Έτσι μ' αρέσει ν' ακούω (live) τα τραγούδια του Leonard Cohen

Ακούσαμε και είδαμε το (famous πια) αφιέρωμα στον μεγάλο τραγουδοποιητή από τις υπέροχες Lou is, Sugahspank! και Nalyssa Green στην Τεχνόπολη. Φύγαμε πετώντας...

Έτσι μ' αρέσει ν' ακούω (live) τα τραγούδια του Leonard Cohen

Δεύτερη συναυλιακή έξοδος στη μετά τον εγκλεισμό εποχή. Είπαμε, προσέχουμε για να έχουμε και, ειρήσθω εν παρόδω, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τηρεί σχολαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Έτσι μ' αρέσει ν' ακούω (live) τα τραγούδια του Leonard Cohen - εικόνα 1

Γενικά, όταν θέλω να ακούσω Leonard Cohen η διαδικασία είναι απλή και την ακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια. Κατεβάζω κάποιον δίσκο από το ράφι και τον βάζω στο πικάπ. Τώρα όμως, εδώ και μερικούς μήνες, έχω καλομάθει – και σχεδόν εθιστεί – με ένα ιδιαίτερο project που μου μεταδίδει το original συναίσθημα μιας τραγουδοποίησης που έχω αγαπήσει πάρα πολύ. Μου το μεταδίδει με έναν άλλο τρόπο, ενδεχομένως διαφορετικό στη λεπτομέρειά του αλλά το ίδιο αληθινό και λειτουργικό.

Έτσι μ' αρέσει ν' ακούω (live) τα τραγούδια του Leonard Cohen - εικόνα 2

Έχω γράψει, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από τα τέλη του περασμένου Γενάρη που το πρωτοείδα στο φεστιβάλ Jazz in Progress του Ηρακλείου, αρκετά για το project «A Tribute to Leonard Cohen» - δεν βλάφτει να γράψω άλλη μια φορά, με αφορμή τη συναυλία στην Τεχνόπολη στις 17 Ιουλίου. Μια ιδέα που γέννησε το μυαλό του παραγωγού Μωυσή Ναχμία και που καλλιεργήθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο – μέσα από τις ξεχωριστές φωνές της Nalyssa Green, της Sugahspank! και της Lou is και την επίσης ξεχωριστή no wave μουσική προσέγγιση των Γιώργου Δελλή (πλήκτρα), Άδωνη Γουλιέλμου (ηλεκτρική κιθάρα) και Σεραφείμ Μπέλλου (ντραμς).

Έτσι μ' αρέσει ν' ακούω (live) τα τραγούδια του Leonard Cohen - εικόνα 3

Είναι ένα project που δεν απομακρύνεται από την ουσία της τραγουδοποιίας του Leonard Cohen – παραμένει πιστό στις μουσικοποιητικές αρχές και παραμέτρους του και, ουσιαστικά, δεν αποδομεί τίποτα. «Αναγκάζει» όμως τα τρία κορίτσια, με όλες τις ιδιαίτερες και προσωπικές ποιότητες που διαθέτει το καθένα, να φιλτράρουν αυτή την ιδιαίτερη τέχνη με απόλυτα προσωπικό τρόπο – κάτι που μου αρέσει πολύ και που είμαι σίγουρος ότι θα άρεσε και στον ίδιο τον Cohen. Δεν επιθυμώ να γράψω κάτι παραπάνω – σας παραπέμπω σε προηγούμενα γραπτά μου, από τα οποία δεν αλλάζω ούτε μία λέξη.

Μερικές μέρες μετά, γυρίζοντας απ’ έξω βράδυ Τρίτης, πέτυχα το live streaming από τη Βίλλα Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη στο σημείο εκείνο που η Nalyssa Green γρατζουνίζοντας την ηλεκτρική κιθάρα, τραγουδάει υπέροχα το «Bird on a Wire» και, φυσικά, κόλλησα. Αμέσως μετά, η υπέροχη Lou is στο υπέροχο «If It Be Your Will» και, αργότερα, η Sugahspank! να εκρήγνυται ομοίως υπέροχα στο υπέροχο «Tower of Song»! Κι αυτά είναι μόνο στιγμές – ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε το σύνολο! Ή, καλύτερα, να πάμε να το απολαύσουμε (ξανά) την επόμενη φορά…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
16/07/2024

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".