Saske: "Ξέρεις τι; Πραγματικά το πίστευα ότι θα τα καταφέρω"

Ο ράπερ μιλάει για την εμπειρία των Stages A/Live του Ιδρύματος Ωνάση, την κινηματογράφηση στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας και τα μουσικά του σχέδια για το μέλλον.

SASKE ©Alexandros Avramidis

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ., ο Saske εκπέμπει από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών χαρίζοντας ένα αναπάντεχο live, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή. Η συναυλία της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση, Stages A/Live, είναι η πρώτη μουσική εκδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στον χώρο, με σκοπό να δώσει περισσότερο φως στην προσπάθεια ενός καταστήματος κράτησης να απασχολεί διαρκώς και δημιουργικά τους κρατούμενούς του. O ράπερ, λίγο πριν την πρεμιέρα στο Onassis Channel, μας μιλάει για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία και τον απόηχο της εκκωφαντικής επιτυχίας παρά το νεαρό της ηλικίας του. 

Δείτε την πρεμιέρα εδώ

Το live σου είναι το πρώτο που γίνεται στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;
Είναι διαφορετικό γιατί καταρχάς είμαστε σε μια φυλακή, κάτι το οποίο δεν έχω ξανακάνει. Περάσαμε όλη την διαδικασία κανονικά. Αφήσαμε τα πράγματα μας, περάσαμε μέσα. Εκεί γνώρισα αρκετούς κρατούμενους, επισκέφτηκα το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Μάλιστα ένας κρατούμενος που τον αποκαλούν "δάσκαλο” μου έδωσε ένα γράμμα που είχαν γράψει ένα δικό τους ραπ και το τραγούδησα εκεί. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για εμένα ακόμα και το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα λόγω του χιονιού.  Στο τέλος βγήκε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα χάρη στο Ίδρυμα Ωνάση που το διοργάνωσε. Λόγω covid δεν μπορούσαν οι κρατούμενοι να παρευρεθούν όμως θα πάρουν το υλικό σε dvd και θα το δουν στην αίθουσα εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά, μπόρεσα να μιλήσω με κάποιους κρατούμενους που δουλεύουν στην συντήρηση του χώρου. 

Ποια ήταν η εμπειρία από τη συμμετοχή σου στα Stages A/Live του Ιδρύματος Ωνάση;
Το κλίμα ήταν μοναδικό, όλα ήταν πολύ επαγγελματικά. Ενδιαφέρονται πολύ στο να είναι ο καλλιτέχνης άνετος και να έχει όλο όσα χρειάζεται. Είναι πολύ ωραίο το πρότζεκτ. Έχουν κινηματογραφήσει στον αρχαίο ναό της Ίσιδας ένα house live με γνωστούς DJs. Στο ραπ κομμάτι επέλεξαν εμένα στις φυλακές της Νιγρίτας. Χάρηκα πολύ που με επέλεξαν και συμμετείχα και εγώ σε αυτό το πρότζεκτ.

Πώς σου φέρθηκαν τα lockdowns;
Σίγουρα χάνεται ένα μεγάλο budget, το οποίο καλύπτει έξτρα σπατάλες που μπορεί να έχεις ή το πολύ και εύκολο χρήμα που μπορεί να έχεις, που είναι τα lives κυρίως. Από εκεί και πέρα είμαι ευγνώμων που μπορούσα να ζήσω την ζωή μου άνετα χάρη στις χορηγίες και τις ψηφιακές πωλήσεις. Προφανώς τόσο για εμένα όσο και για την κοινωνία ήταν ένα μεγάλο πλήγμα.

Ποια ήταν η στιγμή που πίστεψες για πρώτη φορά ότι θα πετύχεις; Ότι θα καταφέρεις, δηλαδή, να ζεις απ’ τη μουσική σου;
Νομίζω από πάντα. Ξέρεις τι; Πραγματικά το πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Και αυτό σημαίνει ότι και να μην σου βγει κάτι δεν πέφτεις, δεν απογοητεύεσαι, σηκώνεσαι γιατί θεωρείς δεδομένο ότι θα κάνεις αυτό το πράγμα. Εφόσον το πιστεύεις δεν αφήνεις κενά σε αυτό. Ήμουν στο mood ότι είτε θα πεθάνω άστεγος διαβάζοντας ποιήματα είτε θα το κάνω. Δεν έχω κάνει όσα θέλω, όμως έχω κάνει πολλά από αυτά που θέλω. Η πρώτη φορά που θυμάμαι αχνά είναι όταν ήμουν στο γυμνάσιο ή λύκειο και ήμουν στα σκαλοπάτια του σχολείου και έτυχε να είμαι με έναν φίλο μου τότε και του έλεγα "φαντάζεσαι να είμαι πάνω σε ένα μεγάλο stage ρε φίλε;”. Αυτό είναι το πιο παλιό που μπορώ να φανταστώ.

Πώς είναι να ζεις το "όνειρο" τόσο μικρός;
Δεν ξέρω αν θα το διαχειριζόμουνα καλύτερα αν ήμουνα μεγαλύτερος, αλλά στην ηλικία που είμαι χρειάστηκε χρόνο για να το συνηθίσεις. Υπήρξαν πολλές φάσεις, που να πήρα τα πάνω μου, που είχα αγοραφοβία, διάφορα στάδια.

Saske

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου Έλληνας rapper; 
Είναι πολλοί. Πραγματικά δύσκολα μπορώ να πω μόνο έναν, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Μεγάλωσα με πολλούς βετεράνους της ραπ. Σέβομαι κάθε έναν legend, όσους με έκαναν να το δω πριν το κάνω εγώ.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα;
Εφόσον είναι αλήθεια ότι όντως το έχει, γιατί η σκηνή γεμίζει με κόσμο που αργά η γρήγορα φαίνεται αν το έχει, δεν χρειάζεται όλοι να είναι ράπερ επειδή τους αρέσει αυτή η μουσική. Η αλήθεια είναι πως αν το έχετε και το ξέρετε και εσείς και οι άνθρωποι που σας πιστεύουν μην τα παρατάτε, κυνηγήστε το, στείλτε demos όπου θα σας φανταζόσασταν να είστε και να είστε επιλεκτικοί. Να προσπαθείτε να βρείτε τι λείπει από αυτήν την σκηνή.

Μια συνεργασία που θες να κάνεις μέσα στο ’22;
Είναι πολλά τα άτομα που θέλω αλλά αφήνω να κολλήσουν τα πράγματα μόνα τους. Οι περισσότεροι με τους οποίους συνεργάζομαι είναι φίλοι μου ή άτομα τα οποία τα εκτιμώ μουσικά. Μιλάω με Ελλάδα και εξωτερικό γιατί ποτέ δεν ξέρεις!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.