Το νέο κύμα της τζαζ είναι στην Impulse;

Με τον καινούργιο δίσκο του γκρουπ Shabaka and the Ancestors φαίνεται πως το νέο κύμα στη τζαζ παίρνει έναν πιο σαφή προσδιορισμό.

Το νέο κύμα της τζαζ είναι στην Impulse;

Τον Μάρτιο και ενώ η πανδημία ήταν σε εξέλιξη, κυκλοφόρησε ο καινούργιος δίσκος του Shabaka Hutchings. «We Are Sent Here by History» ο τίτλος, με το γκρουπ του Shabaka and the Ancestors, ένα από τα διαφορετικά projects που λειτουργεί ο βρετανός (με καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος) σαξοφωνίστας, μια από τις πιο ισχυρές και πολυσχιδείς προσωπικότητες της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την ιστορική ετικέτα Impulse! – όπως, φυσικά, και ο «Your Queen is a Reptile» των Sons of Kemet και ο «Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery» των The Comet is Coming. [Όλα αυτά είναι εν ενεργεία σχήματα του Shabaka Hutchings].

Το νέο κύμα της τζαζ είναι στην Impulse; - εικόνα 1

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το άλμπουμ του ντράμερ Ted Poor, «You Already Know» καθώς και τις «άγνωστες» sessions, «Blue World» και «Both Directions at Once», του John Coltrane που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, έχουμε ουσιαστικά όλο το σύγχρονο output μιας ιστορικής τζαζ ετικέτας, της Impulse! Records, που δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια και έδωσε κάτι από το σχήμα της τζαζ που προέκυψε, μόνο και μόνο επειδή ο θρυλικός John Coltrane έγραψε σ’ αυτήν τους δίσκους της τελικής και πιο δημιουργικής του φάσης, από το 1960 ως τον θάνατό του, το 1967. Κυριολεκτικά, η Impulse! ήταν το σπίτι που έχτισε ο John Coltrane («the house that Trane built»!)

Το νέο κύμα της τζαζ είναι στην Impulse; - εικόνα 2

Δεν ήταν όμως μόνο ο Coltrane – ήσαν και οι επίγονοι σαξοφωνίστες Archie Shepp και Pharoah Sanders, αλλά και ο Sun Ra (δίσκοι του οποίου επανεκδόθηκαν για ένα διάστημα από την Impulse!). Έτσι, όταν ακούμε σήμερα τις μουσικές του Shabaka (σε όλες τους τις εκφάνσεις) έχουμε (εν)συναίσθηση της ιστορίας όπως ηχητικά έχει ήδη προηγηθεί στα sixties από όλο το (επ)οικοδόμημα του Coltrane βάζοντας ακόμα και τη σύγχρονη αφρο-φουτουριστική θεώρηση των πραγμάτων. Ακούγοντας το «We Are Sent Here by History» με ένα σχήμα κατά βάσιν νοτιοαφρικάνικο, συνειδητοποιούμε για μιαν ακόμα φορά την ευρύτατη διασπορά της μουσικής που, γενικά, χαρακτηρίζουμε ως δημιουργική αφροαμερικάνικη ή Great Black Music (όπως ήθελαν το Art Ensemble of Chicago και οι φίλοι τους) ή, απλούστερα – και ευρύτερα – σύγχρονη world ή κοσμική τζαζ.

Το νέο κύμα της τζαζ είναι στην Impulse; - εικόνα 3

Αυτό που ακούμε σήμερα στη λονδρέζικη τζαζική σκηνή – μέσα από την οποία σαφώς ξεχωρίζει ο Shabaka Hutchings – «ψηνόταν» ήδη επί δεκαετίες, από τον Joe Harriott και τους Brotherhood of Breath του Chris McGregor και της παρέας του ως τους Loose Tubes και τον Courtney Pine στα eighties, και μετά στους Jazz Warriors και τώρα στον Shabaka and the Ancestors. Η μουσική του βρετανού σαξοφωνίστα (με καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος) ταξιδεύει πιο καθαρά και πάει πιο βαθιά μέσα στην κοινωνία σήμερα. Και αφού κυκλοφορεί από την Impulse! τότε σίγουρα το νέο κύμα της τζαζ (δείχνει να) έρχεται για μια ακόμα φορά από αυτήν.

Το νέο κύμα της τζαζ όπως καταγράφεται στις πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις της Impulse!
Shabaka and the Ancestors: We Are Sent Here by History
The Comet is Coming: Afterlife
The Comet is Coming: Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery
Sons of Kemet: Your Queen is a Reptile
Ted Poor: You Already Know

[Όλες οι συναυλίες του γκρουπ Shabaka and the Ancestors έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά]

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.