11 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μια γεμάτη εβδομάδα με ήχους κλασικούς και πειραματικούς, φάνκι και ambient, σύγχρονους και αρχαϊκούς, παραδοσιακούς και μουζικαλιστικούς. Και ούτω καθεξής...

11 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Keiji Haino

Αυθεντική φιγούρα πειραματιστή μουσικού ευρείας γκάμας, ο κιθαρίστας (κυρίως) Keiji Haino ασχολείται πρακτικά με όλες τις μορφές δημιουργικού αυτοσχεδιασμού από τη δεκαετία του ’70 ως τις μέρες μας. Αδύνατον να ταξινομηθεί ιδιωματικά, με τεράστια δισκογραφία στο ενεργητικό του και πλήθος από συνεργασίες με out-rock, out-jazz και out-everything μουσικούς, ο Kenji Haino έρχεται ξανά στην Αθήνα (στο «Temple», 7/2) μετά από πολλά χρόνια.

Kρατική Oρχήστρα Aθηνών

Η μουσική παράδοση της Αρμενίας εμποτίζει σελίδες της ρώσικης συμφωνικής ιστορίας μέσα από τα έργα που επιλέγει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής (7/2). Κάτω από την μπαγκέτα του σπουδαίου Ματίας Φορέμνι θα ακούσουμε το Κοντσέρτο για βιολί του Αράμ Χατσατουριάν (στη μεταγραφή του για φλάουτο από τον Ζαν-Πιέρ Ραμπάλ), καθώς και την πασίγνωστη «Ζεχραζάντ» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

Milo Z

Η επιστροφή του Milo Z στο «Half Note Jazz Club» (7-10/2) είναι σημαντικό event καθώς το κλαμπ γιορτάζει 40 χρόνια ύπαρξης και ο εκρηκτικός καλλιτέχνης μία 20ετία που έχει κατακτήσει τη νεοϋορκέζικη φανκ / χιπ χοπ / dance groovy σκηνή, μεταδίδοντας τον ανάλογο «ιό» και στην πόλη μας. Όλοι μπορούμε να φέρουμε στη μνήμη μας την ευκολία με την οποία ο Milo Z βάζει φωτιά στη σκηνή!

Peter Brotzmann & Heather Leigh

Ο Γερμανός μετρ των πνευστών και πατριαρχική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής free jazz σκηνής εδώ και μισόν αιώνα, συνεργάζεται με την Heather Leigh, μια ενδιαφέρουσα παίκτρια της pedal steel κιθάρας, σε ποικίλα αυτοσχεδιαστικά projects. Η συνεχής έκλυση ενέργειας είναι το χαρακτηριστικό της μουσικής του – κάτι που ο Brotzmann διατηρεί σε όλη την πορεία του. Οι δυο μουσικοί παίζουν στο «Underflow» στις 7 και 8/2. Με δύο ξεχωριστά σόλο sets το πρώτο βράδυ και μια κοινή performance το δεύτερο.

Δαιμονία Νύμφη

Εδώ και πολλά χρόνια, η Δαιμονία Νύμφη, δηλαδή το σχήμα του Σπύρου Γιασαφάκη και της Εύης Στεργίου, εξερευνά ήχους και ρυθμούς που σχετίζονται τόσο με την αρχαία ελληνική παράδοση όσο και με τις μουσικές του κόσμου, με μουσικά όργανα που ανάγονται στην ιστορία και με μια θεατρικότητα που μπορεί να σταθεί αυτόνομη ή να δεθεί με πιο σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Το σχήμα, που έχει έδρα του το Λονδίνο, επιστρέφει ύστερα από ένα χρόνο και δίνει μια μεγάλη συναυλία («Piraeus 117 Academy», 8/2) με κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας του, από το 1998 μέχρι σήμερα.

