Όλες οι συναυλίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2023

Ο Χάρης Συμβουλίδης ξεχωρίζει μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα της νέας χρονιάς.

Οι μεγάλες διεθνείς συναυλίες του 2023

Οι Florence + The Machine επιστρέφουν!

Florence

Με το "Dance Fever" (2022) να τους χαρίζει το τέταρτο Νο 1 της καριέρας τους, η Florence Welch και οι Machines της επισφράγισαν τη μεγάλη μετάβαση που μπόρεσαν να κάνουν από τα βρετανικά indie λημέρια στο διεθνές pop mainstream, δίχως να χάσουν το κοινό που περπάτησε μαζί τους ήδη από το 2008. Αυτή η ορμή πυροδοτεί λοιπόν άλλη μία παγκόσμια περιοδεία, η οποία ήταν μάλλον δεδομένο ότι θα κάνει στάση και στην Αθήνα. Πώς να γινόταν διαφορετικά, άλλωστε, μετά τον αξέχαστο χαμό του 2018, όταν η μπάντα έκανε τρία απανωτά sold out; (Ejekt, Πλατεία Νερού, 2/7)

O τενόρος της καρδιάς μας

BOCELLI
© LORENZO MONTANELLI

"Αν ο Θεός τραγουδά, η φωνή του πρέπει να μοιάζει σαν του Andrea Bocelli", έχει δηλώσει η Céline Dion. Ο φημισμένος Ιταλός τενόρος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα 30 χρόνια της λαμπρής του καριέρας και η συναυλία του στο ΟΑΚΑ θεωρείται δικαίως ένα από τα ορόσημα του φετινού καλοκαιριού, αφού συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες της όπερας που μπόρεσαν να ανοιχτούν σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, αγγίζοντας ακόμα και τη mainstream pop επιτυχία – δεν είναι τυχαίο, ας πούμε, ότι μέσα στο 2018 ο Bocelli βρέθηκε στο Νο 1 τόσο της Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ (ΟΑΚΑ, 18/7).

Τα μεγάλα ονόματα του Release 

Arctic Monkeys

Το Release Athens πρωταγωνίστησε στο καλοκαίρι του 2022 και φαίνεται να έχει ανάλογες φιλοδοξίες και για το 2023, οπότε οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις αποκαλύπτουν μικρό μόνο μέρος των τελικών σχεδίων. Οι Arctic Monkeys συνάντησαν κάμποση μουρμούρα για τον τελευταίο τους δίσκο, όμως οι ζωντανές εμφανίσεις παραμένουν μια διαφορετική υπόθεση – κάτι που επιβεβαιώθηκε άμεσα με το εντυπωσιακό sold out της βραδιάς στην Πλατεία Νερού (19/7). Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η έλευση των Nightwish, καθώς το φινλανδικό συγκρότημα παραμένει πολύ αγαπητό στην Ελλάδα, ακόμα και έξω από τα metal "σύνορα". Επιπλέον, με δεδομένο ότι έχουν να φανούν 15 χρόνια, θεωρείται πιθανό ότι θα αγγίξουν κι αυτοί το sold out (Πλατεία Νερού, 7/6). Χαράς ευαγγέλια για τους οπαδούς του power metal είναι βέβαια και ο ερχομός των Helloween, καθώς η reunion tour που έκλεισε τις παλιές πληγές της γερμανικής μπάντας αποτελούσε χρόνιο απωθημένο τους, δίνοντας την ιστορική ευκαιρία να δει κανείς τους Kai Hansen, Michael Kiske & Michael Weikath μαζί στην ίδια σκηνή. (Πλατεία Νερού, 17/6)

Φιλόδοξες όπερες στη Λυρική

Μήδεια
© Marty Sohl_Met Opera

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μπαίνει με το δεξί στο 2023, με οκτώ φιλόδοξες όπερες που θα απασχολήσουν το κοινό από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο. Τόσο η εκκίνηση όσο και το φινάλε της σεζόν θα γίνουν με Βέρντι –με τον κωμικό "Φάλσταφ" (από 26/1) στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" και τη δραματική μεγαλοπρέπεια του "Ναμπούκκο" στο Ηρώδειο. Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι λοιπές ενδιάμεσες παραστάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η εμβληματική "Μήδεια" (από 23/3, φωτό) του Κερουμπίνι και ο κατά Σπύρο Ευαγγελάτο "Βέρθερος" (από 25/4) του Μασνέ.

Εκρηκτικός Robbie Williams 

Robbie Williams

Η ανακοίνωση του Robbie Williams για το φετινό Rockwave Festival φέρει δικαίως τη λεζάντα της "Μεγάλης Επιστροφής", γιατί η συναυλία που έδωσε το καλοκαίρι του 2015 στην Αθήνα προσμετράται στις πλέον αξέχαστες της προηγούμενης δεκαετίας για τα εγχώρια δεδομένα. Παρά τα 8 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, λοιπόν, αναμένουμε μια εξίσου λαμπερή κι εκρηκτική περφόρμανς, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και στα ονόματα τα οποία θα τον πλαισιώσουν το Σάββατο 1η Ιουλίου στο Terra Vibe: μένουν κι άλλα να ανακοινωθούν, βέβαια, πάντως ο James Bay και ο Jonathan Jeremiah έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. (Terra Vibe, 1/7)

