Αφιερώματα στον Γιάννη Χρήστου στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ωδείο Αθηνών

Μια σειρά σημαντικών μουσικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου και πρωτοπόρου συνθέτη της σύγχρονης μουσικής.

Αφιερώματα στον Γιάννη Χρήστου στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ωδείο Αθηνών

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, δίνεται η παράσταση «JCh68» ως μέρος του αφιερώματος με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του Γιάννη Χρήστου τον Ιανουάριο του 1970. Το αφιέρωμα αυτό είχε ήδη ένα πρώτο μέρος που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο και ήταν επικεντρωμένο σε σπάνιες συμφωνικές συνθέσεις του πρωτοπόρου αυτού συνθέτη.

Τώρα, σ’ αυτή την παράσταση, παρουσιάζονται τρία από τα πιο σημαντικά έργα της πιο θεατρικής και εσωτερικής περιόδου του Γιάννη Χρήστου, γραμμένα όλα το 1968. Είναι η Αναπαράστασις Ι – Ο Βαρύτονος «ἄστρων κάτοιδα νυκτέρων ὁμήγυριν», για βαρύτονο, βιόλα και ενόργανο σύνολο, η Αναπαράστασις ΙΙΙ – Ο Πιανίστας για ηθοποιό ενόργανο σύνολο και μαγνητοταινίες και Επίκυκλος, για ενόργανο σύνολο και ομάδα ηθοποιών. Τον ρόλο του βαρύτονου ερμηνεύει ο σπουδαίος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και του πιανίστα ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης που σκηνοθετεί και την παράσταση. Το Εrgon Ensemble, ένα από τα πιο δημιουργικά ορχηστρικά σχήματα σύγχρονης μουσικής, διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Αφιερώματα στον Γιάννη Χρήστου στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ωδείο Αθηνών - εικόνα 1

Επίσης, το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων από 2 έως 7 Νοεμβρίου με δύο συναυλίες, δύο εργαστήρια, μία έκθεση και μία συνεδριακή ημερίδα με πυρήνα το έργο του σπουδαίου Γιάννη Χρήστου, με καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού, μουσικολόγου και ειδικού ερευνητή του έργου του Γιάννη Χρήστου. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Ωδείο Αθηνών και το συναυλιακό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου
19.30: Εγκαίνια της Έκθεσης «Γιάννης Χρήστου – 50 χρόνια»
20.30: «In Memoriam» – Συναυλία με έργα στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου
Σε πρώτη εκτέλεση
Φίλιππος Τσαλαχούρης, In Memoriam - Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) | Costinho, Dispraxis - Κωστής Ζουλιάτης (πιάνο, ηλεκτρονικά)
και οι ιστορικές συνθέσεις:
Θόδωρος Αντωνίου, Μοιρολόγια για τον Γιάννη Χρήστου (1970) - Δημήτρης Ναλμπάντης (φωνή), Λορέντα Ράμου (πιάνο)
Στέφανος Βασιλειάδης, Εν Πυρί για μαγνητοταινία και κοντραμπάσο (1976) - Ερρίκος Σιδηρόπουλος (κοντραμπάσο)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου
10.30 – 19.00: Ημερίδα «Η Πράξη του Γιάννη Χρήστου» | Συμμετέχουν με ανακοινώσεις και ομιλίες διακεκριμένοι μουσικοί, μουσικολόγοι, και ερευνητές, καθώς και στενοί συνεργάτες του συνθέτη (Σπύρος Σακκάς, Νέλλη Σεμιτέκολο)
20.30: «Metapraxis» – Συναυλία με έργα του Γιάννη Χρήστου
Έξι Τραγούδια σε Ποίηση T.S. Eliot για φωνή και πιάνο (1955) - Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Άρτεμις Μπόγρη (μεσόφωνος) | Αναπαράστασις ΙΙΙ (1969), με τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι της Λορέντας Ράμου | Επίκυκλος (1968), με τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι του Κωστή Ζουλιάτη
Το πρόγραμμα του διημέρου θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από τον Δίαυλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.