O Manu Dibango πέθανε από Covid-19

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ο θάνατος του σπουδαίου πιονιέρου της afro-soul και της afro-jazz στα 86 του χρόνια. Ζούσε στη Γαλλία και προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

O Manu Dibango πέθανε από Covid-19

Ο πρωτοπόρος της afro-soul και afro-jazz, ο μοναδικός Makossa Man, γνωστός μας από τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του εδώ - τα τελευταία χρόνια στο gazarte - έφυγε το πρωί της 24ης Μαρτίου στα 86 του χρόνια, χτυπημένος από κορωνοϊό.

O Manu Dibango πέθανε από Covid-19 - εικόνα 1

Ο Manu Dibango έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο μέσα από την τεράστια επιτυχία του «Soul Makossa» το 1972. Ο σπουδαίος αυτός σαξοφωνίστας από το Καμερούν είχε μια πρωτοποριακή τζαζ δράση και η πολυσχιδής μουσική του παρουσία είναι εμφανής ήδη από τα '60's. Ο Dibango σε όλη την διάρκεια αυτής της θρυλικής δεκαετίας έζησε και κινήθηκε φτιάχνοντας τις παραμέτρους της σύγχρονης afro-fusion πριν καν υπάρξει τέτοια ορολογία στην μουσική. Έτσι, όταν το afro-beat βρέθηκε στο μέινστριμ της world μουσικής στα ‘80’s, ο Manu Dibango είχε ήδη δυο γεμάτες δεκαετίες προεργασίας σ’ αυτό τον τομέα. Η σφραγίδα του είναι φανερή σε μουσικές όπως τζαζ, σόουλ, reggae, λάτιν κ.ο.κ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καταγραμένη μουσική και μνήμες. Καλό ταξίδι να έχει...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.