ένα από τα πιο δυναμικά comebacks συγκροτημάτων, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να να µας χαρίσουν τις καλύτερες στιγµές από τη σχεδόν τριαντάχρονη πορεία τους στη δισκογραφία. Η γνώριμη ξεσηκωτική μείξη από acid jazz, trip hop και dance electronica με ηλεκτρονικό ήχο και ακουστικά όργανα αλλά και η φήμη τους ότι τζαμάρουν καλύτερα ζωντανά απ’ ό,τι στο στούντιο  αρκούν για να γεμίσουν το "Fuzz" παλιούς φίλους της μπάντας αλλά και μια μεγάλη μερίδα νέου κοινού, που δεν είχε ως τώρα την ευκαιρία να γνωρίσει το εκρηκτικό ταπεραμέντο των κόκκινων λυθρινιών ως τώρα. Αφορμή για τον ερχομό των Βρετανών, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, είναι ο νέος τους δίσκος, "Everybody Is Somebody", που βρίσκει την παρέα των Ali Friend και Rich Thair σε μεγάλα κέφια (το line up, που θα δούμε στο "Fuzz”, συμπληρώνουν οι Tom Challenger, Tara Cunningham και Natty Wylah). 

Η ιστορία τους ξεκινάει το 1993 από τη βασική τριάδα των Ali Friend (κοντραμπάσο), Richard Thair (τύμπανα) και David Ayers (κιθάρα) με τη συλλογή "Reeled and Skinned" με τη συλλογή "Reeled and Skinned” αλλά η αναγνώρισή τους έρχεται τρία χρόνια αργότερα όταν η εκλεκτική Warp Records παίρνει τους πολύπλευρους Red Snapper στο ρόστερ της. Με την ετικέτα της Warp θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, "Prince Blimey" (1996), το οποίο παρότι δεν θα γνωρίσει την εμπορική επιτυχία που θα περίμενε κανείς συγκαταλέγεται σε ένα από τα σπουδαιότερα ντεμπούτα του είδους (και για πολλούς την καλύτερη δουλειά της μπάντας μέχρι και σήμερα). Η αχαλίνωτη διάθεσή τους να πειραματιστούν με ό,τι πέφτει στα χέρια τους (από μουσικά όργανα και ιδέες) άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά από καλλιτέχνες και μπάντες. Λίγο αργότερα άνοιγαν τα shows της βρετανικής περιοδείας των Prodigy, μαζί με τους Foo Fighters.


Και όσο ο ηχητικός μύλος των Red Snapper συνεχίζει να αλέθει jazz, funk, progressive, breaks και trip-hop στοιχεία θα ακολουθήσουν συνεργασίες με ονόματα όπως οι Bjork, David Holmes, Beth Orton, Fugees και οι Massive Attack.  Το 1998, κυκλοφορούν το "Making Bones" και δύο χρόνια αργότερα το πολύ επιτυχημένο "Our Αim Ιs to Satisfy" (2000) δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους και την free style αισθητική τους σε νέες μουσικές κατευθύνσεις. Το 2002 οι Red Snaper ανακοινώνουν τη διάλυση της μπάντας καθώς "είχαν κουραστεί να συζητούν τόσο πολύ για το τι ακριβώς ήθελαν να παίξουν". Κάθε μέλος φαίνεται να παίρνει τον δρόμο του, με τον Friend να συνεργάζεται με την Beth Orton και το πρότζεκτ Clayhill, τον Ayers να γράφει μουσική για την τηλεόραση (π.χ. "The Tribe", BBC) και τον Thair να ενώνει δυνάμεις με τον Jakeone στους Toob.

Μια πενταετία μετά, ένα απρογραμμάτιστο jam session θα γίνει η αφορμή για την επανένωση του γκρουπ, που γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους θαυμαστές τους. Μπαίνουν απευθείας στο στούντιο  για να ηχογραφήσουν με το νέο άλμπουμ τους με τον σαξοφωνίστα Tom Challenger, που γίνεται επίσημα μέλος της μπάντας. Τον Οκτώβρη του 2008, κυκλοφορούν το "Pale Blue Dot" και το 2011έρχεται ο έβδομος δίσκος τους, "Key", με καλεσμένους τραγουδιστές τους Gavin Clarke και Eliza Carthy, ενώ το 2014, κυκλοφορεί το "Hyena". Ο πιο πρόσφατος δίσκος της μπάντας, "Everybody Is Somebody" άνοιξε τον δρόμο για ακόμη μια μεγάλη περιοδεία· στο πλαίσιο της οποίας επιστρέφουν στην Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Red Snapper

  • Rock-pop-folk

Jazz, rock κι electronica σε δημιουργικό διάλογο, από ένα βρετανικό κουαρτέτο που κατέχει το groove όσο λίγοι Ο τελευταίος δίσκος της μπάντας, «Everybody Is Somebody» κυκλοφόρησε από τη Lo Recordings τη χρονιά που μας πέρασε, και έσπρωξε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν άλλη μία περιοδεία με τη στάση τους στην Αθήνα να ανακοινώνεται για την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στο Fuzz Club, αναμένουμε μια βραδιά γεμάτη ζωντάνια και το μοναδικό acid jazz/trip hop/funk παλμό των Red Snapper.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.