Ο σταρ του πιάνου Ντανιίλ Τρίφονωφ συμπράττει με την ΚΟΑ στο Ηρώδειο!

Ένας από τους σούπερ σταρ του σύγχρονου πιάνου, θα κοσμήσει με την παρουσία του τη φετινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Ο σταρ του πιάνου Ντανιίλ Τρίφονωφ συμπράττει με την ΚΟΑ στο Ηρώδειο!

Ο Ντανιίλ Τρίφονωφ, ένας από τους σούπερ σταρ του σύγχρονου πιάνου, θα κοσμήσει με την παρουσία του τη φετινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο, 24 Ιουνίου). Ο 30χρονος Ρώσος σολίστ συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων εκπροσώπων της νέας γενιάς που μπορούν να θεωρηθούν άξιοι επίγονοι των μεγάλων «αστέρων» της χρυσής εποχής του πιάνου.

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια (2010-2011) εντυπωσίασε στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, αποσπώντας μεγάλα βραβεία και κάνοντας τη θρυλική Μάρτα Άργκεριχ να δηλώσει: «Έχει τα πάντα και ακόμα περισσότερα! Ό,τι κάνει με τα χέρια του είναι τεχνικά αδιανόητο. Κι είναι και το άγγιγμά του στα πλήκτρα… έχει τρυφερότητα, αλλά και το δαιμονικό στοιχείο. Δεν έχω ακούσει τίποτα παρόμοιο μέχρι σήμερα!».

Φημισμένος για τη δεξιοτεχνία και την ευελιξία του παιξίματός του, θα αναμετρηθεί -στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα- με το σπάνιας εκφραστικότητας, άκρως συναισθηματικό 2ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινωφ, οι πασίγνωστες μελωδίες του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, είτε σε κινηματογραφικές ταινίες είτε σε δημοφιλή τραγούδια.

Ο Τρίφονωφ έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα όλα τα έργα για πιάνο και ορχήστρα του μεγάλου Ρώσου ρομαντικού δημιουργού, ενώ η πρόσφατη ηχογράφησή τους -για την Deutsche Grammophon- με την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας (το σύνολο με το οποίο τα είχε ηχογραφήσει και ο Ραχμάνινωφ!) έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Ο σταρ του πιάνου Ντανιίλ Τρίφονωφ συμπράττει με την ΚΟΑ στο Ηρώδειο! - εικόνα 1

Ειδικά για το 2ο Κοντσέρτο, ο σολίστ έχει δηλώσει: «Ξεκίνησα να το μελετώ μέσα σε μια πισίνα! Μπορεί να μην ακούγεται καθόλου πρακτική επιλογή, κι όμως είναι. Με το να φαντάζεται κανείς τα πλήκτρα του πιάνου μέσα στην πισίνα και να κουνά τα χέρια του στο νερό, συνειδητοποιεί πολύ περισσότερο τις αποστάσεις ανάμεσα στις νότες – καταλαβαίνει πόση προσπάθεια χρειάζεται για να ταξιδέψεις από το ένα σημείο στο άλλο. Στο πιάνο είναι υπερβολικά εύκολο το να κινηθείς στην κλίμακα, χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια και ως εκ τούτου μικρότερη επίγνωση».

Το πρόγραμμα της συναυλίας, υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΑ Λουκά Καρυτινό, ξεκινά με το ατμοσφαιρικό, μεταφυσικής διάθεσης «Ισοκράτημα ενός παιδιού» του Γιώργου Κουμεντάκη, σύνθεση εμπνευσμένη από τη βυζαντινή μουσική παράδοση. Το έντονο ελληνικό της χρώμα οριοθετεί η συνομιλία και εναλλαγή μουσικών ιδιωμάτων από τον Πόντο έως την Κρήτη.

Η βραδιά ολοκληρώνεται με την 9η Συμφωνία του Σοστακόβιτς, που γράφτηκε το 1945, με την ευκαιρία της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντί ενός έργου μεγαλειώδους, με ηρωικό χαρακτήρα, που να αντανακλά τη σημασία της νίκης των σοβιετικών στρατευμάτων επί των Ναζί, ο συνθέτης δημιούργησε έναν ύμνο χαράς και αισιοδοξίας για ένα ειρηνικό μέλλον. Ρυθμικά σφριγηλή, παιγνιώδης και ανάλαφρη, η κάποιες φορές αποκαλούμενη «κλασική συμφωνία» του σπουδαίου μουσουργού αφήνει πίσω το βάρος, το θάνατο του πολέμου και κλείνει το μάτι στη ζωή που προσπαθεί να ξαναβρεί το βηματισμό της. Παρά τον αυθεντικό λυρισμό, τον τόνο δίνει εν προκειμένω, για μία ακόμη φορά, το ιδιαίτερο, «σουρεαλιστικό» και σαρδόνιο χιούμορ του Σοστακόβιτς…

Περισσότερες πληροφορίες

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Με σολίστ τον διάσημο πιανίστα Ντανιίλ Τρίφονοφ σε έργα Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς και Κουμεντάκη. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.