Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Για προληπτικούς λόγους η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αναβάλλει την προγραμματισμένη για την Παρασκευή 6/3 συναυλία της. Οι κάτοχοι εισιτηρίων μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την επιστροφή του αντιτίμου (τηλ. 2107282333).

Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής, 6/3) κινείται γύρω από τον εορτασμό των διακοσίων πενήντα χρόνων από τη γέννηση του Μπετόβεν παρουσιάζοντας την Τρίτη του Συμφωνία, την γνωστή και ως «Ηρωική». Ένα έργο ρηξικέλευθο που ο χρόνος το τοποθέτησε ανάμεσα στα αριστουργήματα, έχει ως προοίμιο ένα άλλο ηρωικό έργο, την «Πολιορκία της Κορίνθου», που εμπνεύστηκε ο Ροσίνι από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Ενδιάμεσος κρίκος το επίσης ηρωικό (από μεταγενέστερη εποχή) Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς, με σολίστ τον Ιάσονα Κεραμίδη από τη Φιλαρμονική του Μονάχου. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Τζανκάρλο Αντρέτα.

Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - εικόνα 1

Tο πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Ντμίτρι Σοστακόβιτς είναι ένα δύσκολο και τεχνικά απαιτητικό έργο, γραμμένο σε μια περίοδο όπου ο σταλινισμός κυριαρχούσε στην Σοβιετική Ένωση και απαγορευόταν ρητώς οι συνθέτες να κατευθύνονται προς τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα - τα οποία για το κόμμα ήσαν εμποτισμένα από την άρρωστη αστική ιδεολογία! Έτσι, στο έργο αυτό του Σοστακόβιτς αναγνωρίζουμε πλήθος από αντικρουόμενα συναισθήματα που όμως, σαν συνισταμένη, δίνουν μια εντελώς θετική δυναμική.

Αναβάλλεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - εικόνα 2

Η όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου» είναι η πρώτη όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι στα γαλλικά και προκύπτει περισσότερο ως αναβίωση της παλαιότερης όπεράς του Maometto II (Μωάμεθ Β’). Η εισαγωγή είναι όμως μουσική γραμμένη ειδικά για την καινούργια όπερα κει αντλεί έμπνευση από την ηρωική πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου.

Η Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν, ως γνωστόν, ξεκίνησε να γράφεται ως ύμνος για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη που ενσάρκωνε τα οράματα της Γαλλικής Επανάστασης για όλη την Ευρώπη. Μόλις όμως ο Ναπολέων στέφθηκε αυτοκράτορας, ο Μπετόβεν οργίστηκε τόσο που έσκισε την αφιέρωσή του. Τελικά, η Ηρωική, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του συνθέτη όχι μόνο σε σχέση με τις κοινωνικές εξελίξεις αλλά και με τη δική του διάθεση να κοινοτομήσει και να προχωρήσει ως καλλιτέχνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.