Gregory Porter: "Eίναι πραγματικά γενναίο να αγαπάς τους ανθρώπους"

Ο αβίαστα κουλ, τζαζ τραγουδιστής σε μια κουβέντα για τη μουσική «αποστολή» του, τον νέο δίσκο που ετοιμάζει και την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (24/6, Ηρώδειο).

Gregory Porter © Erik Umphery

Ο Gregory Porter, γεννημένος στην Καλιφόρνια το 1971, μυήθηκε στην gospel μουσική από πολύ νωρίς. "Η μητέρα μου ήταν ιερέας, οπότε ήρθα πολύ μικρός σε επαφή με την γκόσπελ, τόσο στην εκκλησία όσο και στο σπίτι, όπου ήταν κυρίαρχο άκουσμα. Μεγάλωσα με τον αυτοσχεδιασμό που υπάρχει τόσο στην γκόσπελ όσο και στην τζαζ. Με έναν τρόπο δεν μπορούσα να αντιληφθώ καν τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα μουσικά ιδιώματα. Είναι αυτό που ενσωμάτωσα αργότερα στη μουσική μου", μου εξηγεί στο τηλέφωνο, όσο βολτάρει στο Λονδίνο.

Σαν παιδί άκουγε ατελείωτες ώρες τους δίσκους της μητέρας του. "Η Mahalia Jackson ήταν η αγαπημένη της, οπότε μεγάλωσα με τη φωνή της και με τις ιδιαίτερες ερμηνείες της", λέει χαρακτηριστικά. Στους μουσικούς του ήρωες βάζει ψηλά τον Donny Hathaway και τoν Marvin Gaye, αλλά για τον Nat King Cole παραδέχεται ότι τον μάγεψε και ότι έμαθε να τον μιμείται και να τραγουδάει όπως εκείνος. 

Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον σαξοφωνίστα, συνθέτη και μετέπειτα μέντορά του, Kaman Kenyatta. "Τότε δεν σκεφτόμουν τη μουσική σαν καριέρα, αλλά σίγουρα σαν κάτι που αγαπάω". Ο Kenyatta τον οδήγησε σε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους, μέχρι το Μπρόντγουεϊ. "Ήταν σχετικά αργά στη μουσική μου πορεία όταν κατάλαβα ότι είμαι αρκετά καλός και μπορώ να το προσεγγίσω επαγγελματικά", παραδέχεται. Βέβαια, ο Porter είχε καταλάβει πολύ νωρίτερα ότι η κλήση του ήταν το τραγούδι: "Η πρώτη σπίθα που ένιωσα ήταν όταν ήμουν 7 χρόνων και τραγούδησα ένα σόλο στην εκκλησία. Η αντίδραση του κόσμου στο τραγούδι μου με έκανε να αισθάνομαι ότι μπορεί και να έχω κάτι ξεχωριστό".

"Ήμουν πάντα οπτιμιστής, δεν το υιοθέτησα αργότερα ως μουσική ιδεολογία"

Παρότι είναι σπουδαίος συνθέτης και ηθοποιός, ο Gregory Porter είναι γνωστότερος για τη ζεστή φωνή του. Ο πρώτος δίσκος του "Water" (2010), που παντρεύει με τον πιο φυσικό τρόπο τους ήχους της τζαζ, γκόσπελ και σόουλ μουσικής, του χάρισε το πρώτο του Grammy, ενώ το δεύτερο ήρθε τρία χρόνια αργότερα. "Θεωρώ ότι πρεσβεύω τον ανθρωπισμό υπό μία έννοια και μου αρέσει να μοιράζομαι ιστορίες για την αγάπη, την αισιοδοξία και για τον αμοιβαίο σεβασμό. Προσπαθώ να πω μια ανθρώπινη ιστορία, καταρρίπτοντας αυτά τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσά μας. Πιστεύω, επίσης, ότι η μουσική μου έχει και ένα πολιτικό μήνυμα". 

Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει φέρει τη σύγχρονη τζαζ στα αυτιά χιλιάδων ανθρώπων. Ο οπτιμισμός είναι πυρηνικό στοιχείο του χαρακτήρα και της μουσικής του: "Ήμουν πάντα οπτιμιστής, δεν το υιοθέτησα αργότερα ως μουσική ιδεολογία. Είναι κάτι που μου εμφύσησε η μητέρα μου. Είχε αυτή την πολύ βαθιά πεποίθηση ότι, εάν πραγματικά περιμένεις το καλό από τους ανθρώπους και μπορείς να τους αγαπήσεις όπως είναι, μπορείς να τους το μεταδώσεις αυτό κατά κάποιον τρόπο". 

Ακόμη κι όταν τον ρωτάω αν πιστεύει ότι αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που απαντάται στη σύγχρονη κοινωνία, θα αναγνωρίσει αβίαστα και χωρίς ψήγμα διδακτισμού: "Υπήρξαν διαφορετικές εποχές και κουλτούρες στις οποίες οι άνθρωποι ήταν πιο ανοιχτοί και άλλες στις οποίες συνέβαινε το αντίθετο. Οι άνθρωποι έχουν έναν εγγενή φόβο, που τους κάνει να μπερδεύουν την αγάπη με την ευαλωτότητα. Καταλαβαίνω ότι κανείς δεν θέλει να είναι ευάλωτος αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι γενναίο να αγαπάς τους ανθρώπους – ακόμη και αυτούς που μπορεί να μην το αξίζουν. Αυτό προσπαθώ να δώσω στον κόσμο και μέσα από τη μουσική μου".

Gregory Porter
© Erik Umphery

Η μουσική μοιάζει να έχει γίνει η προσωπική "αποστολή" του: "Βρίσκομαι μόνιμα σε περιοδεία, αφού δίνω περίπου 200 συναυλίες κάθε χρόνο! Είναι δύσκολο να το ισορροπήσω μερικές φορές, αλλά ευτυχώς η οικογένειά μου με συνοδεύει στα ταξίδια μου και στα παιδιά φαίνεται να αρέσει πολύ αυτό". Με μία από τις πιο συγκλονιστικές βαρύτονες φωνές στη μουσική βιομηχανία, ο Porter είναι ένα παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο που γεμίζει τα θέατρα όπου πάει. Αυτό το καλοκαίρι έρχεται μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, λόγω πανδημίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Σάββατο 24 Ιουνίου. 

Ακούγεται πολύ ενθουσιασμένος για τη συναυλία του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: "Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Ανυπομονώ πάρα πολύ και για τη συναυλία, αλλά και που θα έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ την Αθήνα". Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του, από το ντεμπούτο "Water" μέχρι το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του "Still Rising" (2021). "Σίγουρα θα δώσω έμφαση στα τραγούδια του "All Rise" (2020) και του "Liquid Spirit" (2013)". Μάθαμε, επίσης, ότι αν και στο Ηρώδειο δεν θα ακούσουμε νέες μουσικές, το νέο άλμπουμ που έχει στα σκαριά έρχεται με ακόμη περισσότερη αισιοδοξία απ’ όση μπορούσαμε να ελπίζουμε: "Χαίρομαι πάρα πολύ που η επόμενη δουλειά που ετοιμάζω είναι ένας δίσκος με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πρόκειται να κυκλοφορήσει λίγο πριν τις γιορτές". 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Gregory Porter

  • Φεστιβάλ Αθηνών

O πασίγνωστος για τη ζεστή, βαρύτονη φωνή του, τραγουδιστής της τζαζ κάνει το ντεμπούτο του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ο Gregory Porter έγινε γρήγορα γνωστός το 2010 με το δίσκο Water που ήταν ένα υπέροχο πάντρεμα της Jazz, Gospel και soul μουσικής. Πολύ σύντομα άρχισαν ακόμα και οι πιο αυστηροί κριτές να τον κατατάσσουν ανάμεσα σε θρύλους που ο ίδιος λάτρευε όπως τον Nat King Cole, Donny Hathaway και τον Stevie Wonder. Με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου κέρδισε το πρώτο του Grammy και δεν άργησε να έρθει και το δεύτερο τρία χρόνια αργότερα.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.