Το Plissken παρουσιάζει δύο σημαντικές συναυλίες από τη διεθνή σκηνή

Ο Nils Frahm σε μια μυσταγωγία στο Ηρώδειο, ενώ οι Os Mutantes ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Nils Frahm

Ο πρωτοπόρος Γερμανός μουσικοσυνθέτης, από τους πιο περιζήτητους εφευρέτες ήχου της σύγχρονης μουσικής σκηνής, Nils Frahm έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Παρασκευή 23 Ιουνίου (9 μ.μ.) στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού.

Μουσικοσυνθέτης, πιανίστας και παραγωγός, ο Nils Frahm θεωρείται από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της σύγχρονης κλασικής σύνθεσης. Έχει χτίσει σταθερή φήμη η οποία οφείλεται στις δυνατότητές του στον αυτοσχεδιασμό, την ανυπέρβλητη τεχνική του και στο πάθος που διέπει τις ζωντανές εμφανίσεις του. Με μία ασυνήθιστη προσέγγιση στη μουσική και έναν ηχητικό δυναμισμό που συνεχώς εκπλήσσει, o Nils Frahm συνδυάζει, με μεγάλη επιτυχία, το πιάνο με ηλεκτρονικούς ήχους, άμπιεντ στοιχεία και drum machines που τον καθιστούν μοναδικό στο είδος του. 

Nils Frahm
© LEITER

Γεννημένος στο Αμβούργο της Γερμανίας το 1982, o Nils Frahm έχει ήδη στο ενεργητικό του οκτώ άλμπουμ τα οποία έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης ενώ αξέχαστες έχουν μείνει οι συνεργασίες του με πλήθος σημαντικών ονομάτων, όπως οι Ólafur Arnalds, Anne Müller, Woodkid,  F.S.Blumm, Peter Broderick και DJ Shadow. Έχει να επιδείξει πολυάριθμες παραστάσεις σε υψηλού κύρους χώρους, όπως τα "Sydney Opera House", "Royal Albert Hall" και "Barbican Centre", αλλά και έχει επιτυχημένες εμφανίσεις σε μεγάλα παγκόσμια φεστιβάλ, όπως τα "Montreux Jazz Festival", "Dour Festival", "Primavera Sound και Sónar".  

Μεταξύ άλλων, ο Nils Frahm έχει συνθέσει μουσική για τη μικρού μήκους ταινία "Ellis" του JR και την ταινία "Victoria" του Sebastian Schipper, για την οποία κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία "Best Soundtrack". Τον Σεπτέμβριο του 2022, κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ "Music For Animals", το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνή μέσα. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Os Mutantes

Την επόμενη μέρα (24/6) έρχεται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το βραζιλιάνικο psych-pop συγκρότημα, Os Mutantes, από τα πιο γνωστά και επιδραστικά ροκ γκρουπ-σύμβολα του κινήματος "Tropicália". Οι Os Mutantes δημιουργήθηκαν το 1966, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από τη Rita Lee και τα αδέλφια Arnaldo Baptista και Sérgio Dias. Μαζί με τους Gilberto Gil, τον Caetano Veloso και τον Tom Zé, συνέβαλαν στον καθορισμό του κινήματος "Tropicália".

Δραστηριοποιούμενοι στις δεκαετίες του '60 και του '70, οι Os Mutantes συνδύασαν τη βραζιλιάνικη μουσική με επιρροές από βρετανικά ροκ και αμερικανικά ψυχεδελικά συγκροτήματα, όπως οι Beatles, o Jimi Hendrix και οι Sly & the Family Stone, με την bossa nova, τη samba και την πολιτιστική κληρονομιά της βραζιλιάνικης πρωτοπορίας της τέχνης κυρίως από το κίνημα του μοντερνισμού. Δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό, για τα δεδομένα της εποχής, ξεχωριστό και ζωντανό ήχο. Η δυναμική τους εμφάνιση το 1968 στη Βραζιλία πραγματοποιήθηκε με το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ, ένα ψυχεδελικό αριστούργημα, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και είχε έντονες επιδράσεις από το Revolver και το Sgt. Pepper των Beatles, τη βραζιλιάνικη ποπ και την avant garde μουσική. 

Os Mutantes

Σε συνδυασμό με τη δική τουςμουσικότητα και παιγνιώδη διάθεση, οι Os Mutantes παρήγαγαν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ψυχεδελικά ροκ κομμάτια της δεκαετίας του '60. Αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλά σύγχρονα underground ή ανεξάρτητα συγκροτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. 

Ο Beck απέτισε φόρο τιμής στο συγκρότημα με το single "Tropicália" από το άλμπουμ "Mutations". Οι Bees διασκεύασαν το "A Minha Menina" στο πρώτο τους άλμπουμ, "Sunshine Hit Me". Ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers, Flea, έχει δηλώσει ότι είναι διαχρονικός θαυμαστής τους. Ο Kevin Barnes των Of Montreal αναφέρει τους Os Mutantes ως σημαντική επιρροή. Ο frontman των Talking Heads, David Byrne, έχει εργαστεί για την έκδοση και προώθηση της μουσικής του συγκροτήματος μέσω της δισκογραφικής του εταιρείας Luaka Bop. Ο Kurt Cobain, το 1993, ζήτησε δημόσια μια περιοδεία επανένωσης από το τρίο το 1993 γράφοντας μια επιστολή στον Arnaldo Baptista, αλλά η πρώτη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος έγινε τελικά στο Barbican Arts Centre του Λονδίνου στις 22 Μαΐου 2006. Μετά από αυτή την εμφάνισή του, το συγκρότημα περιόδευσε επανειλημμένα, βιώνοντας σπουδαίες στιγμές στην πορεία του, όπως στο Glastonbury Festival, τον Ιούνιο του 2010. 

Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Os Mutantes είναι μια πρωτοπόρα cult μπάντα που έχει να επιδείξει αρκετά μουσικά διαμάντια, πιστό κοινό και που εξακολουθεί να επηρεάζει δεκάδες καλλιτέχνες, σε κάθε μουσικό χώρο. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.