Le Concert des Nations: O Ζόρντι Σαβάλ διευθύνει μία από τις καλύτερες ορχήστρες με όργανα εποχής

Δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του Φέλιξ Μέντελσον, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον κορυφαίο μετρ της Παλαιάς Μουσικής και του Μπαρόκ, χαρίζοντας στο κοινό την αλλοτινή λάμψη τους.

Ζόρντι Σαβάλ

Το ελληνικό κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Ζόρντι Σαβάλ και την ορχήστρα Le Concert des Nations σε μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 8.30μμ., στην οποία παρουσιάζονται δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του Φέλιξ Μέντελσον, εμβληματικής φυσιογνωμίας του γερμανικού Ρομαντισμού: η "Συμφωνία" αρ. 4 σε λα μείζονα, έργο 90 ("Ιταλική") και το "Όνειρο θερινής νύχτας" (Eισαγωγή, έργο 21 και Σκηνική μουσική, έργο 61).

Ζόρντι Σαβάλ

 

Ο σπουδαίος μαέστρος και σολίστ προτρέπει τους φίλους της κλασικής μουσικής να παρακολουθήσουν οπωσδήποτε τη συναυλία, γιατί, όπως λέει ίδιος, στο Όνειρο θερινής νύχτας: "Η μουσική είναι υπέροχη, από τις πιο όμορφες που έγραψε ο συνθέτης. Συνέθεσε την Εισαγωγή όταν ήταν 17 ετών και ολοκλήρωσε το έργο, στο ίδιο πνεύμα με την Εισαγωγή, 20 χρόνια μετά. Η μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου του Σαίξπηρ στα γερμανικά είναι πανέμορφη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο, τόσο από θεατρικής, όσο και από μουσικής άποψης".  

Ζόρντι Σαβάλ

Τα μουσικά μέρη της δεύτερης σύνθεσης, που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, συνδέονται και εμπλουτίζονται με αφηγηματικό κείμενο στα ελληνικά που διαβάζει επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο διακεκριμένες νεαρές λυρικές τραγουδίστριες: η υψίφωνος Φλόρε φαν Μέερσε και η μεσόφωνος Ντιάνα Χάλλερ. Συμμετέχει η Capella Nacional de Catalunya, η πρώτη πλήρως επαγγελματική χορωδία της Καταλονίας που εξειδικεύεται στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία.  

Ζόρντι Σαβάλ

Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, o κορυφαίος μετρ της Παλαιάς Μουσικής και του Μπαρόκ, Ζόρντι Σαβάλ, διασώζει πολύτιμα πετράδια της μουσικής από τη λήθη, χαρίζοντας τους και πάλι την αλλοτινή λάμψη τους και προσφέροντάς τα γενναιόδωρα στο κοινό. Ανήσυχος αρχιμουσικός και διαπρεπής σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα, ίδρυσε το 1989 την ορχήστρα Le Concert des Nations για να εξερευνήσει και να δημιουργήσει έναν κόσμο συγκινητικό, γεμάτο ομορφιά και να τον μοιραστεί με ακροατές κάθε ηλικίας. Οι παραγωγές, οι ηχογραφήσεις και οι παραστάσεις τους είχαν και έχουν τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, και δίκαια το σύνολο αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα με όργανα εποχής. Όσο για τις επιδόσεις του μαέστρου τους, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές! Πάμπολλα βραβεία ‒ανάμεσά τους και ένα Grammy‒, πάνω από 140 συναυλίες ετησίως, 6 ηχογραφήσεις κάθε χρόνο, κυκλοφορία 230 δίσκων μέχρι σήμερα, με ρεπερτόριο από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι τον Κλασικισμό, με επιλογές έργων που δίνουν έμφαση στη μουσική κληρονομιά της Ισπανίας και της Μεσογείου και με συνεργασίες με καλλιτέχνες σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου.  

Πληροφορίες: 210 72 82 333, megaron.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.