Barry Burns (Mogwai): "Διαλέγουμε τίτλους τραγουδιών από ατάκες που λένε τα παιδιά μας"

Ο κιθαρίστας μιλάει στο «α» για την χαρακτηριστική ηχητική ταυτότητα των Mogwai και την επιτυχία του νέου τους άλμπουμ “As The Love Continues”, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens 2022.

Mogwai © Antony Crook

Mogwai, μια από τις κορυφαίες post-rock μπάντες, 25 χρόνια μετά το ξεκίνημά της, κατορθώνουν να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά. Ο νέος τους δίσκος, "As The Love Continues”, που αναδείχτηκε σε "Scottish Άλμπουμ 2021", είναι το πρώτο άλμπουμ τους που φτάνει στο νο 1 της Βρετανίας και στο Top-10 των ΗΠΑ. 

Η ανταπόκριση που έλαβε το δέκατο studio άλμπουμ της μπάντας από τη Γλασκώβη δικαιώνει την συνέπεια στην ποιότητα και την απόσταση από κάθε ετικέτα που θα περιόριζε την αποκρυστάλλωση της ταυτότητας του ήχου τους. O κιθαρίστας τους, Barry Burns (πλήκτρα, synths, φωνητικά), μιλώντας στο "α" εξηγεί· "Είναι πολύ ωραίο που η μουσική μας συνεχίζει να αρέσει στον κόσμο. Πάντα πίστευα ότι το πιο σημαντικό βέβαια, είναι να μένουμε εμείς οι ίδιοι ευχαριστημένοι με αυτό που δημιουργούμε. Γιατί αν αυτό εξαφανιστεί δεν θα υπάρχει ουσιαστικά κάποιος λόγος να συνεχίσουμε".

"Συγκεκριμένα, στο άλμπουμ δεν υπηρετούμε μια συγκεκριμένη ιδέα, ένα concept. Ήμαστε πάντα αντίθετοι με αυτό. Αφενός θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη δημιουργική "προσκόλληση" και αφετέρου το βρίσκουμε κάπως επιτηδευμένο".

Τα trademark στοιχεία του ήχου των αγαπημένων Σκωτσέζων διατρέχουν το "As love continues”. Απρόβλεπτα περάσματα "από την ησυχία στον εκκωφαντικό θόρυβο", arpeggiators, μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα· "Χρησιμοποιούμε εκτενώς και πειραματιζόμαστε με διαφορετικά synths ήδη από το δεύτερο και το τρίτο άλμπουμ μας. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βελτιωθεί πολύ σε αυτό με όλη αυτή την εξάσκηση".

Μιλώντας για τα ονόματα των instrumental κομματιών τους, που πολλές φορές μοιάζουν δύσκολα να τα αποκωδικοποιήσεις (βλ. "Dry Fantasy" ή "Ceiling Granny"), εξηγεί ότι αυτά προκύπτουν σχεδόν πάντα μέσα από μεθυσμένες συζητήσεις που κάνουν τα μέλη του group όσο παρακολουθούν κάποια ταινία παρέα, "ή προσφάτως από ατάκες που λένε τα παιδιά μας – η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια τεράστια λίστα υποψήφιων τίτλων".

Mogwai
© Rock Action

Τα γνωστά πανδημικά κωλύματα  ανάγκασαν τη μπάντα να προγραμματίσει εκ νέου την ανοιξιάτικη περιοδεία της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Η επανεκκίνηση των συναυλιακών προγραμματισμών, έστω και με καθυστέρηση, βρίσκει τους Mogwai πολύ χαρούμενους. Πέρα από τις ζωντανές εμφανίσεις, ο Burns μας λέει ότι αυτό που του έλειψε περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας ήταν οι αγκαλιές.

Έχουν επίσης, τη δική τους δισκογραφική εταιρία, Rock Action Records, με ένα πολύ ενδιαφέρον, πολυσυλλεκτικό ρόστερ (Arab Strap, Part Chimp, Errors, κ.λπ.)· "Το λατρεύουμε που έχουμε την ευκαιρία να κυκλοφορούμε δίσκους από άλλες μπάντες, οι οποίες αρέσουν σε όλους μας. Είναι πολύ ενδιαφέρον και γόνιμο να συνεργάζεσαι με άλλα groups και, έτσι, να βλέπεις πώς σκέφτονται και τι ακριβώς χρειάζονται από μια εταιρία".

Όσο για την επικείμενη εμφάνιση τους στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας (15/6) του Release Athens 2022* με headliners τους Nick Cave & The Bad Seeds και το setlist που θα επιλέξουν, μας κλείνει το μάτι λέγοντας ότι υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που αγαπάνε να παίζουν ζωντανά!

* Για τους Mogwai θα μας "ζεστάνουν" οι ασταμάτητοι Fontaines D.C. και οι δικοί μας Sugar For The Pill και Royal Arch.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
16/07/2024

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;