Bartek Niziol :'' Η μουσική μας μεταφέρει σε μια διαφορετική διάσταση του κόσμου''

Λίγο πρίν από την εμφανισή του στο πρόγραμμα που διοργανώνει η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες, ο βιολιστής μιλάει στο "α" για τη συμμετοχή του στη δεκαήμερη ακαδημία.

Bartek Niziol

Η Διεθνής Μουσική́ Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (M.A.A.K.Σ.Σ.) παρουσιάζει το φετινό της πρόγραμμα, από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου 2023. Η Μουσική Ακαδημία συγκεντρώνει στις Σπέτσες νέους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελώντας μία μοναδική πλατφόρμα μουσικής εκπαίδευσης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής για το νησί και την ευρύτερη περιοχή.Το δεκαήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από masterclasses υψηλού επιπέδου για επτά κλασικά μουσικά όργανα συμπεριλαμβάνοντας το λυρικό τραγούδι με καθηγητές κορυφαίους σολίστ διεθνούς αναγνώρισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακαδημίας, μια σειρά από εξαιρετικές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικά σημεία,γεμίζοντας τις Σπέτσες με μουσική. Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. 

Φέτος η Ακαδημία θα δημιουργήσει για πρώτη φορά μια ορχήστρα μουσικής δωματίου με τους νέους μουσικούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου Πολωνού βιολονίστα Bartek Niziol

Επιπλέον, η Μουσική Ακαδημία θα λειτουργήσει καθημερινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά από 18 μηνών μέχρι 11 ετών, ανοιχτά και δωρεάν προς το κοινό, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με το πρόγραμμα της Ακαδημίας.

Ο Bartek Niziol, νικητής πολλών διεθνών διαγωνισμών , έχει εμφανιστεί ως σολίστ με πολλές διάσημες ορχήστρες όπως την Ορχήστρα της Όπερας της Ζυρίχης, έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ, ένα απο αυτα είναι το MIDEM στις Κάννες.Ενώ ακόμα σπούδαζε στο Πόζναν το 1991 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Henryk Wieniawski, καθώς και το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού στην Αδελαΐδα. Λίγο πρίν από την εμφανισή του στο πρόγραμμα που διοργανώνει Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες, ο βιολιστής μιλάει στο "α" για την αγάπη του για την μουσική, για την επιτυχημένη του πορεία εως σήμερα και για την συμμετοχή του στο δεκαήμερο πρόγραμμα στις Σπέτσες.

Γιατί επιλέξατε το βιολί;
Στην οικογένειά μου, στους γονείς μου άρεσε πολύ η μουσική. Και πήγαιναν στη Φιλαρμονική κάθε Παρασκευή, και αποφάσισαν ότι θα ήταν υπέροχο να παίζουν τα παιδιά τους ή να μάθουν να παίζουν κάποιο όργανο. Και αγόρασαν ένα πιάνο. Και η μεγαλύτερη αδερφή μου, η οποία είναι κατά έξι χρόνια μεγαλύτερη, άρχισε να μαθαίνει πιάνο. Και πήγε στο μουσικό σχολείο όπου ένας από τους δασκάλους είπε:'' Κοίτα, στην πραγματικότητα, το βιολί είναι υπέροχο όργανο. Και αν κοιτάξεις μία ορχήστρα, τότε βλέπεις 20 βιολιστές και μόνο έναν πιανίστα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να βρεις δουλειά και γιατί δεν παίζεις βιολί ;''. Και ήμουν μικρό παιδί, όπως είπα, η αδερφή μου ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερη. Αυτή λοιπόν εξασκoύνταν στο σπίτι και παρακολουθούσα πότε όταν έκανε εξάσκηση και έπαιζε, και μου άρεσε πάρα πολύ, μπορούσα να συγχρονίσω αμέσως αυτό που έπαιζε. Και ένας δάσκαλος που ερχόταν συχνά στο σπίτι μας για να κάνει μαθήματα βιολιού στην αδερφή μου αποφάσισε ότι ίσως αυτό το αγοράκι- ήμουν πέντε ετών τότε, θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει να παίζει βιολί. Και έτσι και έγινε. Έτσι ξεκίνησα από την ηλικία των πέντε λόγω της αδερφής μου.

Τί είναι για σας η μουσική;
Η μουσική για μένα είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου. Εννοώ, εκτός από την οικογένειά μου, τη γυναίκα και τα παιδιά μου, έχω επίσης και μια εγγονή. Η μουσική είναι αυτό που κάνω κάθε μέρα. Μου αρέσει, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ζω χωρίς μουσική, είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την κοινωνία μας, για κάθε λαό και για τα παιδιά να ακούνε τη μουσική. Και νομίζω ότι κάνει κάτι στον εγκέφαλo μας, ξέρετε, μας μεταφέρει σε μια διαφορετική διάσταση του κόσμου. Εννοώ μέσα από τη μουσική, μπορείς πραγματικά να νιώσεις ή μπορείς να βιώσεις συναισθήματα που δεν έχεις την εμπειρία να βιώσεις και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βιώσεις. Εννοώ ότι μπορείς απλά να κλείσεις τα μάτια σου και να ακούσεις τη μουσική, μπορείς να την απολαύσεις, μπορείς να χαλαρώσεις ή μερικές φορές επίσης να νιώσεις σαν να πιέζεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου, να σου δίνει ενέργεια η μουσική. Ακούω επίσης διάφορα είδη μουσικής, παίζω κλασική μουσική, αλλά μου αρέσει πολύ να ακούω ιδιαίτερα τζαζ και επίσης μερικές φορές ροκ. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ακούς διαφορετικά είδη μουσικής.

Έχετε διανύσει μία μεγάλη επιτυχημένη πορεία με πολλές διεθνείς διακρίσεις και συνεργασίες. Τι άλλο έρχεται; 
Έχω πολλά σχέδια στη ζωή μου, να κάνω ηχογραφήσεις για να ανακαλύψω νέες συνθέσεις, για να ανακαλύψω νέους συνθέτες. Μου αρέσει πολύ να φέρνω τη μουσική που ξεχάστηκε με τα χρόνια για να την επαναφέρω στο κοινό, έτσι μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω συνθέτες που ξεχάστηκαν και να κάνω ηχογραφήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, τα επόμενα δύο χρόνια, θα ηχογραφήσω πέντε κοντσέρτα για βιολί του Felix Yaniewicz. Ήταν πολύ, πραγματικά πολύ διάσημος βιολιστής και συνθέτης στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, και έγραψε πέντε κονσέρτα για βιολί. Και αυτό ακριβώς είναι το επόμενο σχέδιο μου.

Bartek Niziol

Για τρίτη συνεχή χρονιά θα συμμετάσχετε στο δεκαήμερο πρόγραμμα που διοργανώνει η Διεθνής Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες. Ποια είναι η σχέση σας με τη διοργάνωση;
Η σχέση μου με τη Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες είναι πολύ, πολύ ζεστή. Λατρεύω την ατμόσφαιρα, λατρεύω το νησί. Πρώτα απ 'όλα, αγαπώ τους ανθρώπους που διοργανώνουν τη Μουσική Ακαδημία. Μου αρέσει που είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό. Και θυμάμαι στο πρώτο έτος, στο δεύτερο έτος, οι μαθητές ήταν πραγματικά ερωτευμένοι με αυτήν την ακαδημία. Γι' αυτό πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη, χρειαζόμαστε περισσότερους χορηγούς, αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε λίγους περισσότερους χορηγούς και λίγα περισσότερα χρήματα υποστήριξης για να αγοράσουμε π.χ. ένα πιάνο και ξέρω ότι η Λένη μόλις οργανώθηκε για να πάρει ένα. Αλλά στην πραγματικότητα θα ήταν ωραίο να έχουμε περισσότερα πραγματικά καλά όργανα στη Σχολή που θα μπορούσαμε να παίξουμε στα μαθήματα όπως με το πιάνο, θα ήταν ωραίο να έχουμε ακριβώς λίγα περισσότερα χρήματα για να πληρώσουμε λίγο καλύτερη αμοιβή στον πιανίστα και τους δασκάλους για να μπορέσουμε να φέρουμε την ακαδημία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. 

Ποιος είναι ο σκοπός της Μουσικής Ακαδημίας; 
Ο σκοπός της Ακαδημίας είναι το ότι συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, μαθητές αλλά και δάσκαλοι. Επίσης είναι ωραίο που συναντούμε τους Έλληνες μαθητές και ανταλλάσσουμε τις κουλτούρες μας, συζητάμε για το τι συμβαίνει στην Ελβετία, στην Πολωνία, στη Ρωσία και μαθαίνουμε ο ένας για την πραγματικότητα του άλλου. Ξέρω ότι πολλές φιλίες ξεκίνησαν στις Σπέτσες, στη Μουσική Ακαδημία.

Θα μας πείτε δύο λόγια για το μέρος στο οποίο πραγματοποιείται;
Όπως είπα μου αρέσει αυτό το μουσικό σχολείο, η Ακαδημία. Το μέρος είναι πραγματικά φανταστικό. Έχουμε πραγματικά ωραίους χώρους για να κάνουμε συναυλίες. Παίζουμε συναυλία στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο,έχουμε συναυλία χορωδίας στην εκκλησία, έχουμε συναυλία στο αμφιθέατρο. Άρα είναι πραγματικά φανταστικό.

Σε ποιους απευθύνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πράγματι για προχωρημένους μαθητές. Έχουμε σίγουρα και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές γυμνασίου. Αλλά ίσως δεν επικεντρώνεται πραγματικά στο να δίνει μαθήματα στα παιδιά. Θέλω να πω, είναι περισσότερο για άτομα που μπορούν πραγματικά και έχουν κάποια βεβαιότητα ότι έχουν φτάσει σε κάποιο επίπεδο μουσικό.

Ποιοι είναι οι μουσικοί που θα παραδώσουν masterclasses για τους μαθητές του προγράμματος;
Οι μουσικοί που θα παραδώσουν masterclasses είναι διάσημοι δάσκαλοι στον κόσμο. Έχουμε καθηγητές από την Ελβετία, τη Μουσική Ακαδημία στο μουσικό Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία στη Γενεύη. Έχουμε δασκάλους από τη Γερμανία από το Βερολίνο, από το Μπρέσλιν και έχουμε και διαφορετικές εθνικότητες, επομένως είναι πραγματικά πολύ διεθνής. Και έτσι πέρυσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν πραγματικά υπέροχο να δημιουργήσουμε μία ορχήστρα μουσικής δωματίου.

 Φέτος υπό την διεύθυνση σας θα δημιουργηθεί μια ορχήστρα μουσικής δωματίου με νέους μουσικούς. Πως είναι να διευθύνεις μια ορχήστρα;
Στην πραγματικότητα η ορχήστρα θα περιλαμβάνει όλα τα έγχορδα και έναν αριθμό πνευστών καθώς θα έχουμε και μαθήματα για κλαρινέτο, φλάουτο και τρομπόνι. Και φυσικά μάθημα τραγουδιού. Θα ήθελα λοιπόν να δημιουργήσω ένα ωραίο πρόγραμμα που όλοι θα συμμετέχουν. Νομίζω ότι το να παίζουμε μαζί δίνει την ιδιαίτερη αίσθηση και φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους νέους, γιατί δεν θα είναι όλοι σολίστ. Οπότε πιστεύω ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα παίξουν πραγματικά σε ορχήστρα ή σε σύνολα μουσικής δωματίου, γι' αυτό σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να δημιουργηθεί αυτή η ορχήστρα στις Σπέτσες. Ναι και αυτό στην πραγματικότητα απαντά στις τελευταία σας ερώτηση, θα νιώσουν αυτό το συναίσθημα του να παίζουν μαζί. Θα μείνουν φίλοι ελπίζω και θα μάθουν ο ένας από τον άλλον, όχι μόνο από εμάς, αλλά είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα όταν παίζει κανείς μαζί. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο αυτό που προσπαθώ να πω. Το πιο σημαντικό είναι πιστεύω να έχουμε περισσότερους χορηγούς για αυτή τη μουσική ακαδημία για να μπορούμε να αναπτύσσουμε κάθε χρόνο το πρόγραμμα ακόμα περισσότερο. Το μέρος είναι υπέροχο, οι άνθρωποι είναι φανταστικοί. Και ναι, ανυπομονώ να είμαι ξανά εκεί στις Σπέτσες.

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Fundracar επιστρέφουν στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στο "Gagarin"

Οι Fundracar ετοιμάζονται να ταξιδέψουν το κοινό σε έναν μουσικό κόσμο που συνδυάζει reggae, psychedelic, punk και rock ήχους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

Το απόλυτο love story της Amelie Lens με την techno

Η πρώτη κυρία της ηλεκτρονικής σκηνής του Βελγίου –τίτλο που μοιράζεται ευχαρίστως με τη συνεργάτιδά της πλέον, Charlotte de Witte– επιστρέφει στην Αθήνα σε ένα event με την υπογραφή των Blend Athens, VLCT και SEDS (23/11, Sunel Arena).

Τρεις Κυριακές με τον Θοδωρή Βουτσικάκη στο "Gazarte Roof Stage"

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είναι της Λίνας Νικολακοπούλου.

"Κάποτε την Κυριακή": Ένα απόγευμα με τους Calexico στο "Gagarin 205"

Τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, Joey Burns και John Convertino μαζί με τον τρομπετίστα Martin Wenk, περιοδεύουν επιλεκτικά σε λίγους σταθμούς στην Ευρώπη.

O Mark Zuckerberg έβγαλε τραγούδι και είναι ανατριχιαστικό

Ο Mark Zuckerberg εμφανίζεται όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί (ή ακούσει) και συνεργάζεται με τον T-Pain για μια διασκευή του "Get Low."

Τα 10 πιο χαρούμενα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής

Κάπως λίγο υποψιαζόμασταν τον καλλιτέχνη στην πρώτη θέση, αλλά θα ποντάραμε σε άλλο τραγούδι. Εντός βρίσκεις μία λίστα 10 κομματιών που θεωρητικά μας φτιάχνουν αυτομάτως τη διάθεση, σύμφωνα με την επιστήμη.

Ραντεβού στο Μουσείο Μαρία Κάλλας για ένα μοναδικό street party

Με αφορμή τα γενέθλια της θρυλικής σοπράνο.