Το dissonArt ensemble μας μυεί στον απύθμενο μουσικό κόσμο του Morton Feldman

Στο Μυστήριο 92, της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το δραστήριο σύνολο παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο «Piano, Violin, Viola, Cello».

Μουσικό σύνολο dissonArt © Βαλέρια Ισαβέα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει, το Σάββατο 1 Απριλίου, την εμβληματική σύνθεση του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη Morton Feldman, "Piano, Violin, Viola, Cello". Μία βαθιά εμπειρία ακρόασης όπου οι θεατές θα είναι ελεύθεροι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς και τις αναπνοές τους.

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής του 20ου αιώνα, ο Feldman ήταν πρωτοπόρος της πειραματικής μουσικής και ανήκει στη γενιά εκείνων των Αμερικανών συνθετών που ηγέτη τους αναγνώριζαν τον John Cage. Tα έργα του δεν έχουν σχέση με την παραδοσιακή αρμονία και την γραμμική σύνθεση. Χαρακτηρίζονται από σημειωτικές καινοτομίες που ανέπτυξε για να δημιουργήσει τον χαρακτηριστικό ήχο του: ρυθμοί που μοιάζουν ελεύθεροι και αιωρούμενοι, σκιάσεις που μοιάζουν απαλά εστιασμένες, μια γενικά ήσυχη και αργά εξελισσόμενη μουσική και επαναλαμβανόμενα ασύμμετρα μοτίβα.

Μουσικό σύνολο dissonArt
© Βαλέρια Ισαβέα

Το "Piano, Violin, Viola, Cello", το τελευταίο έργο του συνθέτη, το οποίο έγραψε δύο μήνες πριν από τον θάνατο του, προσφέρει μια μυητική διαδικασία στον απύθμενο κόσμο της μουσικής του. Όπως σε κάθε έργο του, έτσι και στο κύκνειο άσμα του ο σημαντικότερος αρχιερέας της νεωτερικής επαναστατικότητας καταστρέφει με μία κίνηση όλο τον περιγραφισμό, αφήνοντας γυμνό το αντικείμενό του. Ακροβατώντας στη λεπτή γραμμή μεταξύ στάσης και εξέλιξης με έναν τρόπο τόσο απέριττο όσο και ο τίτλος του, το μουσικό έργο αποκαλύπτεται σαν φυσικό φαινόμενο: Είναι μουσική από και για την αιωνιότητα. 

Το μουσικό σύνολο dissonArt ιδρύθηκε το 2005 γύρω από έναν πυρήνα οκτώ σολίστ και συνεργατών με στόχο τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας στην κλασική μουσική. Αποτλεί ένα από τα κορυφαία σύνολα νέας μουσικής στην Ελλάδα με παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ και θεσμούς, ενώ έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς. 

Info: Τιμή εισιτηρίου € 10 ευρώ | Ώρα προσέλευσης: 8.30 μ.μ. | Ώρα έναρξης 9 μ.μ. | Αποθήκη 1, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας | Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.