Ο Γιάννης Βαγενάς των Naxatras μας δίνει μια ιδέα πως είναι να παίζεις σε μια ανεξάρτητη μπάντα στην Ελλάδα του Covid

Οι Naxatras υποδέχονται το '22 στην πρεμιέρα του νέου κύκλου STAGES A/LIVE του Ιδρύματος Ωνάση και μας προετοιμάζουν για τα μουσικά πλάνα της χρονιάς.

Naxatras Αλέξανδρος Αβραμίδης

Από τη σύσταση και την πρώτη σύνθεση των Naxatras ποια είναι η μεγαλύτερη σταθερά σας; 
Ο πυρήνας και η μουσική ταυτότητα παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους σταθερά. Με την έννοια πως μας ελκύουν κάποια στοιχεία, κάποιες μελωδίες και κάποια ηχοχρώματα, μας τραβάνε όπως και στην αρχή της μπάντας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό, είναι μάλλον κάτι υποσυνείδητο και έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους και τις επιρροές μας. Αλλά η προσέγγιση, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την παραγωγή έχουν αλλάξει αρκετά, προσπαθούμε να είμαστε πιο μεστοί και πιο άρτιοι στη μουσική μας.

Σε τι φάση σας βρήκε ο Covid; Πώς ήταν το πρώτο live μετά την πρώτη φάση απαγορεύσεων;
Τον Οκτώβρη του ’19 παίξαμε το τελευταίο μας live στο εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη, κλείνοντας έτσι τον κύκλο του "ΙΙΙ". Ο στόχος ήταν να μπούμε στο στούντιο, να γράψουμε το τέταρτο άλμπουμ μας με σκοπό να το ηχογραφήσουμε το καλοκαίρι και κατευθείαν να ξεκινήσουμε ξανά συναυλίες, ήδη είχαμε αρκετές κλεισμένες. Δηλαδή η πρώτη καραντίνα μας επηρέασε μόνο ως προς τις πρόβες μας. Το καλοκαίρι του ’20 παίξαμε στο Long Beach Festival και στο Chania Rock Festival, ήδη τα νιώθαμε πολύ έντονα αυτά τα live. Που να ξέραμε ότι μέχρι και το τέλος του ’21 θα κάναμε μόλις τρεις συναυλίες, όλες Ελλάδα και καθιστές. Σίγουρα όταν έχεις τόσο καιρό να παίξεις, το εκτιμάς πολύ, αλλά κάτι λείπει εάν ο κόσμος δεν είναι ελεύθερος να κινηθεί στη μουσική όπως θέλει.

Σε ποια χώρα/πόλη που έχετε περιοδεύσει θα επιστρέφατε σίγουρα; 
Σε όλες, πραγματικά. Αν πρέπει να διαλέξουμε, η πιο ρεαλιστική επιλογή είναι η Γερμανία, έχουν φοβερή οργάνωση, ακόμα και σε ένα μικρό live μιας επαρχιακής πόλης ο κόσμος θα στηρίξει και θα σε αντιμετωπίσουν σαν επαγγελματία. Αλλά από άποψη εμπειρίας, μάλλον θα θέλαμε να ταξιδέψουμε ξανά στην Αυστραλία.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή σας σε live εμφάνιση;
Δύσκολη ερώτηση, ας πούμε δύο highlights καλύτερα. Η παρουσίαση του "ΙΙΙ" στο Gagarin το ’18 και το live στο Dunajam, σε μια ερημική παραλία με λίγο και καλό κόσμο. Αυτές τις στιγμές τις βιώσαμε πολύ έντονα και αυτό έδωσε άλλη υπόσταση στην ερμηνεία.

Naxatras
Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μέσα στο ’22 περιμένουμε το νέο album σας. Ποιες είναι οι προσδοκίες για την κυκλοφορία και το διάστημα που θα ακολουθήσει;
Προς το παρόν έχουμε κυκλοφορήσει το πρώτο single, "Journey to Narahmon”, που πήγε φανταστικά, έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια και η πρώτη limited coloured έκδοση του βινυλίου είναι ήδη sold-out από το pre-order. Τον Ιανουάριο θα βγει το 2ο single με βίντεο κλιπ, ανυπομονούμε πολύ γι’αυτό, το Φλεβάρη θα βγει όλο το "IV" στις 25. Μετά (αν όλα πάνε καλά, μακάρι!) θα κάνουμε μια Ευρωπαϊκή περιοδεία την άνοιξη για ένα μήνα και το Μάιο θα παρουσιάσουμε το άλμπουμ live στην Ελλάδα. Έχουμε δουλέψει πολύ για αυτή την κυκλοφορία και πιστεύουμε ότι είναι το επόμενο βήμα για εμάς σε πολλά επίπεδα, πιστεύουμε πως ο κόσμος θα το αγαπήσει.

Έχετε θέσει συγκεκριμένους στόχους για τη νέα χρονιά ή περιμένετε να δείτε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τα νέα μέτρα;
Έχουμε θέσει φυσικά στόχους, ό,τι ανέφερα πιο πάνω, δε γίνεται να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Ελπίζουμε φυσικά η πανδημία να έχει υποχωρήσει, η υγεία είναι πάνω απ΄όλα. Είμαστε αισιόδοξοι πάντως!

Πόσο εύκολο είναι να παραμείνεις ανεξάρτητη μπάντα στην Ελλάδα του 2021;
Αρκετά δύσκολο, όπως ήταν πάντα δηλαδή, αλλά ειδικά στη μετά-Covid εποχή ακόμα περισσότερο. Αλλά προσπαθούμε και επιμένουμε, είναι αυτό που αγαπάμε και πιστεύουμε σε αυτό.

Πώς διαχειρίζεστε το πιο ψυχρό και τυπικό κομμάτι της δουλειάς (social media/ οργάνωση, κ.λ.π) παράλληλα με τη μουσική;
Πλέον έχουμε παραχωρήσει μεγάλο μέρος των ευθυνών στο κομμάτι του management, προσπαθούμε να κρατάμε την ενέργειά μας για τα δημιουργικά. Με τα social media ενίοτε ασχολούμαστε οι ίδιοι, είναι ένα σημαντικό και δυσνόητο εργαλείο. Είναι πλέον αρκετά κορεσμένα όλα, αλλά τα χρειάζεται ένας καλλιτέχνης για την προώθηση της δουλειάς του.

Στο STAGES A/LIVE του Ιδρύματος Ωνάση την Πρωτοχρονιά θα ακούσουμε νέο υλικό από το επερχόμενο δίσκο;
Όχι, αλλά θα ακούσετε κομμάτια από όλη την μέχρι στιγμής πορεία μας, μόνο που οι εκδοχές είναι όλες διαφορετικές. Είναι κάπως σαν reworks από τα αρχικά κομμάτια, με πιο σημαντική διαφορά την προσθήκη πλήκτρων και synths από το καινούργιο μέλος μας, τον Παντελή Κάργα που παίζει και σε όλο το "IV”. Ανυπομονούμε να τα ακούσετε!

Παρακολουθήστε το live των Naxatras την 1η Ιανουαρίου στις 9 μ.μ., εδώ:

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.