Θοδωρής Λεμπέσης: "Το Aigio Music Festival ήρθε για να μείνει"

Αναβαθμίζοντας την πολιτιστική ζωή της Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗΚΕΠΑ) παρουσιάζει φέτος το 1ο Aigio Music Festival (14-23 Ιουλίου).

Θοδωρής Λεμπέσης

Αναβαθμίζοντας την πολιτιστική ζωή της Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗΚΕΠΑ) παρουσιάζει φέτος το 1ο Aigio Music Festival (14-23 Ιουλίου), με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Θοδωρή Λεμπέση, ο οποίος μας μίλησε για όσα θα δούμε στη νέα διοργάνωση.

Ποιο είναι το όραμα πίσω από τη δημιουργία του φεστιβάλ;
Πίσω από κάθε φεστιβάλ μουσικής υπάρχει ένα ρομαντικό όραμα για δημιουργία μιας αξιόλογης πολιτιστικής και πολιτισμικής παρακαταθήκης για την επόμενη γενιά. Eιδικά μετά την τριετία της πανδημίας, παρατηρείται μια τάση για εξωστρέφεια και μία διάθεση να γίνουν πράγματα με θετικό καλλιτεχνικό πρόσημο που όμως να λαμβάνει υπόψη και να δίνει φωνή στη νεολαία μας.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για την πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας;
Η Αιγιαλεία τα τελευταία χρόνια φροντίζει να φιλοξενεί αξιόλογες παραστάσεις και δρώμενα που ενισχύουν την θέση της στο χάρτη του πολιτισμού: το φεστιβάλ κινηματογράφου, οι καλλιτεχνικές δράσεις όλο το χρόνο στο ανοιχτό θέατρο Γιώργος Παππάς ,το αρχαίο θέατρο Αιγείρας αλλά και το συνεδριακό κέντρο  "Πολύκεντρο" υπό την αιγίδα του ΔΗΚΕΠΑ και της προέδρου κυρίας Τσουκαλά, φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις συναυλίες και εκδηλώσεις για τις οποίες φαίνεται πως διψάει το ευρύ κοινό της περιοχής αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες. Φιλοδοξούμε πως η καθιέρωση ενός μουσικού φεστιβάλ που στοχεύει να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα και να δώσει ευκαιρία σε νέους από όλη την Ελλάδα για επιμόρφωση, μπορεί να εδραιωθεί ως κεντρικός πυλώνας στην ευρύτερη περιοχή. Ένα τέτοιο φιλόδοξο project φυσικά δεν περιορίζεται σε ένα πρόσκαιρο σχεδιασμό. Άρα το φεστιβάλ  ήρθε για να μείνει.

Θοδωρής Λεμπέσης

Ποιες ήταν οι προσκλήσεις που αντιμετωπίσατε στο διαδικαστικό κομμάτι της διοργάνωσης;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συντάξεις δυνάμεις με μουσικούς από όλη την επικράτεια κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, κατά την οποία οι περισσότεροι εργάζονται ή βρίσκονται σε περιοδεία. Ωστόσο, η ανάγκη για δημιουργία ενός περιεκτικού συνόλου δραστηριοτήτων όπως master classes, διαγωνιστικού μέρους, μαθητικών συναυλιών και επαγγελματικών συναυλιών σήμαινε οργάνωση με βάση τους συμμετέχοντες, αφού πρόκειται για ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τους νέους μουσικούς και σύνθετες, μια γιορτή της Μουσικής από την κλασική έως την σύγχρονη περίοδο.

Από τον κόσμο της όπερας και της μουσικής δωματίου μέχρι τις μαθητικές συναυλίες και σημαντικά έργα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, το 1ο Aigio Music Festival παρουσιάζει έναν πολύπλευρο προγραμματισμό ήδη από την πρώτη έκδοσή του. Με ποια λογική στήθηκε;

"Μια σοβαρή προσπάθεια δεν θα μπορούσα να αγνοήσει την όπερα και τον Βέρντι για παράδειγμα, ούτε τη μουσική δωματίου ή τα τανγκό του Πιατσόλα ούτε τα έργα της ελληνικής ψυχής που αντιπροσωπεύει ο Μίκης Θεοδωράκης"

Η ποιοτική μουσική είναι πολυδιάστατη και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδών, χρονικών περιόδων και προσεγγίσεων. Μια σοβαρή προσπάθεια δεν θα μπορούσα να αγνοήσει την όπερα και τον Βέρντι για παράδειγμα, ούτε τη μουσική δωματίου ή τα τανγκό του Πιατσόλα ούτε τα έργα της ελληνικής ψυχής που αντιπροσωπεύει ο Μίκης Θεοδωράκης. Υπό αυτό το πρίσμα, το φεστιβάλ έκανε μια επιλογή μετά από πολλές συζητήσεις προτάσεις και αντιπροτάσεις και οτιδήποτε παραλήφθηκε λόγω χρονικού περιορισμού θα το απολαύσουμε αισίως στη δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ Αιγίου!

Θοδωρής Λεμπέσης: "Το Aigio Music Festival ήρθε για να μείνει" - εικόνα 2

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν;
Με την πρώτη ματιά θα δείτε μια πλειάδα καλλιτεχνών που πραγματικά για μπορέσει ένας άνθρωπος να τους παρακολουθήσει καλλιτεχνικά θα ήθελε πολύ χρόνο. Βλέποντας το πρόγραμμα μας θα καταλάβετε ότι μέσα σε 10 ημέρες που διαρκεί το φεστιβάλ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κορυφαίος καλλιτέχνες στο είδος τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα με τις συναυλίες και τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα τρέξει και μια σειρά με πολλές παράλληλες δράσεις, ομιλίες, masterclasses. Που αποσκοπεί αυτό το μέρος της διοργάνωσης και σε ποιο κοινό απευθύνεται;
Το φεστιβάλ έχει σαν στόχο πέρα από την απόλαυση ποιοτικής μουσικής από το ευρύ κοινό: την καλλιέργεια μουσικής παιδείας και την ανάδειξη νέων μουσικών ταλέντων.Με αυτά τα δύο κατά νου αποφασίσαμε την οργάνωση διαλέξεων master classes από πρόσωπα - αυθεντίες στον τομέα τους, καθώς και διαγωνισμού σύνθεσης που θα δώσει την ευκαιρία σε έναν νεαρό συνθέτη να δει τη σύνθεση του να παρουσιάζεται στο κοινό. Με διακεκριμένους σολίστ, ταλαντούχους νέους μουσικούς και τη σύμπραξη του φιλόμουσου κοινού, η επιτυχία του πρώτου Μουσικού φεστιβάλ Αιγίου είναι βέβαιη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
16/07/2024

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".