Στην dance κορυφή 

Bicep

Γνώριμες φιγούρες στα μέρη μας, οι Andrew Ferguson & Matthew McBriar των Bicep δεν χρειάζεται να πείσουν για το ότι συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα των dance ονομάτων των καιρών μας. Η τελευταία πενταετία τούς σύνδεσε επιτυχώς με το θρύλο της Ninja Tune, το άλμπουμ "Isles" (2021) λίγο έλειψε να κατακτήσει την κορυφή των βρετανικών charts, ενώ το 2022 έκλεισε με θεαματικές sold out συναυλίες στο Alexandra Palace του Λονδίνου, οι οποίες έδειξαν ότι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Η επικείμενη εμφάνισή τους στις 30/4 στο Faliro Sports Pavilion, στο πλαίσιο του Plisskën, αναμένεται λοιπόν να είναι ένα από τα σπουδαιότερα ηλεκτρονικά events του 2023, με το δίδυμο από το Μπέλφαστ να δείχνει αποφασισμένο να χορέψει το εγχώριο κοινό στους ρυθμούς του "Rain", του "Glue" και του "Water". 

"Στρέλλα" στη Λυρική 

Γ. Κουτλής, Μ. Παρασκάκης
© Α. Σιμόπουλος

Ταινία-σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά, η "Στρέλλα" του Πάνου Χ. Κούτρα (2009) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ορατότητα των τρανς ατόμων και γενικότερα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία. Φέτος, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της ως όπερα δωματίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μεταποιημένη αναλόγως από το συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη (φωτό), σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, με τη Λέττα Κάππα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 28/1, ενώ προβλέπονται συνολικά 12 παραστάσεις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κουτλής (φωτό), πολυσυζητημένος για τις δουλειές του στο θέατρο.

Brutus με φόρα

Brutus
© Shutterstock.com

Το φέρνουν από εδώ κι από εκεί για (περίπου) δέκα χρόνια οι Brutus από το Leuven του Βελγίου, μα τελικά βρήκαν τις ισορροπίες που αναζητούσαν μέσα στο 2022, καθώς το τρίτο στούντιο άλμπουμ "Unison" δείχνει να σχηματοποίησε τον πλούσιο ήχο τους, κάνοντας πολλά κεφάλια να γυρίσουν εξεταστικά προς το μέρος αυτής της τριπλέτας – και μάλιστα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ασφαλώς, σημαντικό ατού αποτελούν τα απογειωτικά φωνητικά της Stefanie Mannaerts, γεγονός όμως είναι ότι στη συναυλία του Απρίλη στο "Gagarin" (29/4) αναμένεται να δώσει το "παρών" τόσο το εναλλακτικό κοινό της πόλης όσο και άτομα με punk και με alternative metal προτιμήσεις.


The Black Keys ξανά και ξανά!  

Black Keys
© Jim Herrington

Τους έχουμε ξαναϋποδεχθεί με ενθουσιασμό τους Black Keys στην Αθήνα (2015) και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος το καλοκαίρι στις 8/7 στο Terra Vibe, στο πλαίσιο ενός ακόμα Rockwave Festival. Οι Dan Auerbach & Patrick Carney μετρούν πλέον πάνω από 20 χρόνια κοινής δράσης, στα οποία κέρδισαν την εμπιστοσύνη τόσο του διεθνούς εναλλακτικού κοινού όσο κι ενός πιο mainstream rock ακροατηρίου, που τους διατηρεί στις top-10 δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το απέδειξε άλλωστε και το πρόσφατο άλμπουμ "Dropout Boogie", αυτό που τους ξαναφέρνει τώρα στην Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία σε ένα κατάμεστο Terra Vibe.

Οπερατικά ραντεβού στο Ολύμπια 

Ολύμπια
© Studio Kominis

Από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής του Μανώλη Καλομοίρη, εμπεριέχοντας ισχυρούς ιδεολογικούς και πολιτιστικούς συμβολισμούς, ο "Πρωτομάστορας" συμπύκνωσε το όραμά του για τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Μουσικής και ανεβαίνει τώρα σε συναυλιακή μορφή (27/1), με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Τον Μάρτιο ακολουθεί η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" (17, 19, 21, 23/3) του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, σε απόδοση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, με τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Εμπνέεται ασφαλώς από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αφηγούμενη την κατάληξη των μύθων της Ιφιγένειας και του Ορέστη.

Imagine Dragons

Imagine Dragons

Ένα από τα αγαπημένα pop rock συγκρoτήματα της τελευταίας δεκαετίας και νικητές βραβείου Grammy, οι Imagine Dragons, ταξιδεύουν φέτος σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή στo πλαίσιο της "Mercury World Tour" περιοδείας τους. Με την κυκλοφορία του "Mercury – Act 2" (2021) ολοκλήρωσαν το πρώτο τους έργο με διπλό άλμπουμ σε παραγωγή του Rick Rubin. Κυριαρχώντας στο ραδιόφωνο, παραμένουν "μία από τις τέσσερις μπάντες που βρέθηκε για παραπάνω από μία φορές στο Top 5 single στο Alternative Radio". Έχουν συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα, όπως τον Kendrick Lamar, τον Lil Wayne, τον Wiz Khalifa, τον Avicii και τον συνθέτη ταινιών Hans Zimmer. H περιοδεία τους θα κάνει στάση στην Αθήνα  και το ΟΑΚΑ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.