Πέθανε η Μαριανίνα Κριεζή, η στιχουργός που συνδέθηκε με τη "Λιλιπούπολη" και τη Λένα Πλάτωνος

Η είδηση του θανάτου της σπουδαίας στιχουργού προξένησε κύμα συγκίνησης, γεμίζοντας τα social media με τα πιο αγαπημένα τραγούδια που μας άφησε.

MarianinaKriezi_front

Ο θάνατος της Μαριανίνας Κριεζή θα σκόρπιζε θλίψη όποτε κι αν συνέβαινε. Αλλά το ξαφνικό της ανακοίνωσης, στη ροή μιας Κυριακής που έδειχνε να έχει εξαντλήσει τη θεματολογία της, προκάλεσε αυθόρμητο κύμα συγκίνησης. Το οποίο εκφράστηκε με σωρεία έκτακτων δημοσιευμάτων και με πάμπολλες αναρτήσεις στίχων της στα social media.

Και ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένο αυτό το κύμα συγκίνησης, γιατί χάσαμε μια σπουδαία στιχουργό. Έναν άνθρωπο που μπορούσε να γράφει για σαμποτάζ από παιδιά "με μάτια λέιζερ και μαλλιά τιρκουάζ", αλλά να σκαρώνει και λαϊκά σουξέ για τον Στράτο Διονυσίου: "εγώ χωρίζω κι η καρδιά μου καίγεται/Κι εσύ χτυπάς το τζάμι απέναντί μου και μου φωνάζεις Συντομεύετε!". 

Υπήρχε μια ματιά που δεν χώραγε εύκολα στα κουτάκια της δεκαετίας του 1980, όταν η μουσική δημιουργούσε περιτειχισμένες ταυτότητες –οπότε ήταν αποδεκτό να είσαι με εκείνους, μα όχι και με τους άλλους. Ίσως γι' αυτό η Μαριανίνα Κριεζή να κόλλησε περισσότερο με όσους ήταν μια κατηγορία από μόνοι τους: με τον μικρό λαό της Λιλιπούπολης, με τη Λένα Πλάτωνος, με την Αρλέτα, με τον Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ, με την Ελένη Δήμου. Με ένα σύμπαν που δεν χώραγε στα κουστούμια των μπουζουκιών και δεν ήθελε να πορευτεί με τα έντεχνα λάβαρα, μα πρότεινε έναν άλλον τύπου ελληνικού τραγουδιού. Λίγο πιο Δυτικού ("ξένα", όπως τα έλεγαν τότε), κάπως πιο pop, αρκετά εύληπτου, μα και αρκούντως λοξού.  

MarianinaKriezi_01
Το εξώφυλλο της θρυλικής Λιλιπούπολης

Ο εν λόγω χώρος ευτύχησε σε δημιουργικότητα, ευτύχησε όμως και να μη μείνει σε υπόγειες διαδρομές για λίγους. Πέρασε στα ραδιόφωνα της δεκαετίας του 1980, βρήκε το κοινό του, ως έναν βαθμό κατάφερε να διαμορφώσει και διαδόχους –οι Στέρεο Νόβα είναι μάλλον η πιο γνωστή περίπτωση. Και τώρα, έχοντας την πολυτέλεια να κοιτάξουμε πίσω, μπορούμε να αποφανθούμε με βεβαιότητα ότι κανείς άλλος στιχουργός δεν γινόταν να τον εκφράσει τόσο πετυχημένα. Ο τρόπος της Κριεζή με την απλότητα, με τον υπαινιγμό, με την παιδικότητα και με τη σουρεαλιστική διάθεση ταίριαξε γάντι στην αισθητική και στην ιδιοσυγκρασία του. Είχε μια γραφή βγαλμένη από τα σπλάχνα της Αθήνας εκείνων των καιρών, απαλλαγμένη όμως από κάθε φανερή ή κρυφή (γιατί υπήρχαν κι αυτές) ροπή προς τον κυρίαρχο μικροαστισμό. 

MarianinaKriezi_02
Η Μαριανίνα Κριεζή στο οπισθόφυλλο του Σαμποτάζ, με τη Λένα Πλάτωνος, τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα

Κάπως έτσι γεννήθηκε το πλήθος εκλεκτών τραγουδιών με τα οποία τόσος κόσμος την αποχαιρέτησε μέσω των social media: ο "Χορός Των Μπιζελιών", η "Πτήση 201", η "Σερενάτα", τα "Ήσυχα Βράδια", το "Σαμποτάζ", η "Ρόζα Ροζαλία", το "Batida De Coco", το "Τσάι Γιασεμιού", το "Αν Μ' Αγαπάς Έλα Να Κάνουμε Έρωτα", το "Η Ζωή Είναι Γυναίκα", το "Ραντεβού Στην Όαση", το "Πάρε Πασά Μου", το "Κοπερτί", η "Πλατεία Αμερικής" –αλλά και το "Από Πού Τηλεφωνάς", το προαναφερθέν "Ένα Λεπτό Περιπτερά", ο "Τάκης", το "Φτιάξε Καρδιά Μου Το Δικό Σου Παραμύθι", το "Κατά Βάθος... Αλεπού" ή στιγμές που ακόμα περιμένουν την ανακάλυψή τους, όπως λ.χ. το "Είναι Σκληρό Να Ξεχνάς" (μια συνεργασία με τον Θανάση Βούτσινο), το οποίο είπε ο Μιχάλης Μπαζάκας στο άλμπουμ "Τ' Αστέρια Στον Φωταγωγό| (2004).

MarianinaKriezi_03
Ο Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ, η Αρλέτα, η Μαριανίνα Κριεζή

Τα υπόλοιπα, τα πιο εγκυκλοπαιδικά, ανακυκλώνονται ήδη από δημοσίευμα σε δημοσίευμα. Ενημερώνοντας ότι ήταν 75 ετών, ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ψυχικό, ότι δούλεψε και ως ραδιοφωνική παραγωγός, ότι έζησε 2,5 χρόνια στο Παρίσι, ότι ασχολήθηκε με την παιδική λογοτεχνία. Μικρή σημασία έχουν όλα τούτα, τη δεδομένη στιγμή. 

Περισσότερη σημασία έχει ότι σχεδόν κανείς δεν θυμήθηκε να αναφερθεί στα βιβλία "Σχήματα και Ρυθμοί" και "Τα Παλιά Ονόματα Τα Παλιά Δέντρα" (σχεδόν, γιατί δεν ξέφυγαν από τον Φώντα Τρούσα) και ότι η Κριεζή  απεχθανόταν τα αφιερώματα –έτσι λένε όσοι τη γνώριζαν. Ας πούμε λοιπόν ότι το παρόν κείμενο δεν είναι παρά ένας αποχαιρετισμός, που προσπάθησε να αποφύγει τα συνήθη "10 τραγούδια κτλ.". Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν εξαρχής παράταιρο με μια γυναίκα που φρόντισε για τη μαθητεία μας στο "παράξενο" και στο "ανορθόδοξο", σε μια εποχή όπου ήταν ακόμα δυνατόν να δημιουργηθούν μεγάλες κοινές αναμνήσεις. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Συναυλιακό φινάλε στο Μέγαρο: Πολλές υποσχέσεις από την ΕΛΣΟΝ και δύο επιτυχημένες εμφανίσεις της ΚΟΑ σε ιδιαίτερα προγράμματα

Με τρεις πολύ ενδιαφέρουσες συμφωνικές συναυλίες, τις δύο τελευταίες τακτικές της ΚΟΑ και μία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), ολοκληρώθηκε τον Μάιο η περασμένη καλλιτεχνική σαιζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
06/09/2024

System Olympia: Καλτ erotica, γκρούβα και Μεσόγειος από μια Ιταλίδα που πρέπει να ανακαλύψετε

Η DJ έρχεται στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του φετινού Mediterranean Soundwaves και με αφορμή την άφιξή της στην Ελλάδα επιλέξαμε τα κομμάτια που θα σας ζεστάνουν στην ώρα για το set της.

Το Off the Hook 2024 στρέφει όλα τα φώτα στη hip hop σκηνή

Οι διοργανωτές του μεγάλου hip hop φεστιβάλ, Γιώργος Ραυτόπουλος (Dynasty Group Athens) και Χρήστος Καμπύλης (Lab Art), μιλούν στο "α" για τη διοργάνωση που καταφέρνει να συμπορεύεται όμορφα με τη δυναμική σκηνή που εκπροσωπεί.

"Piaf! the show": Μια συναυλία φόρος τιμής στην Edith Piaf στον Λυκαβηττό

Σε μιά χρονιά που ανήκει δικαιωματικά στο Παρίσι και τη ζωντανή μνήμη της Edith Piaf, η παράσταση "Piaf! The Show" ταξιδεύει ξανά στην Αθήνα.

Τα εξωφρενικά ακριβά εισιτήρια των Oasis και η δυναμική τιμολόγηση

Η προπώληση των εισιτηρίων ακολουθεί τη δυναμική τιμολόγηση, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια να ξεφεύγουν σε τιμές, φτάνοντας ακόμη και τα 421 ευρώ για το βασικό tier.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την έναρξη του Primer Music Festival

Δείτε τις χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα των δύο stages, το "έξυπνο" βραχιόλι ανέπαφης πληρωμής κ.λπ.

Alphaville: Οι synth pop ήρωες των 80s στο "Floyd"

Η θρυλική γερμανική μπάντα έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση.