10 χρόνια με την Underground Youth Orchestra

Η συμφωνική ορχήστρα νέων κλείνει τα 10 της χρόνια και το γιορτάζει με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για τις οποίες μας μίλησε ο διευθυντής της Κώστας Ηλιάδης.

10 χρόνια με την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra γίνεται 10 χρονών και ξεκινάει να γιορτάζει τα γενέθλιά της το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 20:30, με μια συναυλία στο Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς), που έχει τίτλο «Νέοι σολίστ, νέοι συνθέτες» και παίζει έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Λαλό, Σεν-Σανς, Χάιντν, Βέρντι και το έργο «3 Dragons» της Ναταλίας Χατζοπούλου, μέλους της ορχήστρας.

10 χρόνια με την Underground Youth Orchestra - εικόνα 1
Η Underground Youth Orchestra στο Βερολίνο - (c) Pikon Photography

Για τη γενέθλια δραστηριότητα της Underground Youth Orchestra μιλήσαμε με τον δημιουργό της και διευθυντή της, τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη.

Πως αποτιμάτε την εξέλιξη της ορχήστρας στα 10 αυτά χρόνια;
Η πορεία της ορχήστρας είναι ανοδική. Ξεκινήσαμε με μια παρέα 15 παιδιών και μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια έχουμε κάνει πάνω από 60 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – έχουμε πάει τρεις φορές Γερμανία (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φεστιβάλ).

Η ορχήστρα ξεκίνησε τυχαία ή σαν ανάγκη κάποιας καλλιτεχνικής έκφρασης;
Ήταν η ανάγκη των παιδιών που ήθελαν να παίξουν και έτσι ξεκίνησε. Μου είχαν προτείνει να κάνω κάποια συναυλία και αποφάσισα να την κάνω μ’ αυτή την ορχήστρα. Το αποτέλεσμα με έκανε να σκεφτώ πως θα πάμε πολύ μακριά.

Πως βρέθηκαν μαζί τα πρώτα παιδιά της ορχήστρας;
Τα παιδιά ήταν από φιλικές οικογένειες και αυτά τα παιδιά έφεραν άλλα παιδιά και έτσι αναπτύχθηκε το όλο πράγμα. Μετά, με τη διαδικασία των ακροάσεων, φθάσαμε στο σημερινό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 45 παιδιά – είμαστε μια πλήρης ορχήστρα με ξύλινα, χάλκινα, άρπα, κρουστά, έγχορδα…

10 χρόνια με την Underground Youth Orchestra - εικόνα 2

Φυσικά, ο χρόνος δίνει την απαραίτητη διεύρυνση αλλά και ανανέωση της ορχήστρας…
Τα παιδιά μεγαλώνουν και εναλλάσσονται. Ήδη έχουν φύγει αρκετά στο εξωτερικό και σπουδάζουν ή ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική. Η ορχήστρα ανανεώνεται αλλά το δημιουργικό και ερμηνευτικό της κλίμα κρατιέται σταθερό. Η τεχνική ποιότητα βελτιώνεται συνεχώς… καθώς και το ρεπερτόριό μας γίνεται απαιτητικότερο.

Η Underground Youth Orchestra αποτελεί τη βασική σας δραστηριότητα;
Η ορχήστρα είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς μου. Είναι συναρπαστικό να δουλεύεις μέσα σε έναν ζωντανό πυρήνα που δίνει μια τέτοιαν ενέργεια. Και, τελικά, περνάμε καλά δουλεύοντας έτσι! Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλο αυτό είχα αρχίσει να σχεδιάζω και το πως θα προχωρούσε και πως θα πήγαινε σε ένα καλύτερο επίπεδο, πιο ευρωπαϊκό.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Η επόμενη συναυλία είναι στο Μέγαρο Μουσικής (25/4). Το καλοκαίρι έχουμε μια πολύ σημαντική συναυλία – που την φυλάω για έκπληξη! – και μετά θα έχουμε μιαν ακόμα στην Εναλλακτική Σκηνή, στο «Νιάρχος».

Συμπερασματικά;
Συμπερασματικά, αυτό που προσπαθούμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά, πέρα από τη μουσική και το αισθητικό καλλιτεχνικό μέρος, είναι να μάθουν να δουλεύουν και να είναι μαζί, να έχουν κάποιο σκοπό και μέσα από όλο αυτό να μαθαίνουν ν’ ακούν, να σέβονται, να εκτιμούν τη δουλειά του διπλανού τους.

Περισσότερες πληροφορίες

The Underground Youth Orchestra

  • Κλασική μουσική

Δέκα χρόνια δράσης στην εορταστική συναυλία «Νέοι σολίστ, νέοι συνθέτες», με έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Λαλό, Σεν-Σανς, Χάιντν, Βέρντι κ.ά. Διευθύνει ο Κώστας Ηλιάδης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.