Suzanne Ciani: H πρώτη synth ηρωίδα των ΗΠΑ στο ΚΠΙΣΝ

Η νέα σειρά συναυλιών «Microcosmos» θα φιλοξενήσει τέσσερις σύγχρονες μουσικές ιδιοφυίες.

Suzanne Ciani © Katja Ruge

Mια νέα σειρά συναυλιών έρχεται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 23 Οκτωβρίου, με τίτλο "Microcosmos" και καλεσμένους σύγχρονους συνθέτες κλασικής μουσικής από τη διεθνή σκηνή, που χρησιμοποιούν, ή θέτουν ως βάση, τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να αναπτύξουν το έργο τους. Τη σειρά θα ανοίξει η Suzanne Ciani (23/10), πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής εδώ και 50 χρόνια με καθοριστικό έργο τόσο στη σύνθεση όσο και στο sound design, και θα ακολουθήσουν ο Ελβετός ακορντεονίστας Mario Batkovic (20/11), ο Ιταλός πολυοργανίστας Federico Albanese (04/12) και ο Αμερικανός Peter Broderick (05/03). Τέσσερις ατμοσφαιρικές βραδιές στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ με πρωταγωνιστές τέσσερις σύγχρονες μουσικές ιδιοφυίες που σε όλη την πορεία τους φρεσκάρουν το avant garde, κάνοντάς το πιο προσιτό, εξερευνώντας παράλληλα τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου. 

Suzanne Ciani 

Suzanne Ciani
© Dan Wilton

Γεννημένη στην Ιντιάνα και μεγαλωμένη στα νότια προάστια της Βοστόνης, η Suzanne Ciani αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Berkeley για να εξελιχθεί σε αληθινή πρωτοπόρο στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 προσωπικά άλμπουμ, έχει συνθέσει αμέτρητα έργα για την τηλεόραση, το σινεμά και τη διαφήμιση, έχει προταθεί πέντε φορές για Grammy και την έχουν αποκαλέσει "πρώτη synth ηρωίδα των ΗΠΑ". Όμως, ίσως το σημαντικότερο αποτύπωμά της -πέραν της καινοτόμου δουλειάς της στον τετραφωνικό ήχο - είναι το sound design της καθημερινότητας. Η Ciani χάρισε τη φωνή και τους ήχους της στο θρυλικό φλιπεράκι των 80s, "Xenon", ενώ σε εκείνη αποδίδεται και ο χαρακτηριστικός "pop & pour" ήχος των διαφημιστικών της Coca-Cola. Τιμήθηκε, επίσης, για την προσφορά της με την εισαγωγή της στο Hall of Fame του περιοδικού Keyboard δίπλα σε ιερά τέρατα των πλήκτρων όπως ο Robert Moog και ο Don Buchla, ενώ το 2017, έκανε πρεμιέρα στο SXSW το ντοκιμαντέρ "A Life in Waves" που ακολουθεί τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της. 

Η προπώληση των εισιτηρίων (€ 15-10) ξεκινά την Παρασκευή 14/10 στις 12 μ. για τα μέλη του ΚΠΙΣΝ και το Σάββατο 15/10 στις 12 μ. για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Suzanne Ciani

  • Electronica-Industrial

H πρωτοπόρα στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής εδώ και 50 χρόνια με καθοριστικό έργο και στο sound design στα St Paul's Sessions 6. Γεννημένη στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών και πια μόνιμος κάτοικος Καλιφόρνιας, η Suzanne Ciani είναι απόφοιτος του Wellesley College και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Σύνθεση από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Έχει υπάρξει παράλληλα πέντε φορές υποψήφια για βραβείο Grammy, ενώ έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 σόλο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των "Seven Waves" και "The Velocity of Love", ενώ το 2018 είχαμε την ζωντανή ηχογράφηση στο Σαν Φρανσίσκο του περίφημου άλμπουμ "LIVE Quadraphonic", επαναφέροντας στο προσκήνιο μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια το αγαπημένο της αναλογικό συνθεσάιζερ Buchla. Έκτοτε η Suzanne περιοδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τετραφωνικά πρότζεκτ με modular synths και κυρίως το Buchla 200e.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.