Οι Silver Lining έρχονται στα "Jazz Chronicles"

Το ντουέτο του Giovanni Mirabassi και του Χρήστου Ραφαηλίδη στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Giovanni Mirabassi και Christos Rafalides

Τα Jazz Chronicles του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζουν και το 2023 να προσκαλούν και να προκαλούν τη μουσική εξερεύνηση, στρέφοντας το βλέμμα στην jazz ως "μουσική του τώρα", με συναυλίες που ξεκινάνε από διαφορετικές περιοχές της σύγχρονης jazz γεωγραφίας για να συναντηθούν στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. 

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου δύο φημισμένοι και πολυταξιδεμένοι μουσικοί συμπράττουν σε ένα σχήμα που έρχεται να συμμετάσχει δυναμικά στον jazz διάλογο των ημερών: πιάνο και βιμπράφωνο, Giovanni Mirabassi και Χρήστος Ραφαηλίδης, δηλαδή Silver Lining. Το ρεπερτόριό τους κυμαίνεται από πρωτότυπες συνθέσεις μέχρι διασκευές - από τον Horace Silver μέχρι τον Stevie Wonder - μεταφέροντας πλούσια μουσική εμπειρία και πληθώρα συναισθημάτων.

Τo μουσικό τους DNA έχει τις ρίζες του στο δράμα και την όπερα, με τον λυρισμό να αποτελεί κοινό παρονομαστή στην κληρονομία Ιταλών και Ελλήνων. Ταυτόχρονα, η σύμπραξή τους χαρακτηρίζεται από μια μοναδική αίσθηση ωριμότητας και ισορροπίας, η οποία πηγάζει από τη μουσική τους "ανατροφή" στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τον βαθύ τους σεβασμό ο ένας για τον άλλον ως μουσικοί.

Ο Ιταλός Mirabassi ζει στο Παρίσι από το 1992 κι απολαμβάνει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αναγνώρισης στο μουσικό στερέωμα που ξεκίνησαν όταν -σε ηλικία μόλις 17 ετών- έπαιξε το 1987 στο πλευρό του Chet Baker. Ηγήθηκε σχημάτων, κατέκτησε βραβεία, ξεκίνησε το 2017 το δικό του label (Jazz Eleven) και πρόσφατα, μάλιστα, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, λαμβάνοντας την ύψιστη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας για το έργο του. 

Αντίστοιχα, ο Ραφαηλίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα, έζησε και σπούδασε και στις δύο ακτές των ΗΠΑ για να καθιερωθεί στη Νέα Υόρκη, εκεί που "βρήκε τη φωνή του" με το σχήμα Manhattan Vibes. Το παλμαρέ των συνεργασιών του εκτείνεται από την Chaka Khan, τον Jovanotti και τον Louie Vega ως τον Μίμη Πλέσσα, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη εντός των ελληνικών συνόρων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πυρήνας της συνεργασίας τους είναι η ομορφιά: "Η τέχνη υπάρχει μόνο για να περιγράφει τις ακραίες καταστάσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ομορφιά παράγεται από την ψυχή μας τη στιγμή της σύλληψής της". 

Info: Εισιτήρια (€ 12-8) | Πληροφορίες: www.snfcc.org

Διαβάστε Επίσης


 


 

Περισσότερες πληροφορίες

Silver Lining

  • Jazz-Blues-Ethnic

Πιάνο και βιμπράφωνο, Giovanni Mirabassi και Χρήστος Ραφαλίδης. Δυο φημισμένοι και πολυταξιδεμένοι μουσικοί συμπράττουν σε ένα σχήμα που έρχεται να συμμετάσχει δυναμικά στον τζαζ διάλογο των ημερών. Το ρεπερτόριό τους κυμαίνεται από πρωτότυπες συνθέσεις, μέχρι διασκευές –από τον Horace Silver μέχρι τον Stevie Wonder– μεταφέροντας πλούσια μουσική εμπειρία και πληθώρα συναισθημάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.