Δύο Μουσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο

Το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει δύο νέα μουσικά αποκριάτικα παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το πρώτο παραμύθι, «Ο Πετεινός στο καρναβάλι», είναι σύνθεση του Άγγελου Αγγέλου σε κείμενο του Κώστα Φασουλά και αφήγηση από τον Λευτέρη Ελευθερίου: Ένας τεχνίτης πετεινός, πολύξερος και κατεργάρης, με γένια προφήτη, έχοντας στην πλάτη του ένα τσουβάλι με σύνεργα για καρναβάλι, ανταποκρίνεται μεγαλόψυχα στις επιθυμίες των φίλων του, να ζήσουν, έστω για λίγο, το αποκριάτικο όνειρό τους… | Στο δεύτερο παραμύθι, με τίτλο «Αποκριάτικο ξόρκι», σε μουσική σύνθεση του Τάσου Ρωσόπουλου και κείμενο της θεατρικής ομάδας ΦΛΟΥ, η μάγισσα της Αποκριάς δεινοπαθεί από τους κατοίκους της Μιροβιλιόζας, καθότι το αγαπημένο μουσικό της όργανο, η τούμπα, αποτελεί για αυτούς λόγο περιφρόνησης και ειρωνείας. Ως απάντηση στα δεινά της, η μάγισσα θα εμπνευστεί ένα μαγικό ξόρκι…| Το Ventus Ensemble διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

«Into the Woods»

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το αριστουργηματικό μιούζικαλ «Into the Woods» του Στίβεν Σόντχαϊμ με στίχους του ίδιου πάνω σε κείμενο του θεατρικού συγγραφέα Τζέιμς Λαπάιν. Πρόκειται για μια σκοτεινή παραμυθένια ιστορία με ανατροπές, αφοπλιστικό χιούμορ και υποβλητική ατμόσφαιρα που τονίζεται από πολύ όμορφη μουσική με έξοχες μελωδίες. Η ιστορία είναι ένας συνδυασμός από γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμ και του Σαρλ Περό – αναγνωρίζει κανείς μέσα της την «Κοκκινοσκουφίτσα», το «Ο Τζακ και η φασολιά», τη «Σταχτοπούτα», τη «Ραπουνζέλ» κ.ά. Φυσικά, σ’ αυτό το μουσικό παραμύθι υπάρχει και η απαραίτητη «κακιά μάγισσα» η οποία στην ταινία του Ρομπ Μάρσαλ «Τα μυστικά του δάσους» ενσαρκώθηκε από τη Μέριλ Στριπ και εδώ από τη Νάντια Κοντογεώργη. Το «Into the Woods», σε μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία του χαρισματικού Δημήτρη Μπογδάνου, θα παιχτεί από τις 8/2 και για επτά παραστάσεις, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες πέντε τον Μάιο.

Socratis Sinopoulos & L’Acheron

Ο συγκινητικός και ίσως βαθιά θρηνητικός ήχος της πολίτικης λύρας συμπλέκεται με τον συγγενή της φωτεινό και επιβλητικό της viola da gamba, καθώς ο Σωκράτης Σινόπουλος και το σχήμα παλαιάς μουσικής L’Acheron παίρνουν βάση από το έργο «Lacrimae» του John Dowland και προχωρούν σε μιαν οργανική διασύνδεση ανατολικών και βυζαντινών ήχων και τρόπων με την μπαρόκ μουσική ιδιομορφία. (Μέγαρο Μουσικής, 8/2)

Chores

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chores που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 9/2 στις 12 το μεσημέρι για να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο – με σπέσιαλ μια σειρά από δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Η είσοδος είναι με προσκλήσεις που θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη.

Καμεράτα

Το ιταλικό μπαρόκ έχει την τιμητική του στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Λυρικής (10/2) καθώς η Καμεράτα, με την καθοδήγηση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, μας οδηγεί στη «Μαγεία του Αντόνιο Βιβάλντι» με σπουδαία κοντσέρτα του και άριες ερμηνευμένες από την κορυφαία μεσόφωνο Romina Basso. Πρόκειται για μια συναυλία σπέσιαλ, καθώς τόσο η ερμηνεύτρια όσο και ο μαέστρος είναι εξπέρ σ’ αυτήν τη μουσική.

