Οι Mystery Lights καταφθάνουν απευθείας από το garage του Μπρούκλιν

Οι Mystery Lights είναι ένα νεοϋορκέζικο rock ’n’ roll γκρουπ που αντλεί σχεδόν από κάθε πτυχή του ροκ ή της ευρύτερης ποπ, κατορθώνει όμως να έχει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Τώρα, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Οι Mystery Lights καταφθάνουν απευθείας από το garage του Μπρούκλιν

Παίζουν με ρυθμούς κι εντάσεις καταιγιστικές, ενώ δείχνουν να απέχουν εξίσου από την αμετάβλητη στο χρόνο δυναμική του πανκ και τον εκλεκτικό ψυχεδελισμό της Δυτικής Ακτής· μην ξεχνάμε πως ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια, όπου έπαιζαν για δέκα χρόνια προτού εγκατασταθούν, το 2014, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Οι Mystery Lights είναι και οι ίδιοι εκλεκτικοί: παίρνουν κάτι από τους Suicide και την αέρινη φύση τους και το συνδέουν με την power pop ευαισθησία αθάνατων συγκροτημάτων όπως οι Kinks. Ταυτόχρονα όμως δεν θυμίζουν, ούτε μπατάρουν σε κάποιο από τα δύο. Διατηρούν μια δική τους ταυτότητα, που καταγράφεται στο φερώνυμο άλμπουμ «The Mystery Lights» (2016) αλλά και στο περσινό «Too much tension!».

Αυτά είναι τα άλμπουμ που οι Mystery Lights έχουν κυκλοφορήσει στη Wick, τη ροκ ετικέτα της εταιρείας Daptone του Μπρούκλιν, που συνήθως ειδικεύεται στη σόουλ και στο φανκ, βρήκε όμως τη μουσική του γκρουπ αρκετά soulful για να την αγκαλιάσει. Έτσι στο πιο πρόσφατο άλμπουμ τους βλέπουμε κάτι από την ψυχεδελική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο (μιας κάποιας παλιότερης εποχής) να φωλιάζει άνετα –και να γίνεται ωραία τραγούδια– στην πολυμορφική ασφυξία μιας μεγαλούπολης όπως η Νέα Υόρκη.

Οι Mystery Lights φτιάχτηκαν στην πόλη Σαλίνας της Καλιφόρνια από τους κιθαρίστες Mike Brandon και Luis «L.A.» Solano ενώ πήγαιναν ακόμη στο γυμνάσιο. Η καθαρή γκαραζοψυχεδέλεια ήταν η μουσική τους κατεύθυνση και αυτό εκφράστηκε στην εντέλεια στο πρώτο τους LP, που είχε τίτλο «Teenage catgirls & the mystery lightshow» και κυκλοφόρησε το 2009. Φαζαριστές και γεμάτες παραμόρφωση κιθάρες ήταν το σήμα κατατεθέν του ήχου τους, όμως οι ωραίες κι ευφάνταστες μελωδίες που έφτιαχναν ήταν που έδειχναν πως το γκρουπ θα είχε μέλλον.

Από το 2014 και μετά, οι Mystery Lights αναδιοργανώθηκαν σε νέα βάση και νέο έδαφος, στη Νέα Υόρκη, όπου ο τραγουδιστής/frontman τους Brandon άρχισε να ξετυλίγει όλο του το ταλέντο. Το άλμπουμ «The Mystery Lights» ήταν μια ξεκάθαρη επίδειξη αυθεντικού ψυχεδελικού γκαράζ, φτιαγμένου όμως για τις εκφραστικές ανάγκες του 21ου αιώνα, με όλους τους ήχους και ρυθμούς που χαρακτηρίζουν τη νεοϋορκέζικη μουσική ιστορία – τουλάχιστον ως προς τις ροκ διαβαθμίσεις της, που μπορεί να έχουν και κάτι από Velvet Underground. Όλα αυτά –και άλλα– θα τα διαπιστώσουμε στην πρώτη εμφάνισή τους εδώ, στο «Gagarin 205», στις 19/2.

Περισσότερες πληροφορίες

The Mystery Lights

  • Rock-pop-folk

Η νέα μπάντα που αναστατώνει τη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα έχοντας ήδη πάρει το δρόμο που οδηγεί στη rock ’n’ roll καταξίωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.