Η μοναδική σύμπραξη τεσσάρων πιάνων και του Μπαλέτου της Λυρικής στο Μέγαρο!

Με αφορμή τη φετινή επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυσή του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τη συνεργασία του με άλλους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας.

Η μοναδική σύμπραξη τεσσάρων πιάνων και του Μπαλέτου της Λυρικής στο Μέγαρο!

Με αφορμή τη φετινή επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυσή του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τη συνεργασία του με άλλους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας.

Μετά το Φεστιβάλ Αθηνών που φιλοξένησε τον Ιούνιο τη συναυλία της Ορχήστρας του Φλωρεντινού Μουσικού Μάη υπό τον Ζούμπιν Μέτα, ήλθε η ώρα να ενώσει δυνάμεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου σε μια μοναδική συναυλία για τέσσερα πιάνα στην «Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης». Το Μπαλέτο της Λυρικής θα συμπράξει με διεθνούς φήμης σολίστ, όπως ο -και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΜΜΑ- Γιάννης Βακαρέλης, ο Γαλλοκύπριος Κυπριανός (Συπριέν) Κατσαρής, ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης αλλά και ο καταξιωμένος Αχιλλέας Γουάστωρ, σε ρεσιτάλ με τίτλο «Τέσσερα πιάνα», που εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοφιλούς κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές».

Οι καταξιωμένοι βιρτουόζοι θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα διάσημων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου σε ευφάνταστες μεταγραφές για τέσσερα πιάνα, οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές της αρχικής εκδοχής, μέσα από τον διαυγή και ευκρινή ήχο του πιάνου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Εισαγωγή στον «Τάνχωυζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (στη μεταγραφή του Καρλ Μπούρχαρντ), το «Κοντσέρτο αρ. 1 – Η άνοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι (σε μεταγραφή του σπουδαίου και πρόωρα χαμένου Κύπριου πιανίστα Νικόλα Οικονόμου), τη «Φαντασία Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ και τη Σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη (μικρός φόρος τιμής στον πρόσφατα χαμένο συνθέτη), αμφότερες σε μεταγραφές Αχιλλέα Γουάστωρ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το «Εμβατήριο Ράκοτσι» του Φραντς Λιστ που θα παιχθεί στην αυθεντική εκδοχή που ο λαμπρός Ούγγρος μουσουργός έγραψε ειδικά για τέσσερα πιάνα.

Η βραδιά θα κλείσει με το κοσμαγάπητο «Μπολερό» του Μωρίς Ραβέλ (στην πιανιστική μεταγραφή του Ζακ Ντριγιόν), που χορογράφησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, καλώντας μας να θυμηθούμε ότι το μπολέρο ήταν αρχικά ένας δραματικός και τεχνικά απαιτητικός χορός της Ισπανίας του 18ου αιώνα, με καστανιέτες. Με αυτή την αφορμή ο διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής δημιουργεί ένα έργο μινιμαλιστικό, αυστηρό αλλά και ταυτόχρονα ρομαντικό. Τα κοστούμια σχεδίασε η Τότα Πρίτσα, ενώ οι φωτισμοί είναι του Χρήστου Τζιόγκα.

Περισσότερες πληροφορίες

Τέσσερα πιάνα

  • Κλασική μουσική

Τέσσερις καταξιωμένοι πιανίστες, οι Γιάννης Βακαρέλης, Κυπριανός Κατσαρής, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Αχιλλέας Γουάστωρ ενώνουν την πείρα, τη δεξιοτεχνία και την εκφραστικότητά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.