Περφόρμανς του μελοποιημένου ποιήματος του Αρθούρου Ρεμπώ στο CHEAPART

O Φίλιππος Τσιτσόπουλος συναντά τους Νίκο Τσώλη, Παντελή Πιλάβιο, Πάνο Ντάλλα, Ίκαρο Μπαμπασάκη και Άντονι Γουάϊτς σε ένα ιδιαίτερο μουσικό event.

Filippos Tsitsopoulos

Ένα ταξίδι μέσα από τη μουσική και τους στίχους του ποιήματος του Αρθούρου Ρεμπώ "Α Season in Hell" παρουσιάζεται στο ιστορικό μπαρ των Εξαρχείων, στο κτίριο της CHEAPART. Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος συναντά εκεί τους Νίκο Τσώλη, Παντελή Πιλάβιο, Πάνο Ντάλλα, Ίκαρο Μπαμπασάκη και Άντονι Γουάϊτς σε μια πρωτόγνωρη performance, δίνοντας μια νέα πνοή στο χώρο του ιστορικού μπαρ με αφορμή ένα ποίημα που εντάσσεται παντού και πουθενά: ποίηση, μαρτυρία, αφήγημα, θεατρικός μονόλογος, φιλοσοφικό δοκίμιο, αυτοβιογραφία, χρονικό, ποιητική τέχνη, εξομολόγηση, ασκητική, προφητεία.

Ο λόγος και η μουσική με την performance, έρχονται να επανατοποθετήσουν τις έννοιες και τα ζητήματα που θέτει το ποίημα του Ρεμπώ στο τώρα, σε μια ιστορική σύγκριση με τη μουσική σκηνή του Μάντσεστερ την εποχή του 90, τα γκρουπ που το ανέδειξαν μουσικά, από τους Joy Division στους Dead or Alive, Levitation, Norman Cook, Noel Gallagher και την Haçienda το ιστορικό κλαμπ που ήταν "παιδί" των Tony Wilson και Rob Gretton. Ο ιδρυτής της Factory Records, δημιούργησε έναν χώρο για να εκφράζονται συγκροτήματα της περιοχής όπως οι New Order, Oasis, Happy Mondays, The Stone Roses, Inspiral Carpets, James κλπ.

Το opening έγινε στις 21 Μαΐου 1982, με τον κωμικό Bernard Manning να καταλαμβάνει τη σκηνή – τα αστεία του ωστόσο δεν ενθουσίασαν τον κόσμο, μιας και απήγγειλε αποσπάσματα από το ποίημα του Ρεμπώ A season in Hell, (Μια εποχή στην κόλαση) και καυστικά αστεία, σαν ενός είδους stand up comedy αποδοκιμάστηκαν. Το γεγονός του να διαλέξει ένα Γάλλο ποιητή για να περιγράψει την αντίστροφη πορεία από την αμείλικτη πραγματικότητα και εξαθλίωση της εργατικής τάξης του Μάντσεστερ, τσακισμένης απ’ τη Μάργκαρετ Θάτσερ, στην λάμψη της Haciendaς ως κάτι καινούργιο, ένα κέντρο αλχημείας μέσα απ’ τη μουσική, με κωμικό και καυστικό τρόπο, είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει την αμοιβή του.

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος πραγματεύεται μέσα από τις δυο περφóρμανς την αναβίωση αυτής της στιγμής όχημα κάτι που δεν έγινε αντιληπτό τότε. Μέσα από το ποίημα βγαίνουν οι στοίχοι από το ποίημα του Ρεμπώ που θα μελοποιηθούν αυτοσχεδιαστικά από τους συντελεστές, δημιουργώντας στιγμιαία τραγούδια, μονόλογους και ήχους με όχημα τη ποίηση. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί σαν "τοίχος ήχου και συναισθημάτων". Την επόμενη μέρα, ο Ίκαρος Μπαμπασάκης θα διαβάσει σε μια live art δράση με το Φίλιππο Τσιτσόπουλο από την ποιητική του συλλογή "Έγγραφος ίλιγγος, 1992 το ποίημα "Πίσω από το βλέμμα του Ρεμπώ”’, ενώ ο Τσιτσόπουλος θα ενσωματώσει τη φωνή του φίλου ποιητή και μουσικού Άντονι Γουάϊτς στο Rιmbaud Returns.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 15/4 (8-10.30 μ.μ.)
Φίλιππος Τσιτσόπουλος με τους Νίκο Τσώλη, Παντελή Πιλάβιο Πάνο Ντάλλα

Σάββατο 16/4 (9-10.30 μ.μ.)
Φίλιππος Τσιτσόπουλος με τον Antony Waites και τον Ίκαρο Μπαμπασάκη

Κυριακή 17/4 (12-4 μ.μ.) 
Video documentation

Περισσότερες πληροφορίες

Cheapart

Ζωοδόχου Πηγής 66, Εξάρχεια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.