Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει για την επερχόμενη συναυλία της στην Τεχνόπολη

Ζητήσαμε από τη Μαρία να «προλογίσει» την μεγάλη καλοκαιρινή της συναυλία που γίνεται μέσα στις συνθήκες που όλοι καθημερινά βιώνουμε. Όπως επισημαίνει, η Τέχνη θα προχωρήσει μέσα από όποιες δυσκολίες και συνθήκες.

Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει για την επερχόμενη συναυλία της στην Τεχνόπολη

Βγαίνοντας, όπως όλοι μας, από μια πρωτόγνωρη κατάσταση εγκλεισμού, η Μαρία Παπαγεωργίου, με εμπλουτισμένο τον μουσικό της κόσμο, ξεκίνησε ένα καλοκαιρινό tour από τις αρχές Ιουλίου στο «Gazarte» και έρχεται τώρα να το ολοκληρώσει στην ίδια περιοχή, με μια συναυλία στην Τεχνόπολη την 1η Σεπτεμβρίου. Όλα τα συναισθήματα, όλα τα όνειρα, όλα χρώματα και τα αρώματα η Μαρία ξέρει πως να τα κλείνει μέσα στα τραγούδια που λέει και στις μουσικές που παίζει μαζί με τους φίλους της (την Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, τον Κρίτωνα Μπελλώνια στα ντραμς, τον Γιώργο Ντάνη στο κοντραμπάσο και τον Σταύρο Ρουμελιώτη στις κιθάρες). Ζητήσαμε από τη Μαρία Παπαγεωργίου να μας γράψει κάτι για αυτή της την έξοδο.

Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει για την επερχόμενη συναυλία της στην Τεχνόπολη - εικόνα 1
Φωτό: Γιώργος Αλεξανδράκης

13 Ιουλίου 2020. Η ταράτσα του Gazarte κατάμεστη, εμείς έτοιμοι να παίξουμε μετά από 4 μήνες αποχής, ο κόσμος «παρών» με όλο του το είναι. Άρχισα να πιστεύω πως ό,τι ζήσαμε τους τελευταίους μήνες θα είναι μια περίοδος που θα αφήσουμε πίσω. Τότε το βλέμμα μου έπεσε στον νεαρό άνδρα με τη μαύρη μπλούζα και τη μαύρη υφασμάτινη μάσκα που καθόταν ακριβώς μπροστά μου. Ίσως να ήταν ο μόνος που φορούσε τη μάσκα σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Μου είναι αδύνατον να ξεχάσω το βλέμμα του, το πόσο βαθειά και επίμονα κοιτούσε τη σκηνή. Δε σταμάτησα να του χαμογελώ, όσο τραγουδουσα, προσπαθώντας με τον τρόπο μου να του πω «ευχαριστώ».

Ο άνδρας με την μαύρη μάσκα με έκανε να ανατρέξω στο παρελθόν και να αναλογιστώ κατά πόσο έχει μεταβληθεί η επικοινωνία μας με τους ακροατές τα τελευταία χρόνια βάσει των νέων τεχνολογιών, των νέων νομοθεσιών, των νέων ιών. Πριν κάποια χρόνια έπρεπε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι κάποιος χρησιμοποιεί κάμερα και καταγράφει όλη μας τη συναυλία. Μετά θυμάμαι τις φωτεινές οθόνες των κινητών να σε ακολουθούν ή να φωτίζουν να σκυμμένα κεφάλια αυτών που ήταν εκεί, αλλά και κάπου αλλού ταυτόχρονα. Ύστερα μάθαμε να βλέπουμε σαν μικρά ανθρωπάκια τα υπερυψωμένα κινητά που έκαναν live μετάδοση και έφερναν στο χώρο μας και άλλους ανθρώπους. Πέρσι οι πόρτες των μαγαζιών ανοιγοκλείνανε και μέσα από τις χαραμάδες βλέπαμε τους καπνούς των μισοτελειωμένων τσιγάρων.

Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει για την επερχόμενη συναυλία της στην Τεχνόπολη - εικόνα 2
Φωτό: Γιώργος Αλεξανδράκης

Φέτος θα στερηθούμε τα χαμόγελα, τα κρυμμένα πίσω από τις μάσκες. Πίσω από κάθε τι καινούριο που δημιουργεί παρεμβολές υπάρχει μια αξία ανεκτίμητη: η θέληση του κόσμου να μοιραστεί τη μουσική και να ξεπεράσει τα εμπόδια. Αυτή η πρόκληση είναι το ίδιο μεγάλη και για εμάς πάνω στη σκηνή και για τους θεατές. Αυτή η διάθεση του να δηλώσουμε το «παρών», είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Τέχνη προχωρά, σε όσο δύσκολη συνθήκη και αν βρεθεί.

Πέρασε πολλές φορές από το μυαλό μου -και υποθέτω και από το μυαλό πολλών συναδέλφων μου- να μην τραγουδήσω φέτος, μιας και η μεταβολή των συνθηκών και οι συνεχείς ακυρώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή μας έχουν καταβάλει. Η απάντηση στις σκέψεις μου είναι ο άντρας με τη μαύρη μάσκα και το επίμονο βλέμμα. Θέλω να ζήσω αυτή τη συναυλία στην Τεχνόπολη, να έχω να θυμάμαι, να διηγούμαι σαν κάτι περίεργο και μαγικό που μοιραστήκαμε με κάποιους ανθρώπους εκείνο το μακρινό καλοκαίρι. Και να λεμε πως αυτό που καταφέραμε σε εκείνες τις συλλεκτικές συναυλίες του καλοκαιριού του 2020, ήταν να κρατήσουμε τη μουσική ζωντανή, για να αναγεννηθεί στη νέα πραγματικότητα.
Μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρία Παπαγεωργίου

  • Ελληνική

Μαζεύει όλες τις εικόνες και τα τραγούδια της από όλους τους όμορφους σταθμούς της ανά την Ελλάδα και ανεβαίνει στη σκηνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".

Death Disco Indoor Festival: Ένα σκοτεινό διήμερο στο "Fuzz"

Το Death Disco Festival επιστρέφει, αυτή τη φορά σε indoor mood για ένα σκοτεινό Σαββατοκύριακο με τους Twin Tribes, Linea Aspera, Suicide Commando και Ultra Sunn μεταξύ άλλων.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble μας έδωσε μια γεύση από το πώς η αρχαία Μεσσήνη μπορεί να εμπνεύσει αξέχαστα πολιτιστικά δρώμενα

Ακούγοντας στο Εκκλησιαστήριο/Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το εξαιρετικής βιρτουοζιτέ και χημείας ενσάμπλ να παιζει τα κοντσέρτα για βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια ανάμνηση ζωής.