Η επιστήμη του ρεμπέτικου με την κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη

Δεκέμβριος του 2006 ήταν που κυκλοφόρησε ο δίσκος «16 ρεμπέτικα για κιθάρα» και Μάιος του 2021 όταν επανακυκλοφόρησε. Τα 15 χρόνια που μεσολάβησαν δίνουν την αφορμή για μια συναυλιακή γιορτή του Δημήτρη Μυστακίδη στην Τεχνόπολη.

Η επιστήμη του ρεμπέτικου με την κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη

Δεκέμβριος του 2006 ήταν που κυκλοφόρησε ο δίσκος «16 ρεμπέτικα για κιθάρα» και Μάιος του 2021 όταν επανακυκλοφόρησε. Τα 15 χρόνια που μεσολάβησαν δίνουν την αφορμή για μια συναυλιακή γιορτή του Δημήτρη Μυστακίδη στην Τεχνόπολη (20/7).

Η επιστήμη του ρεμπέτικου με την κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη - εικόνα 1

Η περίπτωση του Δημήτρη Μυστακιδη είναι ιδιαίτερη. Μουσικός ολοκληρωμένος, με βαθιές γνώσεις και επιστημοσύνη που όλο και διευρύνεται, εκπαιδευτικός πρώτης γραμμής και, πάνω απ’ όλα –ή ως αποτέλεσμα όλων αυτών– καλλιτέχνης ουσίας και υψηλής αισθητικής. Αυτό το δείχνουν κατ’ αρχήν τα ηχογραφήματά του, οι προσωπικοί του δίσκοι που, αναμφίβολα, είναι δίσκοι βιβλιοθήκης. [Όχι δίσκοι που προέρχονται από βιβλιοθήκη, αλλά που πρέπει να καταλήγουν –και να φυλάσσονται, ως ανά πάσα στιγμή reference– σε βιβλιοθήκη. Επιστημονικά πονήματα, ούτως ειπείν].

Η επιστήμη του ρεμπέτικου με την κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη - εικόνα 2

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έχει αποδείξει στην πράξη ότι ξέρει να κρατάει τις σωστές αποστάσεις τόσο από το δρόμο όσο και από την ακαδημία. Και να συνδυάζει με τρόπο σχεδόν μαγικό τις ποιότητες και τα πλεονεκτήματα –όπως και τις χαρές– και του δρόμου και της ακαδημίας. Βαθύς μελετητής και γνώστης του ρεμπέτικου –και της εξέλιξής του προφανέστατα– μεταφέρει το ύφος και το ήθος του ιδιώματος, τους μουσικούς του τρόπους και την κοινωνική του δόμηση, στην κιθάρα, στη λαϊκή κιθάρα, ένα πολύ πιο δημοφιλές και λαϊκό όργανο από οποιοδήποτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι πετυχαίνει να δίνει μια καινούργια μουσική πνοή στο ρεμπέτικο και, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ή διαστροφική μανία, να το κάνει σύγχρονο τραγούδι. Πράγμα που μπορεί και να είναι – από την ίδια τη φύση του.


Αυτές είναι σκέψεις που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί πριν από 15 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Μυστακίδης κυκλοφορούσε τον πρώτο του δίσκο, «16 ρεμπέτικα με κιθάρα», που αρχικά ηχογραφήθηκε για πειραματικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Ήταν όμως τόσο άρτιος σαν καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και η ερμηνεία του Μυστακίδη, τόσο στην κιθάρα όσο και στο τραγούδι, εμπεριείχε τέτοια αυθεντικότητα και μετέφερε τέτοια συγκίνηση που, σίγουρα, ξεχώριζε από οποιαδήποτε άλλη ανάλογη προσπάθεια. [Προσωπικά, μου θύμιζε το ύφος και το ήθος που μας έδωσε ο Βασίλης Τσιτσάνης στο «Χάραμα», εκείνη την ιστορική ηχογράφηση που κυκλοφόρησε το 1980 η Venus-Tzina και που είχε γίνει για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης των Ηνωμένων Εθνών ή κάτι τέτοιο].


Ο δίσκος «16 ρεμπέτικα με κιθάρα», εξαντλημένος εδώ και πολύ καιρό, κυκλοφόρησε ξανά τον Μάιο από τη Fishbowl σε ειδική έκδοση βινυλίου (με όλες τις σχετικές ευκολίες επιπρόσθετου downloading) και έγινε φυσικά η αφορμή για τη συναυλία που δίνει ο Δημήτρης Μυστακίδης στην Τεχνόπολη στις 20 Ιουλίου. Με γκρουπ το οποίο συναποτελούν οι Χρήστος Μαστέλος (τραγούδι), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, τραγούδι), Σάκης Καρακώστας (βιολί) και Μιχάλης Δάρμας (κοντραμπάσο) θα ακουστούν τα τραγούδια του δίσκου –και άλλα– με τον ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο που χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Μυστακίδη τόσο σαν εκπαιδευτικό όσο και σαν καλλιτέχνη.

Όλη η μέχρι τώρα δισκογραφική πορεία του καλλιτέχνη, με το «Εσπεράντο» (2015) όπου όλοι οι «σταρ» του τραγουδιού μας μπήκαν στο ερμηνευτικό ύφος και ήθος που τους υπέδειξε –γιατί έτσι τους ταίριαζε–, με το «Amerika» (2017) με το οποίο κάνει για ακόμα μία φορά το διαπολιτισμικό ταξίδι των αρχών του 20ού αιώνα, και με το «Εδώ κι εκεί» (2019), όπου το λαϊκό μας τραγούδι μεταμορφώνεται με τρόπο συγκλονιστικό μέσα σε μια φανταστική τοπογραφία [όλοι αυτοί οι δίσκοι κυκλοφορούν από την Fishbowl] δείχνει πως η πορεία του Δημήτρη Μυστακίδη είναι τέτοια που μπορεί να γεννά και να ξαναγεννά το ρεμπέτικο και το λαϊκό μας τραγούδι, κρατώντας το πάντα φρέσκο και στην πρώτη γραμμή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.

Οι Duran Duran υποδέχονται τον JC Stewart στο Release Athens 2024

Η διασκευή του στο "I’ll Be There For You", της θρυλικής σειράς "Friends", έγινε viral σε ολόκληρο τον πλανήτη και τον ανέδειξε σε έναν ανερχόμενο τραγουδοποιό.

Ο δικός μας σοφός, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με Αλκίνοο Ιωαννίδη και την ιστορική μπάντα του στον Λυκαβηττό, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις και την ηχογράφηση του live album "Εκτός τόπου και χρόνου". Άλλη μια βραδιά με τη σοφία, την αξιοπρέπεια, και τη δύναμη της μουσικής και του λόγου του Αλκίνοου. Άραγε τον ακούει κανείς;

Μπορεί μια playlist με nature sounds από την Greenpeace να βοηθήσει τη φύση;

Η Greenpeace έφτιαξε την ιδανική, natured themed playlist για να αποδράσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.