Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο βραβευμένος με Όσκαρ πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού ήχου πέθανε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ή Vangelis υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Γεννημένος το 1943, στην Αγριά Βόλου, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική σύνθεση ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών αν και αυτοδίδακτος. Σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Η μουσική της ταινίας "Οι δρόμοι της φωτιάς" του χάρισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982. Έχει, ακόμα, συνθέσει κινηματογραφική μουσική για το "Blade Runner",  το "1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος", "Ο αγνοούμενος", "Η ανταρσία του Μπάουντυ" και το "Ελ Γκρέκο" μεταξύ άλλων. Το έργο του "Μυθωδία" επελέγη από τη NASA για την αποστολή 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

Υπήρξε μέλος στο συγκρότημα Forminx και αργότερα, το 1968, δημιούργησε με τον Ντέμη Ρούσο τους Aphrodite’s Child, με το ντεμπούτο άλμπουμ τους "666" να ανοίγει το δρόμο για διεθνή καριέρα.  Το 1975 φεύγοντας από τους Aphrodite’s Child ίδρυσε στο Λονδίνο τα υπερσύγχρονα Nemo Studios. Εκεί, κυκλοφόρησε το "Spiral"για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental. Εκείνη την περίοδο ο Παπαθανασίου άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός.

Έγραψε μουσική για τη NASA για να επενδύσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Η γαλλική κυβέρνηση απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Έχει τιμηθεί, επίσης, από τη NASA με το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Συνέθεσε τη μουσική τριλογία ("Άφιξη", "Το ταξίδι του Philae" και "Το βαλς του Ροζέτα") για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης ονόμασε τον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354 "6354 Vangelis". 

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε με την εξής ανακοίνωση: "Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Αννα Βίσση "προτιμά"... το Καλλιμάρμαρο

Γιορτάζει με ακόμα περισσότερο κόσμο μισό αιώνα επιτυχημένης μουσικής διαδρομής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/08/2024

Sani Festival 2024: Έκλεισε τη σεζόν με χορούς, ξεσηκωμένο από τις κιθάρες των Gipsy Kings

Το διεθνές κοινό που έδωσε το παρών στον ειδυλλιακό λόφο, κάτω από τον βυζαντινό πύργο, δεν έμεινε περιορισμένο στα καθίσματά του ακούγοντας τα τσιγγάνικα καλέσματα του γκρουπ του Tonino Baliardo –το οποίο εντυπωσίασε ακόμα και δίχως τον αυθεντικό του τραγουδιστή.

"Ραντεβού στο Κύτταρο": Ένα βιβλίο με τον δικό του μικρό θρύλο

Αφού αναζητήθηκε επίμονα στα παλαιοβιβλιοπωλεία από τους πιο ανήσυχους ανάμεσα στους μουσικόφιλους του 21ου αιώνα, το εξαντλημένο εδώ και χρόνια πόνημα του Φώντα Τρούσα για την ελληνική ποπ & ροκ δισκογραφία επέστρεψε στο προσκήνιο, μέσω μιας γενναία εμπλουτισμένης επανέκδοσης.

Η επιστροφή του "Ρεμπέτικου": το έργο-σταθμός του Σταύρου Ξαρχάκου ζωντανεύει ξανά στο Ηρώδειο

Ο Σταύρος Ξαρχάκος επαναφέρει το θρυλικό "Ρεμπέτικο" για μία νύχτα γεμάτη μουσική παιδεία.

Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers και Snoop Dogg "σφυρίζουν" τη λήξη της Ολυμπιάδας του Παρισιού

Συναυλία-έκπληξη στην τελετή λήξης της φετινής Ολυμπιάδας, στην οποία θα γίνει και η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη δήμαρχο του Λος Άντζελες.

Πυξ Λαξ Live στο Άστρος

Μια βραδιά γεμάτη καλοκαίρι και ελληνικό ροκ.

Εμβαθύνοντας στη μουσική με τη "Φιλαρμόνια": συναυλίες με σπάνια έργα και σολίστ επιπέδου (Τροχόπουλος, Χατζηνικολάου, Μαραγκού)

Τη σταθερή και ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτη πορεία της διατήρησε μέσα στην καλλιτεχνική περίοδο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα η "Φιλαρμόνια" Ορχήστρα Αθηνών.