Τα Κρουστά του Στρασβούργου μας μυούν στον ιδιότυπο ηχητικό κόσμο του Ιάννη Ξενάκη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αρχιτέκτονα και συνθέτη το ιστορικό σύνολο κρουστών έρχονται στο Φεστιβάλ της Άνοιξης του Μεγάρου.

Τα Κρουστά του Στρασβούργου μας μυούν στον ιδιότυπο ηχητικό κόσμο του Ιάννη Ξενάκη © Vincent Arbelet

Το ιστορικό σύνολο κρουστών Les Percussions de Strasbourg έρχεται στο Μέγαρο την Κυριακή 10 Απριλίου στις 8.30 μ.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) αλλά και τον εορτασμό 60 χρόνων από την ίδρυσή του, για να μας μυήσει στον ιδιότυπο κόσμο του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων. 

Η συναυλία εντάσσεται στο Μeta-Χenakis, που αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή. Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ανήκει στη στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach, υπήρξε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, του CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και του ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, το Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), το Universidad Nacional Autónoma de Mexico (Mεξικό) και το Nagoya City University (Ιαπωνία). Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων. 

Les Percussions de Strasbourg
© Vincent Arbelet

Τα Κρουστά του Στρασβούργου ιδρύθηκαν το 1962. Αποτελούνται από τους μουσικούς Minh-Tâm Nguyen, Alexandre Esperet, Hsin-Hsuan Wu,Yi-Ping Yang, François Papirer και Thibaut Weber. Στο ευρύτατο ρεπερτόριό τους κυρίαρχη θέση έχουν αριστουργήματα του 20ού αιώνα καθώς και νέες συνθέσεις, πολλές από τις οποίες αποτελούν παραγγελία του Συνόλου. Στόχος τους είναι, μέσα από τη συνεχή παρουσίαση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, να κρατήσουν ζωντανή αυτή τη μοντέρνα κληρονομιά και να στηρίξουν την καινοτόμα δημιουργία σε ένα πλαίσιο ποικιλότητας και διαφοροποίησης. Από την ίδρυσή τους τα Κρουστά του Στρασβούργου ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τους συνθέτες της εποχής ερμηνεύοντας έργα τους, χτίζοντας ένα ρεπερτόριο με πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη: από ντουέτα έως οκτέτα, από ακουστική μουσική έως ηλεκτρονική, από έργα συναυλιών έως συνθέσεις για θέατρο, χορό κτλ. Πάνω από 400 έργα έχουν γραφτεί αποκλειστικά για τα Κρουστά του Στρασβούργου. Οι πάμπολλες ηχογραφήσεις τους έχουν πάρει πάνω από 30 διεθνή βραβεία. Ανάμεσά τους και το Victoire de la musique classique 2017 για την πρώτη κυκλοφορία της δισκογραφικής τους εταιρείας Percussions de Strasbourg, το άλμπουμ Burning Bright του Hugues Dufourt. Τα μέλη του Συνόλου δραστηριοποιούνται στη μουσική εκπαίδευση καθημερινά –οργανώνουν δράσεις, ιδίως με το κοινό του Théâtre de Hautepierre στο Στρασβούργο, όπου τα Κρουστά του Στρασβούργου είναι σύνολο-in-residence. Η εμφάνιση τους στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εαρινής γιορτής των τεχνών του Μεγάρου, του Φεστιβάλ της Άνοιξης, το οποίο φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής. 

 Η προπώληση εισιτηρίων έχει αρχίσει (€ 35-7,5) και πραγματοποιείται διαδικτυακά και τηλεφωνικά (2107282333).
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
16/07/2024

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;