Σαβιέ Σαμπάτα: O διάσημος κόντρα τενόρος στη Σάμο

Στο γκαλά της λήξης του Samos Young Artists Festival, επίτιμος προσκεκλημένος θα είναι ο διάσημος Ισπανός κόντρα-τενόρος Σαβιέ Σαμπάτα, με τον οποίο μίλησε ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης.

Σαβιέ Σαμπάτα: O διάσημος κόντρα τενόρος στη Σάμο

Έπειτα από ένα χρόνο παύσης, ένα από τα πιο εκλεκτά περιφερειακά φεστιβάλ, το Samos Young Artists Festival, που διοργανώνει υποδειγματικά το Ίδρυμα Schwarz, θα λάβει χώρα από τις 7 μέχρι τις 13 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Στο γκαλά της λήξης, επίτιμος προσκεκλημένος θα είναι ο διάσημος Ισπανός κόντρα-τενόρος Σαβιέ Σαμπάτα, με τον οποίο μίλησε ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης.

Παρότι αυτή δεν είναι η πρώτη σας εμφάνιση στην Ελλάδα, εικάζω ότι είναι η πρώτη στο Samos Young Artists Festival. Πώς αισθάνεστε;

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα εμφανιστώ για πρώτη φορά σ’ ένα πανέμορφο νησί, όπως η Σάμος, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος project. Έχοντας πράγματι μια ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα σας και τόσο πολλούς Έλληνες συναδέλφους, φίλους και φαν, κάθε εμφάνισή μου εδώ με κάνει να αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου! Θα μπορούσα, εξάλλου, να ζήσω πολύ εύκολα στην Ελλάδα…

Σαβιέ Σαμπάτα: O διάσημος κόντρα τενόρος στη Σάμο - εικόνα 1
©Michal Novak

Πόσα γνωρίζετε γι’ αυτό το φεστιβάλ, που προ διετίας βραβεύτηκε ως η καλύτερη περιφερειακή διοργάνωση στην Ελλάδα, και για το φιλόδοξο σχέδιο του Ιδρύματος Schwarz να υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες και να προωθεί ευρύτερα τις τέχνες σε τοπικό επίπεδο;

Είχα πληροφορηθεί για το φεστιβάλ και την ποιότητά του από Έλληνες φίλους που είχαν εμφανιστεί σε αυτό κατά το παρελθόν, όπως ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Ξέρετε, η ανάγκη αποκέντρωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων υφίσταται σε όλες τις χώρες! Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Ίδρυμα Schwarz στηρίζει με συνέπεια ένα τέτοιο φεστιβάλ σ’ ένα ακριτικό νησί και ανυπομονώ να διαπιστώσω από κοντά το εύρος της δουλειάς που γίνεται. Η στήριξη νέων μουσικών και η προαγωγή του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ πολιτισμών έχουν μεγάλη αξία για μένα.

Θα εμφανιστείτε ως επίτιμος προσκεκλημένος στο γκαλά της 13ης Αυγούστου. Μπορεί να μας αποκαλύψετε κάτι για το πρόγραμμα του κοντσέρτου και τη συμμετοχή σας;
Θα είναι σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά, αφού θα έχω την πολυτέλεια να συνεργαστώ με διαφορετικούς καλλιτέχνες και διαφορετικούς τύπους μουσικών συνόλων. Θα ερμηνεύσω κομμάτια με συνοδεία πιάνου ή οργάνων του σταθερού βασίμου (τσέμπαλο, τσέλο, θεόρβη), ακόμα και μ’ ένα σύνολο από βιόλες ντα γκάμπα! Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα από το πρώιμο μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή, σε ευρηματικές "πειραγμένες" ενορχηστρώσεις, που θα απέχουν αρκετά από τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε! Πιστεύω, πάντως, ότι θα ηχούν ταιριαστά με τη φωνή μου…

Σαβιέ Σαμπάτα: O διάσημος κόντρα τενόρος στη Σάμο - εικόνα 2
©Kevin Dalferth

 

Θεωρείστε ένας από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς ερμηνευτές του μπαρόκ, ενώ έχετε συνεργαστεί συχνά με ελληνικά σύνολα και αρχιμουσικούς (Πέτρου, Χρυσικόπουλος). Ποιες αναμνήσεις κρατάτε από αυτές τις συμπράξεις, που κορυφώθηκαν σε δύο πανέμορφα δισκογραφικά ρεσιτάλ ("I Dilettanti", "Catharsis!");

Έχω μόνο όμορφες αναμνήσεις ήδη από την πρώτη μου συνεργασία με τον Πέτρου στην εμβληματική ηχογράφηση του "Αλέξανδρου" του Χέντελ στην Αθήνα. Έκτοτε αισθάνομαι ευλογημένος για όλες τις συνεργασίες μου με Έλληνες καλλιτέχνες σε διάφορα προτζεκτ και τόπους: το ότι ταιριάζουμε τόσο πολύ σαν λαοί και ιδιοσυγκρασίες αντανακλάται, άλλωστε, και στον τρόπο με τον ποί κάνουμε μουσική!

 

Πώς βιώσατε την πανδημία του κορονοϊού και την έλλειψη live εμφανίσεων;

Όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, βίωσα μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Οι πρώτοι μήνες λειτούργησαν θεραπευτικά, καθώς μου έδωσαν την ευκαιρία να ξεκουραστώ από ένα πραγματικά βαρύ πρόγραμμα εμφανίσεων και να αναστοχαστώ τον τρόπο ζωής μου. Η αρχική ανησυχία για την υγεία όλων μετατράπηκε σταδιακά σε αγωνία και άγχος για την επαγγελματική μας επανενεργοποίηση. Θέλω, όμως, να ελπίζω ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών, κάτι θετικό θα μείνει τελικά από αυτήν την περιπέτεια.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Είμαι πολύ τυχερός που έχω ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα εμφανίσεων για την επόμενη σεζόν με αρκετούς νέους οπερατικούς ρόλους, πέρα από ρεσιτάλ και ηχογραφήσεις. Ξεχωρίζω την εμφάνισή μου στην κλασική παραγωγή της "Στέψης της Ποππαίας" του Μοντεβέρντι από τον Λάουερς στην Όπερα της Βιένης και την ανάληψη των πρωταγωνιστικών ρόλων σε δύο όπερες του Χέντελ: το ντεμπούτο μου ως "Ιούλιος Καίσαρ" στην Ολλανδία υπό τον Γιώργο Πέτρου και τον "Ορλάντο" στη Χάλε. Ενδιάμεσα, θα τραγουδήσω –και θα σκηνοθετήσω!– τον "Φεγγαρίσιο Πιερότο" του Σένμπεργκ στη Βαρκελώνη, ενώ προγραμματίζω περιοδεία με τον κύκλο τραγουδιού "Χειμωνιάτικο ταξίδι" του Σούμπερτ στην Ισπανία.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.