Η 7η θερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, θα πραγματοποιηθεί από 1-13 Αυγούστου στη Χίο και τις Οινούσσες, σε χώρους και φυσικά τοπία που αναδεικνύουν την άυλη και ιστορική πολιτιστική κληρονομία του νησιού. Η φετινή έκδοση περιλαμβάνει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με πρωτογενείς παραγωγές, διεθνείς μετακλήσεις δημιουργών και την παρουσία εμβληματικών μουσικών. Ανάμεσά τους, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μαζί με την ιστορική μπάντα του, τους Σταύρο Λάντσια (πλήκτρα), Μιλτιάδη Παπαστάμου (ηλεκτρικό βιολί), Γιώτη Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και Μιχάλη Καπηλίδη (ντραμς) ρίχνουν με τον πιο συγκινητικό τρόπο την αυλαία του φεστιβάλ στις 13 Αυγούστου στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" στην περιοχή Καστρομηνά.
Δύο δεκαετίες μετά τις πρώτες τους κοινές εμφανίσεις και τη ζωντανή ηχογράφηση στο θέατρο του Λυκαβηττού, οι σπουδαίοι μουσικοί συναντιούνται ξανά επί σκηνής για δεύτερο καλοκαίρι φέτος, για μία ηλεκτρική γιορτή με αγαπημένα τραγούδια, απρόσμενες διασκευές και αυτή την ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού, που συμβαίνει σε κάθε εμφάνιση του αγαπημένου τραγουδοποιού. "Βρεθήκαμε με την ίδια ανάσα μέσα στη θάλασσα των τραγουδιών, σαν αδέρφια που συναντήθηκαν μετά από χρόνια. Χωρίς νοσταλγία για τα παλιά, μα με βαθιά την ανάγκη να μοιραστούμε τα όσα είμαστε σήμερα. Η συγκίνηση μεγάλη, η ένταση των ηχείων το ίδιο, ο παλμός του κοινού ασταμάτητος, η μοιρασιά απλόχερη” λέει χαρακτηριστικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γι'αυτή τη μουσική συνάντηση.
Στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, μια νέα πρωτογενή παραγωγή μουσικής αφήγησης ενός "αντιήρωα" της Σφαγής της Χίου, μία συμμετοχική δράση performative poetry πάνω στο έργο του Καβάφη αλλά και μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, που περιλαμβάνει κλασική και σύγχρονη μουσική μέχρι τζαζ, μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων, ρεμπέτικο και έντεχνο τραγούδι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Λευτέρη Βενιάδη και Όλγας Holdorff Μυριάγκου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν masterclasses με τους καλεσμένους μουσικούς του φεστιβάλ, ενώ συνεχίζεται το ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε διδασκαλία της Ανδριάννας Νεαμονίτη. Τα παιδιά θα συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο στις δράσεις του φεστιβάλ.