Thomas Hengelbrock

Η Χορωδία και Ορχήστρα Balthasar Neumann και ο διάσημος μαέστρος τους Thomas Hengelbrock τιμούν τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν, παρουσιάζοντας δύο από τα αριστουργήματά του στο Μέγαρο Μουσικής (12/2). Πρόκειται για την Έκτη Συμφωνία του σε Φα μείζονα –την πασίγνωστη «Ποιμενική»– καθώς και τη Λειτουργία του σε Ντο μείζονα, ένα από τα αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες

Milo Z

  • Soul-Funk-R&B

Οι μετρ του νεοϋορκέζικου funk επιστρέφουν με εξαμελή σύνθεση για ένα τρίωρο «ξεβιδωτικό» πρόγραμμα

Ο «Πετεινός» και το «Ξόρκι της Αποκριάς»

  • Μουσική & Λόγος

Δύο νέα μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο, με έμπνευση από μύθους, έθιμα και μορφές του καρναβαλιού.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Ερμηνεύει το Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα του Άραμ Χατσατουριάν (σε (μεταγραφή του Κοντσέρτου για βιολί από τον Ζαν-Πιέρ Ραμπάλ) και τη συμφωνική σουίτα Σεχραζάντ, έργο 35, του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Σολίστ ο Στάθης Καραπάνος (φλάουτο). Διευθύνει ο Ματίας Φορέμνι.

Σωκράτης Σινόπουλος & L’Acheron

  • Κλασική μουσική

Ο συγκινητικός και διαχρονικός ήχος της λύρας συνομιλεί µε τις βιόλες ντα γκάµπα και τον φωτεινό κι επιβλητικό ήχο του γαλλικού συγκροτήματος παλαιάς μουσικής μέσα στους αιώνες, με αφετηρία τα «Επτά δάκρυα» του Τζον Ντόουλαντ.

Ο Thomas Hengelbrock διευθύνει Μπετόβεν

  • Κλασική μουσική

Η χορωδία και ορχήστρα Balthasar Neumann, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου μαέστρου, παρουσιάζει την 6η Συµφωνία, την κοσµαγάπητη «Ποιµενική», και τη Λειτουργία σε C του κορυφαίου μουσουργού.

«Into the Woods»

  • Όπερα

Το αριστουργηματικό και πολυβραβευμένο μιούζικαλ του συνθέτη και στιχουργού Στίβεν Σόντχαϊμ και του συγγραφέα Τζέιμς Λαπάιν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία του Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία και μετάφραση του Δημήτρη Μπογδάνου. Πρωταγωνιστεί η Νάντια Κοντογεώργη.

Δαιμονία Νύμφη

  • Rock-pop-folk

Επιστρέφουν στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν κομμάτια από όλες τις δισκογραφικές τους δουλειές αλλά και νέο, ακυκλοφόρητο υλικό.

Keiji Haino

  • Rock-pop-folk

Ο Γιαπωνέζος πειραματιστής κιθαρίστας μιας ευρείας ροκ γκάμας, από την ψυχεδέλεια έως τον αυτοσχεδιαστικό θόρυβο, επιστρέφει ύστερα από πολλά χρόνια.

Καμεράτα

  • Κλασική μουσική

Η μαγεία του Βιβάλντι με τη μεσόφωνο Romina Basso και τη σπουδαία ορχήστρα μας, υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Chóres

  • Μουσικές του κόσμου

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο σε ένα πρόγραμμα με δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη καθώς και άλλα παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο. Διευθύνει η Μαρίνα Σάττι.

Peter Brotzmann & Heather Leigh

  • Αυτοσχεδιασμοί

Ο πατριάρχης της ευρωπαϊκής free jazz και η εξπέρ της pedal steel κιθάρας σε αυτοσχεδιαστικά σόλο και ντουέτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.