Ακούσαμε τον καινούργιο δίσκο του Bob Dylan

Καινούργιος δίσκος με καινούργια τραγούδια - τα πρώτα εδώ και 8 χρόνια - του κορυφαίου τραγουδοποιού. Διαβάστε γι αυτά και ακούστε τα!

Ακούσαμε τον καινούργιο δίσκο του Bob Dylan

Στα sixties – και στα seventies – κάθε καινούργιος δίσκος του Bob Dylan συγκλόνιζε. Στα eighties μπορεί να συναντούσε κάποιες αμφισβητήσεις και αντιδράσεις. Πριν από 20 χρόνια το σύνηθες ήταν ότι ο Dylan έβγαζε έναν καλό δίσκο και μετά έναν όχι τόσο καλό (ή και κακό)! Μέσα στην τελευταία δεκαετία τον ακούσαμε να μπαίνει πολύ βαθιά σ’ αυτό που εμείς, οι τζαζίστες, ονομάζουμε «Great American Songbook» και θεωρήσαμε πως ο Dylan κλείνει σφαιρικά με όλη την μουσική παράδοση που διαμορφώνει την ίδια την τέχνη του. Παράλληλα, ο πολύς κόσμος συνειδητοποίησε πως ο Bob Dylan είναι λογοτέχνης – ακριβέστερα, ποιητής – και μάλιστα νομπελίστας!

Ακούσαμε τον καινούργιο δίσκο του Bob Dylan - εικόνα 1

Και τώρα, πριν από μερικές μέρες, ήρθε το καινούργιο του άλμπουμ – με καινούργιο υλικό. Στις 19 Ιουνίου βγήκε στην κυκλοφορία το «Rough and Rowdy Ways», μια σειρά από ολοκαίνουργια τραγούδια / αφηγήσεις που, ουσιαστικά και ουσιωδώς, καλύπτουν όλη την πορεία του (ιστορικά, κοινωνικά, αισθητικά κ.λπ.) αποδεικνύοντας αυτό που, εδώ και μια ζωή, ξέρουμε: ότι ο Dylan είναι ο πιο σημαντικός σύγχρονος griot στις λαϊκές μουσικές του Δυτικού κόσμου – κι αυτή τη θέση δεν έχει βρεθεί να του την πάρει κανείς…

Ακούσαμε τον καινούργιο δίσκο του Bob Dylan - εικόνα 2

Τρεις τέσσερις μέρες τώρα ακούω – από την ψηφιακή εκδοχή και όχι το φυσικό προϊόν – τις τραγουδάρες του «Rough and Rowdy Ways» και νιώθω πως ένας καλλιτέχνης κοντά στα ’80 του χρόνια μπορεί να είναι τόσο δημιουργικά γεμάτος και να βγάζει πηγαίες ελεγείες μέσα από όλη τη ροκ εν ρολ γκάμα (ροκ εν ρολ όχι ως στυλ αλλά ως φέρουσα κατάσταση – από το σπιρίτσουαλ ως το χιπ χοπ). Με κάθε καινούργια ακρόαση, ο δίσκος αφήνει δυο τρεις ακόμα συγκινήσεις, δίνοντας πλήρως τη συναίσθηση ενός μουσικού έργου τέχνης στην πολύμορφη – αλλά αποσπασματικά δομημένη – εποχή μας.

Ακούσαμε τον καινούργιο δίσκο του Bob Dylan - εικόνα 3

Δεν θα κάτσω να αναλύσω ένα ένα τα τραγούδια του «Rough and Rowdy Ways». Θα το κάνω ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο, με το φυσικό προϊόν στο πλατό. Όμως δεν θα σταματήσω, για καιρό, να παίζω αυτή την αλληλουχία από τραγουδιστικές ελεγείες που μου φαίνονται όλο και πιο συγκλονιστικές κάθε φορά. Όπως δούλεψαν παλιότερα το «New Morning», το “Self Portrait» ή ακόμα και το «Slow Train Coming».
Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ο Dylan ήταν η αφορμή να πιάσω την κιθάρα – και ο Zappa να την αφήσω!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.