Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone

Ο μαέστρος δεν θα ξαναγράψει πια ούτε μια νότα – όμως άφησε πίσω του μουσικές για δέκα ζωές! Ας δούμε τα δέκα καλύτερα σάουντρακ που μας χάρισε.

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone

Αν κάτσει κανείς να τα μετρήσει, είναι σίγουρα γύρω στα πεντακόσια. Και αν προσθέσει τα σάουντρακ, τα μη κινηματογραφικά/τηλεοπτικά του έργα, σίγουρα προσεγγίζει τα 600. Με μουσικές που καλύπτουν όλη την γκάμα – από την φολκ ως την κλασική, από την τζαζ ως τη σύγχρονη, από την ποπ ως την αυτοσχεδιαστική. Από αυτή την τεράστια μουσική πηγή επιλέγουμε τα δέκα σάουντρακ που ξεχωρίζουν δια γυμνού οφθαλμού. Θα μπορούσαμε σ' αυτά, με χαρακτηριστική άνεση, να προσθέσουμε άλλα δέκα, και άλλα δέκα... αλλά αφήνουμε την υπόλοιπη εξερεύνηση στα δικά σας αυτιά.

1. Il buono, il brutto, il cattivo (1966)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 1

Οι καινοτομίες που εισήγαγε στα δυο πρώτα γουέστερν («Per un pugno di dollari», «Per qualche dollaro in piu») του Sergio Leone βρίσκουν τη θέση τους σ’ ένα απόλυτο ηχητικό έργο τέχνης: από το πασίγνωστο «θέμα του κογιότ» σε όλες του τις παραλλαγές ως το εκπληκτικό συμφωνικό ποίημα «L’estasi dell’oro» με την υπέροχη φωνή της Edda Dell’Orso, κυριολεκτικά ταξιδεύουμε στον μύθο, στην ιστορία, στην τραγωδία, στο αίσθημα…

2. Le clan des Siciliens (1969)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 2

Ένα θέμα, με επίμονη την παρουσία της jaws harp σε ποικίλες παραλλαγές, συμπλέκεται με όσα ορίζει σ’ αυτή την αστυνομική περιπέτεια ο σκηνοθέτης Henri Verneuill. Ο Morricone τονίζει με την υπέροχη μουσική του την κοινή τους μοίρα. Το βασικό θέμα είναι ringtone μου εδώ και χρόνια!

3. C’era una volta il West (1969)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 3

Μια καθαρή όπερα της βίας σκηνοθετημένη με μαεστρία από τον Leone και με όλα τα leitmotifs που θα επιθυμούσε ο Βάγκνερ – ευτυχώς, ο Morricone δεν γράφει σαν αυτόν! Τα θέματα της Τζιλ, του Φρανκ, του Φυσαρμόνικα, του Σεγιέν όλα πανέμορφα και συνιστούν ένα αριστούργημα.

4. Sacco e Vanzetti (1971)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 4

Η μπαλάντα γραμμένη από και για την Joan Baez στα πρότυπα των παλιών αμερικάνικων protest songs αλλά με ενσωματωμένη και εμπλεγμένη με την λυρική ευαισθησία ενός Ιταλού που κατανοεί και μπορεί να εκφράσει μουσικά τον αγώνα, τα βάσανα και την αγωνία των αδίκως καταδικασμένων συμπατριωτών του. Και με όσον ηλεκτρονικό θόρυβο μπορεί ν’ αντέξει κανείς.

5. Barbablu (1972)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 5

Μια αλληλουχία τρόμου και μυστηρίου – αλλά και έκδηλου χιούμορ. Υπέροχη μουσική για την όχι σπουδαία αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα ταινία του Edward Dmytryk, με το πλούσιο cast από υπέροχες γυναίκες! Η κλασική σύνθεση σε όλο της το μεγαλείο.

6. Peur sur la ville (1975)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 6

Μουσική που με κάθε ηχορυθμικό της σχήμα μιλάει, αφηγείται, ποιεί δράμα – και δένει, φυσικά, τέλεια με την σκηνοθετική ροή και αφήγηση του Henri Verneuill. Απλώς, απολαύστε την με ή/και χωρίς εικόνα.

7. Le professionnel (1981)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 7

Ο Belmondo ζήτησε από τον Morricone να χρησιμοποιήσει το «Chi mai» από την ξεχασμένη ταινία «Maddalena» του Πολωνού Jerzy Kawalerowicz που, εν το μεταξύ, είχε γίνει σουξέ από τη βρετανική τηλεοπτική σειρά «The Life and Times of Lloyd George». Ο Morricone όχι μόνο δεν χάλασε το χατήρι στον φίλο του αλλά έγραψε όλη τη μουσική της ταινίας έτσι που να βρίσκει τη δραματική της ολοκλήρωση στο πασίγνωστο «Chi mai».

8. The Thing (1982)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 8

Σαφώς ο John Carpenter θα μπορούσε να τα καταφέρει και μόνος του – και έγραψε αρκετή μουσική για την ταινία του. Το impact όμως δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο. [Ο Μαέστρος χρησιμοποίησε ένα κομμάτι στο «The Hateful Eight»].

9. Once Upon a Time in America (1985)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 9

Μια αριστουργηματική μουσική που παίζει με τις αναμνήσεις μιας ζωής που, τελικά, κανείς μας δεν καταλαβαίνει αν είναι πραγματικότητα ή όνειρο. Αυτή είναι η μαγεία.

10. The Mission (1986)

Aυτά είναι τα 10 καλύτερα σάουντρακ του μεγάλου Ennio Morricone - εικόνα 10

Ο Morricone, συνδυάζοντας μουσικές και ήχους από την παραδοσιακή μουσική των Guarani ως το Γρηγοριανό μέλος και γράφοντας για τα… δάχτυλα του Jeremy Irons το υπέροχο «Gabriel’s Oboe» φτιάχνει μια πραγματική συμφωνία. Ο ίδιος το τοποθετούσε στην κορυφή – και έκλεινε με αυτό τις συναυλίες του.


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
16/07/2024

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".