Jordi Savall - Lubomyr Melnyk: Διπλό ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δύο διεθνείς καλλιτέχνες με διαφορετικό προφίλ και στοχεύσεις, που έχουν, όμως, γερή και δοκιμασμένη σχέση με το ελληνικό κοινό.

Lubomyr Melnyk Lubomyr Melnyk

Jordi Savall 

Ο Ισπανός συνθέτης, μαέστρος και δεξιοτέχνης της βιόλας ντα γκάμπα παραμένει φιγούρα οικεία και αγαπητή, χάρη στην επιτυχία που γνώρισε με το soundtrack για την ταινία του Alain Corneau "Όλα τα Πρωινά του Κόσμου" (1991). Εκεί, έδειξε πόσο καλά κατέχει την ιδιαίτερη γλώσσα του μπαρόκ, της οποίας και παραμένει εξέχων πρέσβης. Φέτος, όμως, κομίζει στην Αθήνα (Δευτέρα 16/10) το ενδιαφέρον του για τον γερμανικό Ρομαντισμό: συνοδευόμενος από την ορχήστρα Le Concert des Nations θα παρουσιάσει δύο δημιουργίες του Φέλιξ Μέντελσον, τη "Συμφωνία αρ. 4 σε λα μείζονα" (γνωστή και ως "Ιταλική") και το "Όνειρο Θερινής Νυκτός", συνοδεία αφηγηματικού κειμένου, το οποίο θα διαβάσει επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Pinak_01
Jordi Savall 

Lubomyr Melnyk

Παρότι διατηρεί βάσεις στο έργο διακεκριμένων ονομάτων του παρελθόντος σαν τον Γιοχάνες Μπραμς ή τον Φραντς Λιστ, ο Ουκρανός συνθέτης πέτυχε να υπερβεί τα αμιγώς κλασικά σύνορα χάρη στις σύγχρονες πλεύσεις της δημιουργικότητάς του. Ξανοιγόμενος, δηλαδή, στον μινιμαλισμό, αλλά και στη φιλοσοφική σκέψη της Ανατολής, αναζήτησε μια καινούρια γλώσσα  έκφρασης, η οποία τον οδήγησε στην περιφέρεια της ποπ κουλτούρας. Πλέον, διαθέτοντας ένα εντυπωσιακό corpus 120+ έργων, χαίρει ευρείας εκτίμησης ως εμπνευστής της τεχνικής της "συνεχούς μουσικής" (continuous music), μα και ως μέγας βιρτουόζος –άλλωστε είναι κι επισήμως ο γρηγορότερος πιανίστας στην ιστορία των ηχογραφήσεων. Επίπεδο ζηλευτό, που αναμένεται να θαυμάσουμε ξανά στην Αθήνα, στη συναυλία της Τετάρτης 18/10.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.