Είδαμε το αφιέρωμα στον «θεατρικό» Θάνο Μικρούτσικο στο Ηρώδειο

Το Ηρώδειο άνοιξε την φετινή συναυλιακή περίοδο με την παράσταση «Τους προβολείς στήσε» στις 15 και 16 Ιουλίου. Είμαστε εκεί την πρώτη μέρα και σας δίνουμε τις εντυπώσεις μας.

Είδαμε το αφιέρωμα στον «θεατρικό» Θάνο Μικρούτσικο στο Ηρώδειο

Επιστροφή στα «κανονικά» live – αυτά που ξέραμε πριν κλειστούμε. Αυτά που αγαπούσαμε να πηγαίνουμε κι αυτά που πάντα μας συναρπάζαν(ε). Μπορεί να μην είναι κι έτσι – πάντως το Ηρώδειο άνοιξε με την παράσταση «Τους προβολείς στήσε», ένα πρόγραμμα φτιαγμένο με τα θεατρικά του Θάνου Μικρούτσικου. Φτιαγμένο από τους δικούς του ανθρώπους – και ευτυχώς που την πλούσια μουσική κληρονομιά που (μας) άφησε ο Θάνος την χειρίζονται άνθρωποι σοβαροί και καλλιτέχνες ευαίσθητοι, όπως ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Ο πρώτος κάτι σαν θησαυροφύλακας και ο δεύτερος σαν γνώστης των ιδιαίτερων μουσικών του πτυχών, με την φροντίδα της Μαρίας Παπαγιάννη, μας έδωσαν μια παράσταση όχι μόνο άψογη αλλά και αποκαλυπτική.

Είδαμε το αφιέρωμα στον «θεατρικό» Θάνο Μικρούτσικο στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Έτσι, «το παραμύθι αρχίζει» όπως πάντα με όλο τον θίασο, με τον Φοίβο, τη Ρίτα, τον Χρήστο, τον Κώστα – και με το τραγούδι του γάμου από την Φουέντε Οβεχούνα γίνεται για μια ακόμα φορά σαφές πως η τέχνη είναι φακός που μεγεθύνει. Ο Θάνος φρόντισε να το τηρεί σε κάθε στιγμή της τέχνης του. «Επέστρεφε»: Κ.Π. Καβάφης και Κώστας Θωμαΐδης, φυσικά, για την παράσταση του Nouveau Théâtre de Belgique «Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας» το 1982. Το «τραίνο» του Σκαρίμπα. Ο Θηβαίος τραγουδάει τη «Μπαλάντα του ξεσηκωμού» από τη Φουέντε Οβεχούνα – σημείο αναφοράς στα seventies αλλά και στα κάθε seventies. Η μπαλάντα της Κατερίνας από τη Ρίτα. Το «γράμμα» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου… Ο Φοίβος στο «Έρωτα ψεύτη» από τον «Αρχοντοχωριάτη» - μετά, «Γεννήθηκα στα Μέθανα» του Λαζόπουλου.

Είδαμε το αφιέρωμα στον «θεατρικό» Θάνο Μικρούτσικο στο Ηρώδειο - εικόνα 2
Φωτό της Πηνελόπης Γερασίμου από τις πρόβες

Μπρεχτ και «Άννα μην κλαις» με Θηβαίο – όπου ακούμε και ένα υπέροχο σόλο στο άλτο καθώς ο Θύμιος είναι εκπληκτικός τζάζμαν όταν θεωρήσει ότι έτσι πρέπει! Η μπαλάντα του προλόγου του Γιώργου Μιχαηλίδη. Ο Καβάφης του Μικρούτσικου («Γενάρης…») ανήκει στον Θωμαΐδη αυτοδικαίως – και η «Κυριακή των παπουτσιών» του Γιάννη Ρίτσου ομοίως… «Αυτές οι ήττες, ωραία μου, ήταν νίκες! Και είναι η μόνη μας ελπίδα για το μέλλον» λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς στη Ρένια Λουιζίδου καθώς η θεατρική δράση – με τα έξοχα κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου – δείχνει να κορυφώνεται. Εκεί είναι που μπαίνει σαν Δον Κιχώτης ο Φοίβος Δεληβοριάς και εκεί είναι που η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγουδάει «κι εσύ Ελένη» και ο Χρήστος Θηβαίος «Τις νύχτες που κυκλοφορώ» από το «Βίκτορ Βικτόρια» του Γιώργου Παυριανού.

Είδαμε το αφιέρωμα στον «θεατρικό» Θάνο Μικρούτσικο στο Ηρώδειο - εικόνα 3
Φωτό της Πηνελόπης Γερασίμου από τις πρόβες

Όλα αυτά είναι ένας κόσμος παράλληλος που πάντα τον ξέραμε ή πάντα τον υποψιαζόμαστε – όμως έρχεται να μας αποκαλυφθεί για μια ακόμα φορά εδώ: στη σκηνή και στις αραιοκατοικημένες κερκίδες του Ηρωδείου. Και καθώς η Ρίτα τραγουδάει το «Μηδέν» και ο Φοίβος και ο Κώστας φορούν τα μαύρα γυαλιά τους στο «Τραγούδι του Ρωμαίου» σκέφτομαι πως έχει δίκιο ο Χρήστος όταν λέει πως για τον Θάνο θα μιλάμε πάντα στον ενεστώτα.

Φυσικά, το σπουδαίο γκρουπ αποτελούσαν οι Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Μίμης Ντουτσούλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι) και Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
16/07/2024

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".